Κλινική εξέταση-μαστογραφία-υπέρηχοι το τρίπτυχο της ασφαλούς διάγνωσης, λέει η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα.
Η άποψη ότι για τον εντοπισμό καρκινικών όγκων στο μαστό αρκεί μια κλασική απεικονιστική εξέταση, όπως αυτή της μαστογραφίας, σήμερα αναθεωρείται.
Η εμπειρία δείχνει ξεκάθαρα ότι τα υψηλότερα ποσοστά σωστής διάγνωσης ( 97-98%) εξασφαλίζονται μόνο εφόσον ακολουθείται το τρίπτυχο «κλινική εξέταση, μαστογραφία, υπέρηχοι».
Όπως επισημαίνει, μάλιστα, μιλώντας στον Ε.Τ. η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, επ. καθηγήτρια Ιατρικής Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα, «…για να μπορούμε να μιλάμε για σωστή διάγνωση θα πρέπει να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση κάθε Ελληνίδας σε εξειδικευμένα Κέντρα Μαστού».
Προς την κατεύθυνση αυτή, άλλωστε, στρέφονται οι πιέσεις της Ε. Ε. Μ. προς την Πολιτεία.
Ποιο είναι το επιδημιολογικό προφίλ του καρκίνου του μαστού στον Ελληνικό πληθυσμό;
Το επιδημιολογικό προφίλ συναντάται βασικά σε γυναίκες άτεκνες ή με καθυστερημένη σε ηλικία εγκυμοσύνη, με έναρξη της περιόδου σε μικρή ηλικία ή με καθυστερημένη εμμηνόπαυση, γυναίκες με ποικιλότροπη χρήση ορμονών, παχύσαρκες, εσωστρεφείς γυναίκες με βεβαρημένο κληρονομικό ιστορικό καρκίνου του μαστού και, το βασικότερο όλων, σε γυναίκες με παρατεταμένη ψυχική ένταση. Ασφαλώς ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού αυξάνει με την ηλικία, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την εμφάνισή του και σε νεαρές γυναίκες. Και ακόμη, το υψηλό κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο, η υψηλή μόρφωση, αλλά και κάποιοι διαιτητικοί παράγοντες όπως η αυξημένη κατανάλωση ζωικών λιπών και οινοπνεύματος φαίνεται να επιδρούν θετικά στην ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.
Τι είναι αυτό που κάνει μια γυναίκα να φοβάται τον καρκίνο του μαστού περισσότερο από κάθε άλλη μορφή καρκίνου;
Αν και τα πράγματα έχουν βελτιωθεί αρκετά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πριν από λίγες δεκαετίες, ο καρκίνος του μαστού ήταν συνυφασμένος με την αντίστροφη μέτρηση προς το θάνατο. Επιπλέον, η μαστεκτομή χαλάει τις περισσότερες φορές την εικόνα του σωματικού εγώ αφού ο μαστός είναι ένα όργανο σε εμφανές και εξωτερικό σημείο του σώματος. Σήμερα όμως με την ολοένα και πιο έγκαιρη εντόπιση του καρκίνου του μαστού όπου τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται μαστεκτομή και με τη δυνατότητα άμεσης ανάπλασής του, μετά την μαστεκτομή, οι γυναίκες έχουν αρχίσει να το αντιμετωπίζουν με λιγότερο φόβο.
Αρκετές γυναίκες αμφισβητούν την αξία της τακτικής αυτοεξέτασης των μαστών. Τι δείχνει η εμπειρία, ωστόσο;
Από τη διεθνή εμπειρία φαίνεται ότι οι γυναίκες που υποβάλλονται σε τακτική αυτοεξέταση – δηλαδή μηνιαία εξέταση και ψηλάφηση των μαστών από την ίδια τη γυναίκα – βοηθούνται σημαντικά στην ευαισθητοποίηση τους απέναντι στα προβλήματα του μαστού και κατά συνέπεια και στον καρκίνο. Δεν είναι όμως πανάκεια και σίγουρα δεν μπορεί να ανακαλύψει μη ψηλαφητές, μικρές βλάβες.
Πέρα από την κλασική μαστογραφία, θεωρείτε ότι η γυναίκα πρέπει να υποβάλλεται, συμπληρωματικά, και σε υπέρηχο μαστών; Υπάρχουν εξελίξεις σε τεχνολογικό επίπεδο που να καθιστούν τη συγκεκριμένη εξέταση αξιόπιστη;
Για να είναι αξιόπιστη μια μαστογραφία θα πρέπει ναι είναι καλής ποιότητας, να γίνεται σε ειδικά μηχανήματα, τους μαστογράφους, να έχει πάντα δυο λήψεις για τον κάθε μαστό και ο γιατρός που θα την διαβάσει να είναι εξειδικευμένος. Με τη μαστογραφία μπορούν να ανακαλυφθούν μικρές μη ψηλαφητές βλάβες αλλά μπορεί να χαθούν – και στα καλύτερα ακόμη Κέντρα του εξωτερικού – και κάποιοι καρκίνοι που δεν είναι ακτινοσκιεροί. Γι’ αυτό όσο σημαντική κι αν είναι η μαστογραφία στη διερεύνηση των παθήσεων του μαστού, δεν είναι πανάκεια. Παντού χρειάζεται ο συνδυασμός περισσότερων από δυο εξετάσεων. Έτσι, το τρίπτυχο κλινική εξέταση, μαστογραφία και υπέρηχοι ανεβάζουν το επίπεδο της σωστής διάγνωσης στο 97 – 98%.
Μπορούν τα όποια πιθανά προβλήματα διάγνωσης να λυθούν με την ψηφιακή μαστογραφία;
Η ψηφιακή μαστογραφία είναι η εξελιγμένη μορφή της μαστογραφίας, έχει λιγότερη ακτινοβολία και μεγαλύτερη ευκρίνεια. Επιβάλλεται να γίνεται στις νεότερες ηλικίες, δηλαδή από 55 χρόνων και κάτω, στις άτεκνες γυναίκες και σε μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες αν ο μαστός τους είναι πυκνός. Ωστόσο, ούτε η ψηφιακή μαστογραφία μόνη της μπορεί να αναδείξει όλα τα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν σε μια ολοκληρωμένη, σωστή διάγνωση.
Υπάρχει η αίσθηση ότι τα περισσότερα θύματα της νόσου είναι οι ελληνίδες της επαρχίας, προφανώς λόγω της προβληματικής πρόσβασής τους σε υπηρεσίες υγείας. Πώς πρέπει να απαντήσει η Πολιτεία στο πρόβλημα;
Στην επαρχία, δυστυχώς, συναντάται έλλειψη ενημέρωσης με συνέπεια την πιο καθυστερημένη προσέλευση στο μαστολόγο. Η σωστή διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία επιδρούν στην επιβίωση της γυναίκας. Γι΄ αυτό και η Ελληνική Εταιρία Μαστολογίας, σε εισήγηση που έχει κάνει στο Υπουργείο Υγείας, ζήτησε το πρόβλημα να αντιμετωπισθεί με τη δημιουργία εξειδικευμένων Κέντρων Μαστού σε όλη την επικράτεια.
Σε φαρμακευτικό επίπεδο τι πρόοδος έχει συντελεστεί για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού;
Τα καινούρια χημειοθεραπευτικά φάρμακα είναι περισσότερο δραστικά. Η δράση τους, δε, εστιάζεται μόνο στα καρκινικά κύτταρα χωρίς να βλάπτουν τα υγιή. Σύντομα, δε, πιστεύουμε ότι η χρήση τέτοιων φαρμάκων θα είναι τελείως εξατομικευμένη ανάλογα με τη γονιδιακή υπογραφή του κάθε ατόμου.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος, ένθετο Υγεία.