1. Home
  2. Διατροφή
  3. Μελέτες συνδέουν τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα με κινδύνους για την υγεία
Μελέτες συνδέουν τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα με κινδύνους για την υγεία

Μελέτες συνδέουν τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα με κινδύνους για την υγεία

0

Η κατανάλωση πολλών εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου στους άνδρες και μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις και πρόωρο θάνατο τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, σύμφωνα με δύο νέες, μεγάλης κλίμακας μελέτες σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ιταλία, που δημοσιεύθηκαν στο “The BMJ”.

 

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα περιλαμβάνουν προπαρασκευασμένες σούπες, σάλτσες, κατεψυγμένη πίτσα, έτοιμα προς κατανάλωση γεύματα και φαγητά ευχαρίστησης, όπως χοτ ντογκ, λουκάνικα, τηγανιτές πατάτες, αναψυκτικά, μπισκότα, κέικ, καραμέλες, ντόνατς, παγωτά και πολλά άλλα. Η μελέτη στις ΗΠΑ εξέτασε τη διατροφή περισσότερων από 200.000 ανδρών και γυναικών για έως και 28 χρόνια και βρήκε μια σχέση μεταξύ των υπερεπεξεργασμένων τροφών και του καρκίνου του παχέος εντέρου, στους άνδρες, αλλά όχι στις γυναίκες. Τα επεξεργασμένα και υπερεπεξεργασμένα κρέατα, όπως το ζαμπόν, το μπέικον, το σαλάμι, τα χοτ ντογκ, και το corned beef, έχουν από καιρό συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου σε άνδρες και γυναίκες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο.

Η δεύτερη μελέτη παρακολούθησε περισσότερα από 22.000 άτομα για 12 χρόνια στην Ιταλία και συνέκρινε τον ρόλο των φτωχών σε θρεπτικά συστατικά τροφίμων, όπως τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και κορεσμένα ή τρανς λιπαρά, έναντι των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων στην ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών και πρώιμου θανάτου. Διαπιστώθηκε ότι και τα δύο είδη τροφίμων αύξησαν ανεξάρτητα τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ειδικά από καρδιαγγειακές παθήσεις. Ωστόσο, η σύγκριση των δύο διατροφών έδειξε ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα ήταν υψίστης σημασίας
για τον καθορισμό του κινδύνου καρδιαγγειακής θνησιμότητας.