1. Home
  2. Διατροφή
  3. Μελέτη συνδέει το λευκό ψωμί και το αλκοόλ με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου
Μελέτη συνδέει το λευκό ψωμί και το αλκοόλ με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου

Μελέτη συνδέει το λευκό ψωμί και το αλκοόλ με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου

0

Έρευνα στην οποία συμμετείχαν 118.210 μεσήλικες, 44% άνδρες, μέσης ηλικίας 55 ετών, από το Ηνωμένο Βασίλειο και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Nutrients”, υποδηλώνει σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης λευκού ψωμιού και αλκοόλ και αυξημένου κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ η πρόσληψη τροφών που περιέχουν φυτικές ίνες, ασβέστιο και μαγνήσιο συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο.

Σε μια μέση παρακολούθηση 12,8 ετών, εμφανίστηκαν 1.466 περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου και διαπιστώθηκαν θετικές συσχετίσεις αύξησης κατά 1.08 φορές μεταξύ του κινδύνου για καρκίνου του παχέος εντέρου και λήψης αλκοόλ και κατά 1.10 φορές με την κατανάλωση λευκού ψωμιού. Ειδικότερα, η έρευνα κατέγραψε σημαντικά προστατευτικά αποτελέσματα από την κατανάλωση φυτικών ινών έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου, αφού ο σχετικός κίνδυνος βρέθηκε μειωμένος κατά 23%. Οι φυτικές ίνες μπορούν να επιταχύνουν την εντερική κινητικότητα, να αραιώσουν τις καρκινογόνες ουσίες στο παχύ έντερο και να ζυμώσουν τις ίνες σε λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας από τα βακτήρια του εντέρου. Όλα αυτά αποτελούν μηχανισμούς που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο κακοήθειας και να βελτιώσουν την υγεία του παχέος εντέρου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές:  «Οι φυτικές ίνες μπορούν να επιταχύνουν την κινητικότητα του εντέρου, να αραιώνουν καρκινογόνες ουσίες στο κόλον και να ζυμώνουν τις ίνες σε λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας από βακτήρια του εντέρου, όλοι οι μηχανισμοί που υποδηλώνουν την πρόσληψη διαιτητικών ινών μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο κακοήθειας και να βελτιώσουν την υγεία του παχέος εντέρου. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ένας ευρύς πυλώνας πρόληψης της CRC και επικουρικής θεραπείας».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη ήταν περιορισμένη λόγω του δείγματός της που αποτελούνταν αποκλειστικά από Ευρωπαίους συμμετέχοντες. Επιπλέον, δεν υπήρξε αμοιβαία προσαρμογή για τις διατροφικές εκθέσεις. Συνολικά, η μελέτη «παρέχει στοιχεία και προτάσεις για τη διατροφική πρόληψη του CRC», αν και «απαιτούνται περισσότερες και μεγαλύτερες μελέτες κοόρτης στο μέλλον για να επικυρωθούν τα αποτελέσματά μας και να διερευνηθούν περισσότερες συσχετίσεις μεταξύ διαιτητικών συστατικών και κινδύνου CRC».

Με πληροφορίες από ΕΙΕΠ


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά