1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Κορωνοϊός: Μείωση κρουσμάτων και αύξηση εμβολιασμών
Κορωνοϊός: Μείωση κρουσμάτων και αύξηση εμβολιασμών

Κορωνοϊός: Μείωση κρουσμάτων και αύξηση εμβολιασμών

0

Η ολοένα και ταχύτερη εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού έναντι στον κορωνοϊό, μειώνει πλέον σταθερά το τρέχον κύμα της πανδημίας στη χώρα, με συνέπεια την ημερήσια αποτύπωση του αποτελέσματος. Το γνωστό ως ανάχωμα διαμορφώνει τη μετάβαση σε ένα νέο πεδίο, με προϋποθέσεις και απελευθέρωση κινήσεων, ξεκινώντας από το διάστημα του Πάσχα και έπειτα, σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων, περιλαμβάνοντας τη λειτουργία των ναών, τις οικογενειακές συγκεντρώσεις μέχρι 12 άτομα, τις επιτρεπτές διαδημοτικές μετακινήσεις και την επάνοδο της εστίασης.

Η αποκλιμάκωση των νέων διαγνώσεων συνεχίστηκε και χθες τη Μεγάλη Τετάρτη, αφού ανακοινώθηκαν 2.781 κρούσματα έναντι 3.015 που είχαν δηλωθεί την προηγούμενη αντίστοιχη ημέρα της εβδομάδας. Τα διαθέσιμα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας παρουσιάζουν μείωση κατά 15% στις νέες μολύνσεις όταν ο δείκτης θετικότητας βασίζεται στο 4,5%. Οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία υπολογίζονται κατά μέσο όρο σε 462 ημερησίως, εκδηλώνοντας ήπια μείωση. Η κάλυψη, ωστόσο, των ΜΕΘ covid σε όλη την επικράτεια ανέρχεται στο 90%. Χθες, έγιναν 554 εισαγωγές στα νοσηλευτικά ιδρύματα της επικράτειας, αν και οι διασωληνωμένοι υποχώρησαν στους 805. Στα νοσοκομεία, παραμένουν 5.271 ασθενείς του ιού, εκ των οποίων οι 2.422 στην Αττική.

Η αποσυμπίεση αυτή επιβεβαιώνεται με την εκτίμηση των ειδικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής, να επισημαίνει κατά την καθιερωμένη, αλλά έκτακτη λόγω της Μεγάλης Εβδομάδας, ενημέρωση την Τετάρτη (αντί για την Παρασκευή), ότι τα δεδομένα της πτωτικής πορείας του επιδημιολογικού κύματος είναι σαφή και ορατά, ύστερα από μία πολύμηνη συλλογική, επώδυνη και συνειδητή προσπάθεια στη χώρα.

Βέβαια, κρίνεται αυτονόητο ότι τις ακόλουθες ημέρες που θα επικρατεί ευελιξία και οικογενειακές συναθροίσεις απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να μη επηρεαστεί αρνητικά η τωρινή κατάσταση. Η προαναφερθείσα κ. Παπαευαγγέλου, εξήγησε έτσι ότι «με τη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα, αυτές τις πρώτες μέρες χαλάρωσης και μείωσης των νέων κρουσμάτων, αν ξεχαστούμε, τότε σχεδόν αυτόματα το επιδημιολογικό φορτίο θα αυξηθεί και πάλι. Είμαστε χαρούμενοι, έχουμε αισιοδοξία αλλά η ξεγνοιασιά αργεί ακόμα». Επιπλέον, η ίδια αναφέρθηκε στη μάχη που δίνουν επιστήμονες και κυβερνητικοί, ώστε να ελέγξουν έγκαιρα την πανδημία μέσω του μαζικού εμβολιασμού, προτού οι μεταλλάξεις του ιού δυσχαιράνουν παραπάνω την πορεία.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας κατά τη χθεσινή ενημέρωση, δήλωσε ότι «η περαιτέρω επιτάχυνση της εμβολιαστικής εκστρατείας με το όνομα «Ελευθερία» και η ευρύτερη χρήση των self-tests θα συνεισφέρουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας με ασφάλεια και μεθοδικότητα για να στηριχθεί και η βαριά βιομηχανία της χώρας, δηλαδή ο τουρισμός». Ο ίδιος αποκάλυψε ότι οι εμβολιασμοί έφτασαν τα 3 εκατομμύρια, με τις τρεις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας να σημειώνουν κορύφωση διαδοχικά με νέα ρεκόρ. Ενδεικτικά, τη Μ. Δευτέρα έγιναν 61.574 εμβολιασμοί, τη Μ. Τρίτη διενεργήθηκαν 61.859 εμβολιασμοί και τη Μ. Τετάρτη ολοκληρώθηκαν πάνω από 62.968 εμβολιασμοί.

Με την ταχύτητα εφαρμογής του σχεδίου «Ελευθερία», τον Μάιο θα εμβολιάζονται όλοι οι πολίτες άνω των 30 ετών, ενώ ο αριθμός των εμβολιασμών θα αναμένεται στους 100.000 την ημέρα, στα περισσότερα από τα 1.500 εμβολιαστικά κέντρα που θα διατεθούν από τις 5 Μαΐου. Δεδομένης της ζήτησης που εκδηλώθηκε χθες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ανακοινώθηκε ότι θα προστεθούν νέες εμβολιαστικές γραμμές. Από τη Μεγάλη Τρίτη που λειτούργησε για πρώτη φορά η πλατφόρμα προγραμματισμού εμβολιασμού για τους πολίτες ηλικίας 30-39 ετών, πάνω από 106.000 έχουν κανονίσει τα ραντεβού τους για τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca, ενώ έχουν ήδη διενεργηθεί 9.142 εμβολιασμοί.

Στα επιπλέον οφέλη του εμβολιασμού, η κ. Παπαευγγέλου, τόνισε πως «όσοι επέλεξαν να εμβολιαστούν, θα απολαμβάνουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων το καλοκαίρι». Μερικές σχετικές οδηγίες για τη χαλάρωση των μέτρων προστασίας σε εμβολιασμένους πολίτες επεξεργάζεται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, οι οποίες προβλέπεται να δημοσιευτούν μετά το Πάσχα. Στο πλαίσιο αυτό, η καθηγήτρια υπογράμμισε τη συμπεριφορά όσων έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ενόψει και των συναντήσεων του Πάσχα, λέγοντας ότι αν, για παράδειγμα, βρεθούν στον ίδιο χώρο δύο ζευγάρια εμβολιασμένων, συνίσταται ότι μπορούν να μη φορούν μάσκες, αρκεί τις προηγούμενες μέρες να μην έχουν εκτεθεί σε δυνητικά επικίνδυνο επιδημιολογικά περιβάλλον, καθώς είναι δυνατόν να μολυνθούν με κορωνοϊό και οι εμβολιασμένοι πολίτες.

Τέλος, με τη σειρά του ο καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε για τα οικιακά τεστ αυτοδιάγνωσης, διατυπώνοντας ότι γύρω στις 3,5 εκατ. συσκευασίες έχουν διατεθεί σε περισσότερους από 1,4 εκατ. πολίτες, ενώ πάνω από 1,7 εκατ. αποτελέσματα έχουν καταγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών φορέων που έχουν επιβεβαιωθεί από τον επανέλεγχο είναι 4.392, με τη σημαντική τους πλειοψηφία να σχετίζεται με άτομα ασυμπτωματικά.