1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Κυριάκος Μητσοτάκης: Έμφαση στην πρόληψη και πρόσβαση σε δωρεάν και αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας για όλους
Κυριάκος Μητσοτάκης: Έμφαση στην πρόληψη και πρόσβαση σε δωρεάν και αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας για όλους

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έμφαση στην πρόληψη και πρόσβαση σε δωρεάν και αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας για όλους

0

Το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την Υγεία παρουσίασε το Σάββατο (23/02) ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Νέα Δημοκρατία δίνει έμφαση στην πρόληψη, τη διοικητική αυτοτέλεια και την αξιολόγηση των δομών, παράλληλα με την πρόσβαση σε δωρεάν αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας για όλους τους πολίτες ,καθώς και σε ανακουφιστικές δράσεις σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού και συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, όπως είναι οι ογκολογικοί.

Το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας κινείται σε τρεις άξονες και πιο συγκεκριμένα σχετίζεται με την πρόληψη, τις αξιοπρεπείς συνθήκες για όλους τους Έλληνες και την εντατική φροντίδα για όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Εισάγει και πολλές επιμέρους τομές, που έχουν στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των ασθενών χωρίς να υποβάλλονται σε πολύωρες αναμονές, και μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία όλων μετά από πραγματική πρόληψη.

Πρόληψη

Η μάχη κατά του καρκίνου αποτελεί βασική προτεραιότητα της οδού Πειραιώς. Με δεδομένο ότι ένας στους τρεις κοινούς καρκίνους, βάσει διεθνών μελετών, θα μπορούσε να προληφθεί, η Νέα Δημοκρατία αναπτύσσει συγκεκριμένες στρατηγικές για την έγκαιρη πρόληψη της ασθένειας. Ο δωρεάν προληπτικός έλεγχος για όλους τους πολίτες εντάσσεται στην παραπάνω προσπάθεια. Για τη διευκόλυνσή τους μάλιστα, προκειμένου να θυμούνται τις απαραίτητες εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβληθούν, θα ενεργοποιηθεί σύστημα ειδοποίησής τους μέσω sms ή e-mail.

Αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου

Η αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, καθολικά για όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, και με εντατικούς ελέγχους, είναι αδιαπραγμάτευτη και θα εφαρμοστεί άμεσα από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Οι ασθενείς με καρκίνο

Οι ασθενείς με καρκίνο θα επωφεληθούν από την κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ για να πάρουν ειδικά φάρμακα.

Μεγάλο βάρος δίνεται από τη ΝΔ στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας. Αυτό τόνισε άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους φαρμακοποιούς κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι τα φαρμακεία θα μπορούσαν να διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο στην πρωτοβάθμια φροντίδα, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιλυθούν σημαντικές νομικές εκκρεμότητες.

Τέλος στην ταλαιπωρία στα νοσοκομεία

Επιπλέον, η ΝΔ θέλει να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία. Έχοντας λάβει υπόψη πολλά από τα στοιχεία του υπομνήματος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) για τις τριτοκοσμικές συνθήκες που επικρατούν στα νοσηλευτικά ιδρύματα, στοχεύει να ελαχιστοποιήσει την αναμονή για κρεβάτι εντατικής, να βάλει τέλος στα ράντζα κατά τη διάρκεια γενικής εφημερίας των νοσοκομείων και να περιορίσει τον χρόνο αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις.

Για την υλοποίηση των δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθούν στοχευμένες προσλήψεις προσωπικού.

Παράλληλα, προβλέπονται μέτρα για τη μείωση (35% ενός πενταετίας) των νοσοκομειακών λοιμώξεων, στις οποίες η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια.

Ανάμεσα στις προτεραιότητες του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας είναι και η διάθεση 100 εκατομμυρίων ευρώ για την ανακαίνιση, προμήθεια εξοπλισμού και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων σε διάστημα πέντε ετών.