
Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι υπεύθυνος για εκατομμύρια μολύνσεις παγκοσμίως κάθε χρόνο και μπορεί να προσβάλλει το δέρμα και τους βλεννογόνους του ανθρώπινου οργανισμού. Οι ειδικοί έχουν αναγνωρίσει πάνω από 120 διαφορετικούς τύπους του ιού, με 40 από αυτούς να μεταδίδονται κυρίως μέσω σεξουαλικής επαφής.
Τα κονδυλώματα συνήθως εμφανίζονται σε περιοχές των γεννητικών οργάνων, όπως το δέρμα του πέους, του αιδοίου και του πρωκτού, ενώ μπορούν να επηρεάσουν και τον τράχηλο, τον κόλπο και το ορθό. Σπανιότερα, ο HPV μπορεί να προσβάλλει τον λαιμό και το στόμα. Από τους τύπους του ιού που μεταδίδονται μέσω σεξουαλικής επαφής, κάποιοι μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παθήσεις, όπως προκαρκινικές αλλοιώσεις και καρκίνο, με τους 14 από αυτούς να αποτελούν σημαντική αιτία για τη δημιουργία καρκίνων.
Ο HPV ευθύνεται για το 90% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας (ο οποίος είναι ο τέταρτος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες) και του πρωκτού, καθώς και για το 70% των καρκίνων του κόλπου και του αιδοίου και το 60% των καρκίνων του πέους. Παρά την αυξημένη συχνότητα αυτών των καρκίνων, η πλειονότητα μπορεί να προληφθεί, και γι’ αυτό είναι κρίσιμο να τηρούνται οι κατάλληλοι τρόποι προστασίας και πρόληψης για να μειωθεί η διασπορά του ιού.
Ο εμβολιασμός κατά του HPV παραμένει ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης, ειδικά για εκείνους που δεν έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό. Παρά τον εμβολιασμό, υπάρχουν και άλλες στρατηγικές για τη μείωση της πιθανότητας μόλυνσης, οι οποίες ανήκουν στη δευτερογενή πρόληψη. Αυτές περιλαμβάνουν:
- Διακοπή του καπνίσματος: Το κάπνισμα μπορεί να επιβραδύνει τη φυσική άμυνα του οργανισμού ενάντια στον HPV, καθώς οι καρκινογόνες ουσίες που περιέχονται στο τσιγάρο εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα.
-
Ασφαλές σεξ: Η χρήση προφυλακτικού είναι σημαντική για την προστασία από τη μετάδοση του HPV, αν και δεν εξασφαλίζει πλήρη προστασία, καθώς ο ιός μεταδίδεται μέσω άμεσης επαφής του δέρματος με δέρμα στις περιοχές που παραμένουν εκτεθειμένες.
- Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος: Μια ισχυρή άμυνα του οργανισμού ενάντια στον ιό μπορεί να ενισχυθεί μέσω ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Αυτό περιλαμβάνει ισορροπημένη διατροφή, τακτική άσκηση, επαρκή ύπνο, έλεγχο του άγχο, διαχείριση του σωματικού βάρους και περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ
- Τακτικές προληπτικές εξετάσεις: Η τακτική παρακολούθηση μέσω εξετάσεων όπως το τεστ Παπ και το τεστ HPV μπορεί να βοηθήσει στον έγκαιρο εντοπισμό οποιασδήποτε ανωμαλίας και στην πρώιμη διάγνωση πιθανών αλλοιώσεων.
Η τήρηση αυτών των μέτρων μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση των κινδύνων που σχετίζονται με τον HPV και να ενισχύσει την υγεία του οργανισμού.