1. Home
  2. Σεξ
  3. Κονδυλώματα και καλοκαίρι: Πρόληψη και αντιμετώπιση
Κονδυλώματα και καλοκαίρι: Πρόληψη και αντιμετώπιση

Κονδυλώματα και καλοκαίρι: Πρόληψη και αντιμετώπιση

0

Τα κονδυλώματα αποτελούν την πιο συχνή σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσο που ανησυχούν σημαντικό μέρος του ερωτικά ενεργού πληθυσμού. Αν και αρκετά άτομα βρίσκονται σε επαφή με τον ιό HPV που προκαλεί τα κονδυλώματα, η πλεινότητα φέρει την ικανότητα να περιορίζει τη μόλυνση και να μην παρουσιάζει λοίμωξη. Γύρω στο ένα 5% των φορέων που θα κολλήσουν τον ιό, θα εκδηλώσει κονδυλώματα συνήθως στα γεννητικά όργανα και την περιγεννητική περιοχή, οι οποίοι στρέφονται στο δερματολόγο για τη θεραπεία τους.

Παρά τους πολλούς τρόπους αγωγής, οφείλουμε να έχουμε υπόψη ότι σε κάθε περίπτωση τα κονδυλώματα καταλύονται αλλά δε γίνεται εφικτή η εκρίζωση της λοίμωξης. Η κυκλοφορία του εμβολίου κατά των τύπων του HPV που ευθύνονται για την πλειοψηφία των περιπτώσεων κονδυλωμάτων και καρκίνου του τραχήλου της μήτρας δείχνει ότι μεταβάλλει τα δεδομένα στην πρόληψη της νόσου.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων αρχίζει συχνά στο δερματολογικό ιατρείο με μεθόδους επιτόπου καταστολής τους από τον αρμόδιο γιατρό, είτε με τον ψεκασμό τους με υγρό άζωτο (κρυοθεραπεία) που προκαλεί νέκρωση του δέρματος και της αλλοίωσης που υπάρχει στην επιφάνεια. Ως αποτελεσματική κρίνεται στο 60-80% των περιστατικών, ωστόσο προκαλεί αρκετά έντονο ερεθισμό και πόνο, ενώ ενδέχεται να επιφέρει ουλές ή αλλαγές της χροιάς του δέρματος. Ένας ακόμη τρόπος είναι ο καυτηριασμός με τη διαθερμία ή το laser CO2.

Κατά βάση, η βλάβη που προκύπτει εκτός από πιο ελεγχόμενη, κρίνεται και ήπια από την κρυοθεραπεία και η αποτελεσματικότητα ανάλογη, βέβαια πάντα εκκρεμεί ο κίνδυνος των ίδιων μετεπεμβατικών επιπλοκών. Σε ιατρείο μπορεί να γίνει και διάλυση των κονδυλωμάτων με τριχλωροξικό οξύ- TCA υψηλής συγκέντρωσης που όμως χρειάζεται να εφαρμοστεί με πολλή προσοχή πάνω στις βλάβες για να μην καεί το γύρω δέρμα.

Πέρα από τις παραπάνω μεθόδους, οι οποίες ασκούνται στο ιατρείο, υπάρχουν και τοπικά σκευάσματα που μπορεί να τοποθετεί ο ασθενής στο σπίτι. Αυτά αργούν μεν να δράσουν, αντιμετωπίζουν δε όλο το δυνητικά μολυσμένο δέρμα και όχι απλώς τις κλινικά εμφανείς φθορές. Ενδεικτικά, οι κρέμες που περιέχουν ποδοφυλλοτοξίνη και ιμικουιμόδη, η αποτελεσματικότητα των οποίων υπολογίζεται από 60% έως και 80%, παρόλο που ερεθίζουν και διαβρώνουν την περιοχή, γεγονός που συνιστά απόδειξη ότι λειτουργούν. Σοβαρή αντένδειξη για τη χρήση και εφαρμογή τους είναι η εγκυμοσύνη δεδομένου ότι μπορεί να απορροφηθούν από τον οργανισμό της γυναίκας και το έμβρυο.

Τα κονδυλώματα οφείλονται στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV και δη σχεδόν το 90% στους υπότυπους 6 και 11. Ακολούθως, οι υπότυποι 16 και 18 είναι η αιτία για τα περισσότερα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η υλοποίηση προγράμματος ανοσοποίησης με εμβόλιο που μάχεται και τους 4 προηγούμενους υπότυπους διαπίστωσε ότι τα περιστατικά γεννητικών κονδυλωμάτων σχεδόν εξαλείφθηκαν στις νεαρές γυναίκες που έλαβαν και τις 3 δόσεις του εμβολίου.

Αντίστοιχη κλινική μελέτη σε εφήβους κατέληξε ότι και στους άνδρες η πτώση των περιστατικών κονδυλωμάτων μετριάστηκε σημαντικά. Σίγουρα απαιτείται πιο μακροχρόνια παρακολούθηση για να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, με τα μέχρι πρότινος πολύ θετικά δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, η χρήση του προφυλακτικού προφυλάσσει και από πολλά άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα για τα οποία δεν υφίσταται πρόληψη.