1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Κορωνοϊός: Αναδιάταξη των νοσοκομείων για να αντέξουν τις εισαγωγές
Κορωνοϊός: Αναδιάταξη των νοσοκομείων για να αντέξουν τις εισαγωγές

Κορωνοϊός: Αναδιάταξη των νοσοκομείων για να αντέξουν τις εισαγωγές

0

Η κρίσιμη μεν αναστρέψιμη δε ισχύουσα επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, όπως αποτυπώνεται τις τελευταίες ημέρες στους δείκτες, με ρεκόρ τα στοιχεία του περασμένου 24ωρου, δηλαδή τα 2.353 νέα κρούσματα κορωνοϊού, τις 426 νέες εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία και τους 422 διασωληνωμένους στις εντατικές, η διαχείριση της αποτελεί το επίκεντρο των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών, ενώ κρίσιμο γεγονός είναι τα δεδομένα στην αντιμετώπιση της.

Σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία θα κληθεί να εισηγηθεί στην κυβέρνηση σχετικά μέτρα με φόντο μια δύσκολη επιδημιολογική εικόνα, εκτιμώντας ποια μπορούν να ανακόψουν τη διασπορά του κορωνοϊού. Πέρα από το λεκανοπέδιο, σχεδόν όλη η Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα, η Κρήτη, περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, είναι ή οδεύουν με ταχύ ρυθμό προς την «κόκκινη ζώνη». Με άλλα λόγια, ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων σε Αττική, Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα και Κρήτη συγκρίνεται, ή και πιθανώς υπερβαίνει, τον ρυθμό του κύματος πανδημίας που καταγραφόταν στη Μακεδονία τον περασμένο Νοέμβριο. Οι ειδικοί θεωρούν ότι για την ευρεία κυκλοφορία του κορωνοϊού οφείλεται και η αυξημένη μεταδοτικότητα της βρετανικής μετάλλαξης. Επιπλέον ανησυχία προκαλεί μάλιστα το τελευταίο 24ωρο και η ταυτοποίηση άλλων 18 κρουσμάτων με το στέλεχος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, όπου στη χώρα συνολικά είναι 45 τα περιστατικά, και συγκεκριμένα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και του Δήμου Ευόσμου-Κορδελιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέλη της Επιτροπής κρίνουν ότι πρέπει να εφαρμοστεί lockdown τύπου Μαρτίου, ενώ άλλοι προτείνουν το παρόν δίκτυο περιορισμών, με πρόσθετες ευέλικτες και «έξυπνες» λύσεις. Διάφορα μέτρα όπως η κυκλοφορία μέχρι τις 9 π.μ. για όλες τις μέρες, τίθενται προτεινόμενα καθώς εκτιμάται ότι ο περιορισμός του Σαββατοκύριακου προκαλεί συνωστισμό μέχρι τις 6 π.μ. σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους και κοινωνικές συναθροίσεις. Σε αυτά περιλαμβάνεται και ο περιορισμός, ή και η απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων, εκτός εάν συντρέχουν πολύ συγκεκριμένοι λόγοι. Κάποιοι ακόμα εισηγούνται την αποφυγή των μετακινήσεων με κωδικό 6, χωρίς βέβαι να είναι σαφές αν γίνεται να περιοριστεί κανείς σε αυτόν τον κωδικό, ή και τον περιορισμό των χιλιομετρικών αποστάσεων. Επί της ουσίας, οι ειδικοί της Επιτροπής στο σύνολο τους εξετάζουν και συστήνουν αποτελεσματικά και εφαρμόσιμα μέτρα για την πανδημία, συμφωνώντας πως το πιο σημαντικό ζήτημα είναι ο έλεγχος της τήρησης των μέτρων σε κάθε περίπτωση.

Μόλις χθες καταγράφηκαν 426 νέες νοσηλείες, αριθμός ρεκόρ από την αρχή του έτους 2021, ενώ μέσα σε ένα 24ωρο οι εισαγωγές εκτινάχθηκαν στα ύψη σημειώνοντας αύξηση κατά 38% σε σύγκριση με τη Δευτέρα όταν είχαν δηλωθεί 307 εισαγωγές. Αντίστοιχη κορύφωση παρατηρήθηκε όπως αναμενόταν και στις εισαγωγές σε νοσοκομεία της Αττικής. Συγκεκριμένα, έγιναν 270 εισαγωγές στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Σωτηρία και Αττικόν, τα οποία ανήλθαν σε υψηλές πληρότητες και στις απλές κλινικές Covid-19.

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και η αυξημένη πίεση που παρατηρείται στις δομές υγείας, κυρίως της Αττικής, έχουν κινητοποιήσει το υπουργείο Υγείας, καθώς επικεφαλείς είναι σε συνεχείς έκτακτες συσκέψεις με τη διοίκηση του ΕΚΑΒ και των Υγειονομικών Περιφερειών της Αττικής για τη διαχείριση του κύματος ασθενών στο ΕΣΥ.Ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας σήμερα, το απόγευμα, αναμένεται να ανακοινώσει το πλήρες σχέδιο επιπλέον ενίσχυσης του ΕΣΥ. Εκτός από τη διακοπή των διακομιδών προς τα νοσοκομεία της Αττικής από όμορες περιοχές που αποφασίστηκε το Σάββατο, με εξαίρεση τα πολύ σοβαρά περιστατικά στις ΜΕΘ, αναδιατάχθηκαν τα νοσοκομεία για να αντέξουν το νέο κύμα ασθενών που έρχεται.

Λεπτομερώς, το ΝΙΜΤΣ και το «Ερρίκος Ντυνάν» θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος της νοσηλείας των Non Covid-19 ασθενών εντός του ΕΣΥ, ώστε να συνεχιστεί χωρίς να διαταραχθεί άλλο η λειτουργία του και η κάλυψη των υπόλοιπων αναγκών των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογούνται διακομιδές ασθενών με άλλα προβλήματα υγείας, υπό τον συντονισμό της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων του ΕΚΑΒ από τα νοσοκομεία Ερυθρός Σταυρός, Ιπποκράτειο, Γεννηματάς, Ευαγγελισμός, στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ. Βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας, πριν από τη διακομιδή θα γίνεται μοριακός έλεγχος για Covid-19 στους ασθενείς προς μετακίνηση, για να διασφαλιστεί ότι θα παραμείνει ελεύθερο από κορωνοϊό το ΝΙΜΤΣ.

Τελικώς, το υπουργείο Υγείας εξασφαλίζει περισσότερες κλίνες στην πανδημία μετατρέποντας άμεσα δύο μεγάλα νοσοκομεία, ένα της 1ης ΥΠΕ (Σισμανόγλειο) και ένα της 2ης ΥΠΕ (Τζάνειο) σε νοσοκομεία για την αποκλειστική νοσηλεία περιστατικών Covid-19. Όσο για τις ιδιωτικές κλινικές της Αττικής, τα οποία θα δέχονται παθολογικά περιστατικά από το ΕΣΥ που χρειάζονται νοσηλεία, εφόσον βεβαίως υπάρχει σχετική γνωμάτευση από το δημόσιο νοσοκομείο για την ανάγκη νοσηλείας, όπως και για την έλλειψη διαθέσιμης κλίνης στο δημόσιο νοσοκομείο, θα εφαρμοστεί το μοντέλο της συν-εφημέρευσης ιδιωτικού με δημόσιο όπως είχε γίνει και τον περασμένο Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη.