
Ζώντας με την κοιλιοκάκη
Ονομάζομαι Αθηνά Μαυροειδάκου και είμαι 27 ετών. Η πρώτη μου επαφή με την Κοιλιοκάκη ήρθε στην εφηβική μου ηλικία, καθώς 2μήνες πριν είχα διαγνωστεί με νεανικό διαβήτη τύπου 1. Η Κοιλιοκάκη αποτελεί μία αυτοάνοση διαταραχή του λεπτού εντέρου, η οποία εμφανίζεται συνήθως σε γενετικά προδιατεθειμένα άτομα όλων των ηλικιών από τη μέση βρεφική ηλικία. Προκαλείται από τη γλουτένη, μία πρωτεΐνη που περιέχεται στο σιτάρι, στο κριθάρι και στη σίκαλη. Η κατανάλωση της γλουτένης από άτομα με Κοιλιοκάκη οδηγεί στην αλλοίωση του βλεννογόνου του λεπτού εντέρου με ατροφία των λαχνών όπου συνεπάγεται με δυσαναπορρόφηση θρεπτικών συστατικών.
Είναι σημαντικό, ωστόσο, να τονίσουμε τη διαφορά που υπάρχει με την έννοια «δυσανεξία στη γλουτένη». Η δυσανεξία στη γλουτένη αποτελεί το φαινόμενο της μη ανεκτικότητας του οργανισμού σε τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη έπειτα από κατανάλωση τους. Δεν δημιουργείται πρόβλημα στο βλεννογόνο του εντέρου παρά μόνο εκδηλώνεται με ένα απλό φούσκωμα στη κοιλιά. Επίσης, η δυσανεξία στη γλουτένη αποτελεί στους περισσότερους μία παροδική τροφική δυσανεξία ενώ η «Κοιλιοκάκη» αποτελεί ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα.
Η μόνη θεραπεία για τη Κοιλιοκάκη βασίζεται σε μία αυστηρή δια βίου διατροφή ελεύθερη γλουτένης, δηλαδή στην αποφυγή όλων των τροφίμων που περιέχουν οποιαδήποτε ποσότητα γλουτένης, όπως των γλουτενικών δημητριακών κριθάρι, σίκαλη και σιτάρι. Ακολουθώντας και τηρώντας ένας πάσχων μία διατροφή άνευ γλουτένη έχει πολλά οφέλη. Συγκεκριμένα, από τις πρώτες αιματολογικές εξετάσεις τα επίπεδα των αντισωμάτων μειώνονται έως ότου γίνονται φυσιολογικά και κατά συνέπεια οι λάχνες του λεπτού εντέρου είναι υγιείς και δεν υπάρχει ο φόβος για επακόλουθους κινδύνους. Έτσι, βελτιώνεται η συνολική κατάσταση της υγείας ενός ατόμου με Κοιλιοκάκη. Αφενός, σωματικά καθώς υπάρχει φυσιολογική ανάπτυξη, ιδιαίτερα στα παιδιά, με σωστή πρόσληψη βάρους. Ταυτόχρονα, τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα που καταναλώνονται, απορροφώνται από τις υγιείς λάχνες του εντέρου και χρησιμοποιούνται από τον ανθρώπινο οργανισμό. Αφετέρου, είναι εξίσου σημαντικό να τονιστεί πώς τηρώντας μια διατροφή χωρίς γλουτένη αλλάζει η ποιότητα ζωής καθώς αποκαθίσταται και η ευεξία του ατόμου, αποκτώντας ψυχική δύναμη και ενέργεια.
Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί πως τα τελευταία 16 χρόνια, έχω διδαχτεί πως η ένταξη της κοιλιοκάκης στη ζωή δεν αλλάζει ιδιαίτερα την καθημερινότητα ενός ανθρώπου. Αντίθετα, ξεκινά να ευαισθητοποιείται από την αρχή της διάγνωσής του με βασική εκπαίδευση από τους γιατρούς, μαθαίνει να αποδέχεται και να συνυπάρχει με την Κοιλιοκάκη, έχοντας τη στήριξη της οικογένειας του και να πειθαρχείται μέσα από τα βιώματα του. Κύριο ρόλο έχει, επίσης, ο Σύλλογος της Κοιλιοκάκης καθώς αποτελεί κύρια πηγή ενημέρωσης. Παλαιότερα ενημερωνόμασταν μέσω ενός καταλόγου που μας παραχωρούσε ο Σύλλογος, στον οποίο υπήρχαν προϊόντα καθημερινής διατροφής, όπου εταιρίες τροφίμων είχαν παραχωρήσει τη γραπτή διαβεβαίωση τους για τη μη ύπαρξη γλουτένης στα προϊόντα τους. Έπειτα ο Σύλλογος, μέχρι και σήμερα, διοργανώνει συνέδρια με ομιλίες ιατρών, διατροφολόγων με σκοπό την πλήρη ενημέρωση πασχόντων σε θέματα που αφορούν τη νόσο, τη διατροφή χωρίς γλουτένη. Παράλληλα, διοργανώνονται και μικρότερες συναντήσεις γευμάτων χωρίς γλουτένη με σκοπό την επικοινωνία μεταξύ των πασχόντων και την ενημέρωση για τα νέα προϊόντα και τους χώρους εστίασης που προσφέρουν φαγητά χωρίς γλουτένη.

Τέλος, το 2017 βοήθησα ενεργά την Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης για το 12ο Πανελλήνιο Συμπόσιο που έλαβε μέρος στο Ευγενίδιο Ίδρυμα. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, με εμπιστεύτηκε και μου ανέθεσε τη πλήρη οργάνωση του μπουφέ 600ατόμων. Καθ’όλη τη πορεία μου με τη Κοιλιοκάκη αποφάσισα να σπουδάσω τεχνολογία τροφίμων στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μαγειρική. Με τα εφόδια αυτά, σήμερα, έχω τη δυνατότητα να ασχοληθώ επαγγελματικά με τη δημιουργία προϊόντων χωρίς γλουτένη και να συμβάλλω έτσι ώστε η “gluten free” διατροφή να γίνει τρόπος ζωής για τα άτομα με Κοιλιοκάκη.
Τ ΥΡΟΚΡΟΚΕΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ
ΥΛΙΚΑ
150γρ φέτα θρυμματισμένη
100γρ mix τυριών γραβιέρα, γκούντα
1 αυγό
1φλ.αλεύρι που φουσκώνει μόνο + έξτρα για το πασπάλισμα
Δυόσμος
Αλάτι
Πιπέρι
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Γεμίζουμε με ηλιέλαιο 2 εκ. βάθος και αφήνουμε να ζεσταθεί καλά.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τη φέτα, το mix τυριών , το αυγό, το αλεύρι, πιπέρι, αλάτι, τον δυόσμο.
- Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα σφιχτό μείγμα.
- Πλάθουμε το μείγμα σε μπαλάκια και τα περνάμε από το αλεύρι.
- Βάζουμε στο τηγάνι για 1-2 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.