1. Home
  2. Διατροφή
  3. Μελέτη δείχνει ότι το μαύρο τσάι δρα κατά των καρδιακών παθήσεων
Μελέτη δείχνει ότι το μαύρο τσάι δρα κατά των καρδιακών παθήσεων

Μελέτη δείχνει ότι το μαύρο τσάι δρα κατά των καρδιακών παθήσεων

0

Ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι στην αγαπημένη σας κούπα φαίνεται να θεραπεύει την ψυχή. Mια νέα μελέτη δείχνει ότι μπορεί να είναι καλό και για την καρδιά σας.

Η κατανάλωση μαύρου τσαγιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου σε νεαρή ηλικία από καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με μια νέα μελέτη παρατήρησης που χρησιμοποίησε δεδομένα μισού εκατομμυρίου  ανθρώπων, ηλικίας  από 40 εώς 69 ετών.

 Οι μελέτες έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης πράσινου τσαγιού και της μειωμένης θνησιμότητας στους ασιατικούς πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, οι λίγες όμως μελέτες που έχουν γίνει σε πληθυσμούς που πίνουν μαύρο τσάι έχουν παράγει μικτά αποτελέσματα. Μια ερευνητική ομάδα στις ΗΠΑ με επικεφαλής τον Δρ Maki Inoue-Choi του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου ερεύνησε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τσαγιού και της θνησιμότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο, χρησιμοποιώντας δεδομένα για τα 500.000 άτομα που εγγράφηκαν στη μελέτη Biobank της χώρας στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια που κάλυπταν δημογραφικά στοιχεία, πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ζωής τους και την υγεία. Το ερωτηματολόγιο περιελάμβανε τον αριθμό των φλιτζανιών τσαγιού που έπιναν κάθε μέρα. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες επί 14 ολόκληρα χρόνια, μέχρι τις αρχές του 2020. Για όσους πέθαναν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ερευνητές έλαβαν την ημερομηνία και την αιτία θανάτου από την Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι ερευνητές βρήκαν 9-13% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου μεταξύ των ατόμων που έπιναν τουλάχιστον 2 φλιτζάνια τσάι την ημέρα από ό,τι μεταξύ των ατόμων που δεν έπιναν τσάι. Η κατανάλωση τσαγιού συσχετίστηκε με μειωμένη θνησιμότητα από καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικό – αλλά όχι και με  μείωση από καρκίνο ή αναπνευστική νόσο σε σχέση με όσους δεν πίνουν τσάι.

Η ομάδα έλαβε υπόψη δημογραφικούς παράγοντες, παράγοντες υγείας και τρόπου ζωής στην ανάλυσή της. Τα γενετικά δεδομένα ήταν διαθέσιμα για τους περισσότερους συμμετέχοντες, επιτρέποντας στους ερευνητές να αξιολογήσουν εάν οι συσχετίσεις που βρήκαν ποικίλλουν με γενετικές παραλλαγές που επηρεάζουν το πόσο γρήγορα οι άνθρωποι μεταβολίζουν την καφεΐνη. Διαπίστωσαν ότι αυτές οι παραλλαγές δεν επηρέασαν τις συσχετίσεις, ούτε η κατανάλωση καφέ. «Τα αποτελέσματα ενισχύουν ότι το τσάι, συμπεριλαμβανομένου του μαύρου τσαγιού, μπορεί να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής», λέει η ανώτερη συγγραφέας Δρ. Erikka Loftfield του NCI, η οποία δημοσίευσε τα αποτελέσματα στο τεύχος Σεπτεμβρίου 2022 του Annals of Internal Medicine.

Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η μελέτη είναι παρατηρητική και δεν μπορεί να αποδείξει ότι η κατανάλωση τσαγιού μείωσε άμεσα τον κίνδυνο θανάτου. Επίσης, δεν αξιολόγησαν ορισμένες πτυχές της κατανάλωσης τσαγιού, όπως το μέγεθος του φλιτζανιού και η ισχύς του τσαγιού, που μπορεί να είναι σημαντικά. Θα χρειαστεί περαιτέρω μελέτη για να καθοριστεί εάν και πώς το τσάι μειώνει τον κίνδυνο θανάτου.