1. Home
  2. Διατροφή
  3. Κατανάλωση αλατιού και ατοπική δερματίτιδα: Τι να προσέξετε
Κατανάλωση αλατιού και ατοπική δερματίτιδα: Τι να προσέξετε

Κατανάλωση αλατιού και ατοπική δερματίτιδα: Τι να προσέξετε

0

Της Αφροδίτης Ντάικου

 

Πρόσφατη μελέτη διερευνά εάν η πρόσληψη νατρίου μπορεί να επηρεάσει το έκζεμα.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι η υψηλότερη πρόσληψη νατρίου μπορεί να συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης της πάθησης.

Η υψηλότερη πρόσληψη νατρίου συσχετίστηκε επίσης με πιο σοβαρή ατοπική δερματίτιδα.

 

Μια νέα μελέτη στο JAMA Dermatology Trusted Source που δημοσιεύτηκε πρόσφατα υποδηλώνει συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης νατρίου και του κινδύνου ανάπτυξης ατοπικής δερματίτιδας. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα υψηλότερα επίπεδα νατρίου συνδέονται με αύξηση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων. Στη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 216.000 άτομα, οι επιστήμονες ανέλυσαν τα επίπεδα νατρίου στα ούρα σε ένα μόνο χρονικό σημείο για να υπολογίσουν τη συνήθη διατροφική πρόσληψη νατρίου. Η ανάλυσή τους έδειξε ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα εκτιμώμενης 24ωρης απέκκρισης νατρίου είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν ατοπική δερματίτιδα. Και τα υψηλότερα επίπεδα συνδέθηκαν επίσης με πιο ενεργά και σοβαρά συμπτώματα.

 

Πώς η διατροφή επηρεάζει τα συμπτώματα του εκζέματος

Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια χρόνια πάθηση του δέρματος που χαρακτηρίζεται από ξηρό δέρμα, φλεγμονή και φαγούρα. Είναι μια δερματολογική πάθηση που πιστεύεται ότι οφείλεται σε φλεγμονή. Σε χώρες υψηλού εισοδήματος, επηρεάζει περίπου το 20% των παιδιών και το 10% των ενηλίκων. Παρά τον υψηλό επιπολασμό του, οι ειδικοί εξακολουθούν να διερευνούν τι επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης εκζέματος και τι το κάνει χειρότερο. Αν και πιθανότατα υπάρχει ευρύ φάσμα παραγόντων, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η διατροφή παίζει ρόλο. Οι επιστήμονες έχουν ήδη ερευνήσει μια σειρά από διατροφικές πτυχές, όπως η διατροφή της μητέρας, η πρόσληψη ωμέγα-3 και τα προβιοτικά. Ωστόσο, παραμένουν πολλά ερωτήματα.

 

Η πρόσληψη περισσότερου νατρίου οδήγησε σε χειρότερα συμπτώματα

Η τελευταία μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από 215.832 άτομα ηλικίας 37–73 ετών. Από αυτούς, οι 10.839 είχαν διάγνωση ατοπικής δερματίτιδας. Υπολόγισαν την 24ωρη απέκκριση νατρίου στα ούρα από δείγματα ούρων και τη χρησιμοποίησαν για να μετρήσουν τη συνήθη διαιτητική πρόσληψη νατρίου των συμμετεχόντων. Η ανάλυσή τους έδειξε ότι μια αύξηση 1 γραμμαρίου στην εκτιμώμενη 24ωρη απέκκριση νατρίου συσχετίστηκε με 11% αύξηση στις πιθανότητες εμφάνισης ατοπικής δερματίτιδας. Συνδέθηκε επίσης με 16% αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης ενεργού ατοπικής δερματίτιδας και 11% αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης πιο σοβαρών συμπτωμάτων. Για να επικυρώσουν αυτό το εύρημα, οι επιστήμονες ανέλυσαν επίσης δεδομένα από περισσότερους από 13.000 συμμετέχοντες στην Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής. Έδειξαν ότι μια ημερήσια αύξηση του διατροφικού νατρίου κατά 1 g ημερησίως – που υπολογίζεται χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια διατροφής – συσχετίστηκε με 22% υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης ατοπικής δερματίτιδας.

Προηγούμενες μελέτες μεταξύ εκζέματος και διατροφικού νατρίου

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της νέας μελέτης, ένα γερμανικό εγχειρίδιο που δημοσιεύτηκε πριν από 100 χρόνια περίπου συνιστά μια δίαιτα χαμηλή σε αλάτι σε άτομα με ατοπική δερματίτιδα. Ωστόσο, αυτή η σύσταση είχε λίγα δεδομένα για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας. Πιο πρόσφατα, οι επιστήμονες άρχισαν να ενδιαφέρονται περισσότερο για τη σχέση μεταξύ διατροφικού νατρίου και εκζέματος.

Για παράδειγμα, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση φαστ φουντ περισσότερες από τρεις φορές την εβδομάδα σχετίζεται με χειρότερη βαρύτητα εκζέματος στα παιδιά.

Αν και το γρήγορο φαγητό είναι σίγουρα πλούσιο σε πρόσθετο αλάτι και νάτριο, άλλα συστατικά του φαγητού, όπως η ζάχαρη, το λίπος ή πρόσθετα, μπορεί να έχουν επηρεάσει αυτά τα αποτελέσματα. Ωστόσο, μια μικρή μελέτη από το 2019 διαπίστωσε ότι τα άτομα με ατοπική δερματίτιδα είχαν υψηλότερα επίπεδα νατρίου στα προσβεβλημένα μέρη του δέρματός τους σε σύγκριση με το υγιές δέρμα. Η ίδια μελέτη έδειξε ότι τα αυξημένα επίπεδα νατρίου μπορεί να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, γεγονός που υποδηλώνει ότι το νάτριο μπορεί να παίζει ρόλο στη σοβαρότητα της πάθησης.

Χρειάζεται ωστόσο περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί η επίδραση του νατρίου στην ατοπική δερματίτιδα και σε άλλες αυτοάνοσες και φλεγμονώδεις ασθένειες.

Ο μέσος άνθρωπος τρώει περισσότερο από τη συνιστώμενη ποσότητα αλατιού και οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ειδικά μεταξύ των ηλικιωμένων αλλά είναι ακόμη νωρίς για να προτείνουν οι γιατροί διατροφικές αλλαγές σε όσους πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα.

Μείωση της κατανάλωσης αλατιού

Όταν μαγειρεύετε, προσπαθήστε να προσθέσετε γεύση με βότανα και μπαχαρικά και όχι αλάτι.

Ελέγξτε τις ετικέτες των τροφίμων για την περιεκτικότητά τους σε αλάτι.

Να μην τρώτε περισσότερο από 2,3 g νατρίου κάθε μέρα (5,75 g αλάτι).

Όταν απολαμβάνετε αλμυρά φαγητά, προσπαθήστε να περιορίσετε το μέγεθος της μερίδας σας.

Προτιμήστε τρόφιμα με λιγότερο αλάτι όπου είναι δυνατόν.

Όταν αγοράζετε κονσερβοποιημένα προϊόντα, επιλέξτε αυτά σε νερό και όχι άλμη.

Όσο πιο συχνά γίνεται, επιλέγετε ολόκληρα τρόφιμα όπως φρούτα και λαχανικά και όχι αλμυρά σνακ.

Ας έχετε κατα νου ότι το αλάτι κρύβεται στα εξαιρετικά επεξεργασμένα, προσυσκευασμένα φαγητά ή στο fast food. Η μείωση της πρόσληψης αυτών των τροφών θα μπορούσε να μειώσει και τη συνολική κατανάλωση αλατιού.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά