1. Home
  2. Διατροφή
  3. Μελέτη στην Ελλάδα: Τα θετικά του στιγμιαίου καφέ στη λειτουργία των αγγείων
Μελέτη στην Ελλάδα: Τα θετικά του στιγμιαίου καφέ στη λειτουργία των αγγείων

Μελέτη στην Ελλάδα: Τα θετικά του στιγμιαίου καφέ στη λειτουργία των αγγείων

0

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη στην Ελλάδα, η οποία ασχολήθηκε με την επιρροή του στιγμιαίου καφέ στην υγεία και ειδικότερα στο καρδιαγγειακό σύστημα, ως μια βασική πηγή αντιοξειδωτικών συστατικών. Τα λεγόμενα ως χλωρογενικά οξέα εντάσσονται στην ομάδα των πολυφαινολών και έχουν σημαντική αντιοξειδωτική δράση, διαφυλάσσοντας τον οργανισμό από τον επιβλαβή αντίκτυπο των ελευθέρων ριζών. Αντίστοιχα, συμμετέχουν στην ελάττωση του κινδύνου εκδήλωσης νοσημάτων που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Με βάση μελέτες σε παγκόσμιο επίπεδο, συνεπάγεται τα αντιοξειδωτικά του καφέ ενδέχεται να συνδέονται με την πρόληψη εκφυλιστικών νοσημάτων του νευρικού συστήματος, όπως η νόσος Parkinson και Alzheimer. Ωστόσο, δεν έχει αποσαφηνιστεί η ακριβής επίδραση του στην αγγειακή δομή και λειτουργία, εξαιτίας έλλειψης στοιχείων σε σχέση με τις διαφορετικές επιρροές που ασκούν στην πίεση, δομή και λειτουργικότητα των αγγείων, ευρέως γνωστοί τύποι καφέ, όπως για παράδειγμα ο στιγμιαίος καφές.

Η έρευνα διενεργήθηκε από επιστήμονες που προέρχονται από την Μονάδα Καρδιαγγειακής Πρόληψης & Έρευνας, την Κλινική του Εργαστήριου Παθολογικής Φυσιολογίας της Ιατρική Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, με επικεφαλής τον καθηγητή Παθολογικής Φυσιολογίας, της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κ. Αθανάσιο Πρωτογέρου. Για τους ερευνητές, στόχοι της υπάρχουσας μελέτης ήταν:

  •  Η διερεύνηση της πιθανής σχέσης της μακροχρόνιας κατανάλωσης στιγμιαίου καφέ στην αγγειακή δομή και λειτουργία (αγγειακή γήρανση, σκλήρυνση, αθηρωμάτωση, υπερτροφία), και
  • Η εξέταση της σύνδεσης της μακροχρόνιας κατανάλωσης στιγμιαίου καφέ με την αρτηριακή πίεση, σε ένα σημαντικό δείγμα ενήλικων υγιών ατόμων και όσων έφεραν παράγοντες κινδύνου που επιταχύνουν την εμφάνιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Το δείγμα της μελέτης συλλέχθηκε από 1041 άνδρες και γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 50 έτη, είτε υγιή άτομα με λόγους καρδιαγγειακού κινδύνου, όπου 1 στους 2 είχε υπέρταση, ή άτομα με χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα (με ή χωρίς αιτίες καρδιαγγειακού κινδύνου), τα οποία κατανάλωναν συχνά και μακροχρόνια ποσότητα στιγμιαίου καφέ, κατά μέσο όρο γύρω στο 0,5 φλιτζάνι ημερησίως, με εύρος κατανάλωσης, μέχρι και 11 φλιτζάνια την ημέρα και πιο σύνηθη κατανάλωση τα 1-2 φλιτζάνια ημερησίως.

Αναλυτικά, εξετάσθηκαν 30 αρτηριακά σημεία με εργαστηριακούς δείκτες που καταγράφουν σκλήρυνση (γήρανση), υπερτροφία, αθηρωματικές πλάκες, άρα σχεδόν το σύνολο των δυνητικών αρτηριακών βλαβών. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε ενδελεχής διατροφική εκτίμηση από εξειδικευμένους επιστήμονες. Μέσω της διατροφικής αξιολόγησης, αναλύθηκε τόσο η συνολική ενεργειακή πρόσληψη, όσο και η ανάλογη μακροθρεπτικών και πληθώρας μικροθρεπτικών συστατικών.

Για τα πορίσματα της μελέτης, ο καθηγητής κ. Πρωτογέρου σημείωσε «από τα ευρήματα φάνηκε ότι συνολικά η καθημερινή κατά μέσο όρο 1-2 φλιτζάνια/ημέρα μακροχρόνια κατανάλωση στιγμιαίου καφέ είναι όχι μόνο ασφαλής για τα αγγεία μας αλλά έχει δυνητικά ευεργετική σχέση με την αρτηριακή λειτουργία και όχι επιβλαβή».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα δεδομένα που ανακοινώθηκαν, προέκυψε ότι σε υγιή άτομα (άνδρες και γυναίκες) με ηλικία κατά βάση τα 50 έτη, φαινομενικά υγιή με παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου και σε συμμετέχοντες με χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα (με ή χωρίς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου), η μακροχρόνια κατανάλωση στιγμιαίου καφέ, σε καθημερινό επίπεδο:

α. Σχετίζεται με πιο ελαστικές αρτηρίες, επομένως έχει πιθανή ευεργετική επίδραση στα αγγεία αναστέλλοντας την αρτηριακή γήρανση (αρτηριοσκλήρυνση).

β. Δε συνδέεται ούτε αρνητικά ούτε θετικά με την αρτηριακή πίεση και μεταβολές σε ανακλώμενα κύματα πίεσης, δηλαδή έχει ενδεχομένως ουδέτερη επίδραση στην αρτηριακή υπέρταση, ενώ είναι ασφαλής η κατανάλωση σε υπερτασικά άτομα – μέσα στο εύρος καθημερινή χρήσης του δείγματος.

γ. Δε συσχετίζεται ούτε αρνητικά ούτε θετικά με μεταβολές στο πάχος τοιχώματος της καρωτίδας (ΙΜΤ), άρα έχει ουδέτερη επίδραση στην αγγειακή λειτουργία ως προς αυτή την αγγειακή παράμετρο (υπερτροφία – αθηρωμάτωση).

Οι ειδικοί συνόψισαν μέσα από δημοσιοποίηση τους ότι η κατανάλωση στιγμιαίου καφέ σχετίζεται ευεργετικά με τις ελαστικές ιδιότητες της καρωτίδας και επέφερε οφέλη στη λειτουργικότητα των αγγείων. Το συγκεκριμένο εύρημα συμφωνεί με τις παρούσες επιδημιολογικές μελέτες παρατήρησης που συνδέουν τη μακροχρόνια καθημερινή λήψη καφέ με αυξημένη επιβίωση.