1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Κορωνοϊός: Πάνω από 1.600 νεκροί μέσα σε ένα 24ωρο στη Βραζιλία
Κορωνοϊός: Πάνω από 1.600 νεκροί μέσα σε ένα 24ωρο στη Βραζιλία

Κορωνοϊός: Πάνω από 1.600 νεκροί μέσα σε ένα 24ωρο στη Βραζιλία

0

Νέο αρνητικό ρεκόρ 1.641 θανάτων λόγω COVID-19 ενός 24ωρου ανακοίνωσε χθες Τρίτη το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας, την ίδια στιγμή που τα περιστατικά από τον SARS-CoV-2 σημειώνουν νέα έξαρση, αφού επιβεβαιώθηκαν 59.925 νέα κρούσματα. Συνολικά, στη χώρα με τους 212 εκατ. κατοίκους έχουν καταγραφεί επίσημα 257.361 θύματα από 10,6 εκατ. μολύνσεις από τον κορωνοϊό μέχρι αυτό το στάδιο. Η Βραζιλία παραμένει στη 2η θέση στην παγκόσμια κατάταξη όσον αφορά στον αριθμό των νεκρών από την πανδημία, ερχόμενη πίσω από τις ΗΠΑ, και 3η σε αριθμό κρουσμάτων, ακολουθώντας τις ΗΠΑ και την Ινδία.

Το προηγούμενο ρεκόρ που κυμαινόταν στους 1.595 θανάτους είχε καταγραφεί την 29η Ιουλίου 2020. Η νέα κορύφωση του κύματος της πανδημίας έχει ωθήσει και πάλι πολλά νοσοκομεία στα όρια της πληρότητας και το σύστημα υγείας στα πρόθυρα κατάρρευσης. Μάλιστα, τις τελευταίες 7 ημέρες, κατά μέσον όρο οι θάνατοι που καταγράφονται ημερησίως ανήλθαν στους 1.262. Μέχρι το Φεβρουάριο, αυτός ο αριθμός δεν είχε ξεπεράσει ποτέ τους 1.100.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι τα επίσημα δεδομένα θεωρούνται πολύ υποτιμημένα από τη βραζιλιάνικη επιστημονική κοινότητα. Σύμφωνα με ειδικούς, για την έξαρση της πανδημίας ευθύνονται τόσο οι γιορτές της νέας χρονιάς, όσο και ο επικείμενος εορτασμός του καρναβαλιού, παρότι πολλές πολιτείες απαγόρευσαν τις δημόσιες συναθροίσεις. Παρόλα αυτά, ο ακροδεξιός πρόεδρος της χώρας, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, από την έναρξη της πανδημίας στη Βραζιλία, τον Φεβρουάριο του 2020, συνεχίζει να υποβαθμίζει τη σοβαρότητά της, ενώ έχει αμφισβητήσει έως και τη χρησιμότητα των εμβολίων.

Πολλές πολιτείες και πόλεις στη Βραζιλία έλαβαν περιοριστικά μέτρα για να αποτρέψουν τη διασπορά του κορωνοϊού, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση όμως δεν εφάρμοσε τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας ή άλλους αποκλεισμούς, αφού ο αρχηγός του κράτους δήλωνε φανερά πως το φάρμακο του lockdown θα ήταν χειρότερο από την ασθένεια, χάρη του αντίκτυπου του στην οικονομία. Η εκστρατεία ανοσοποίησης που άρχισε στα μέσα Ιανουαρίου στη χώρα, έχει αναγκαστικά διακοπεί σε πολλές περιοχές, λόγω έλλειψης δόσεων. Έχοντας απέναντι τους μια διαρκής κρίση, οι κυβερνήτες των πολιτειών κοινοποίησαν χθες την πρόθεση τους να μη λάβουν υπόψη τους την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και να προβούν μόνοι τους στην αγορά εμβολίων κατά του κορωνοϊού.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά