1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Κ. Μητσοτάκης: Να μιλάμε ανοικτά για το στίγμα που συνοδεύει την ψυχική ασθένεια
Κ. Μητσοτάκης: Να μιλάμε ανοικτά για το στίγμα που συνοδεύει την ψυχική ασθένεια

Κ. Μητσοτάκης: Να μιλάμε ανοικτά για το στίγμα που συνοδεύει την ψυχική ασθένεια

0

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέδωσε ομιλία στο διεθνές συνέδριο με θέμα «Οι συνέπειες της Covid-19 στην Ψυχική Υγεία και στα συστήματα παροχής υπηρεσιών υγείας», το οποίο συνδιοργανώνουν το Υπουργείο Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και διεξάγεται στο Καβούρι, σε κεντρικό ξενοδοχείο. «Είναι καθήκον μου να βρίσκομαι ανάμεσά σας γιατί αυτή η εκδήλωση θα καταλήξει σε σημαντικά συμπεράσματα, από τα οποία θα ωφεληθούν όλες οι χώρες εν όψει μίας σοβαρής απειλής που προϋπήρχε της πανδημίας και αναδείχθηκε κατά τη διάρκειά της», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο ίδιος μέσα από το λόγο του τόνισε χαρακτηριστικά πως οι κυβερνήσεις οφείλουν να φωτίσουν τον κόσμο της ψυχικής υγείας που συχνά παραμένει σκοτεινός. «Μιλάμε για βασικό συστατικό της υγείας. Προϋποθέτει δράσεις τώρα», δήλωσε, ενώ σημείωσε πως «κατά την περίοδο της πανδημίας ο σωματικός πόνος συνοδεύεται πολλές φορές από ψυχικό πόνο και εκδηλώνεται με πολλές μορφές. Κοντά στον Γολγοθά αυτών των ασθενών υπάρχει ο θρήνος των συγγενών τους», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «αναμφίβολα η ψυχική υγεία είναι ζωτικής σημασίας και πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για όλες τις κυβερνήσεις». Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, χρειάζονται δράσεις για την πρόληψη και τη θεραπεία ενώ ένα πρώτο βήμα είναι να συζητάμε πιο πολύ και να εκφραζόμαστε πιο ανοιχτά. «Να μιλάμε ανοικτά για το στίγμα, το οποίο συχνά συνοδεύει την ψυχική ασθένεια», διατύπωσε.

Το εν λόγω summit αποτελεί μέρος (stepping stone) μιας διαδοχικής διαβούλευσης ανάμεσα σε 53 χώρες που υπάγονται στον Π.Ο.Υ. Ευρώπης και έχει ως σκοπό την εκπόνηση ενός κοινού πλαισίου δράσης των Κρατών-μελών, καθώς και το σχηματισμό του «European Mental Health Coalition».

Το Συνέδριο συνιστά σημαντική ευκαιρία να τεθεί σε συζήτηση ο παράγοντας της ψυχικής υγείας στο πλαίσιο της COVID-19, καθώς οι κοινωνίες επανέρχονται από την πανδημία και επιχειρούν να προχωρήσουν, αντιμετωπίζοντας τις κρίσεις που έχουν παρουσιαστεί στα συστήματα υγείας. Επιπροσθέτως, θα ενθαρρύνει τη διακρατική συνεργασία για τη διαχείριση των μακροπρόθεσμων προκλήσεων της COVID-19 και τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.

Τις εναρκτήριες ομιλίες του Συνεδρίου διενεργούν ο Περιφερειακός Διευθυντής του Π.Ο.Υ. για την Ευρώπη Hans Henri P. Kluge, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς και ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέλλα Κυριακίδου.

Στην προεδρεία του Συνεδρίου είναι η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, η οποία θα μιλήσει για τους άξονες και τις θεματικές του Συνεδρίου και στη διακήρυξή του, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νικήτας Κακλαμάνης και η Προϊσταμένη του Τμήματος Υγειονομικών Πολιτικών και Συστημάτων των χωρών του Π.Ο.Υ. Ευρώπης Natasha Azzopardi Muscat. Στο Συνέδριο θα συμμετέχουν Υπουργοί Υγείας Κρατών-μελών του Π.Ο.Υ. Ευρώπης, τόσο με φυσική παρουσία, όσο και διαδικτυακά, πρόσωπα αναφοράς (focal points), όπως και ομάδα εμπειρογνωμόνων (Technical Advisory Group) του Π.Ο.Υ.

Το Συνέδριο λαμβάνει χώρα με υβριδική μορφή ώστε να εξυπηρετούνται οι προϋποθέσεις των υγειονομικών και κοινωνικών μέτρων και προβλέψεων, με βάση την πανδημία COVID-19. Συγχρόνως, διατίθεται σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, ρωσικά) διερμηνείας και η μετάδοση των εργασιών θα γίνεται από τη σελίδα του Υπουργείου Υγείας στο Facebook.