1. Home
  2. Υγεία
  3. Μικροβιακή αντοχή: O ύπουλος εχθρός που ανέδειξε η πανδημία
Μικροβιακή αντοχή: O ύπουλος εχθρός που ανέδειξε η πανδημία

Μικροβιακή αντοχή: O ύπουλος εχθρός που ανέδειξε η πανδημία

0

Από τη μία έχουμε τη μικροβιακή αντοχή της κοινότητας, που προκαλείται από την κατάχρηση αντιβιοτικών στα νοικοκυριά και από την άλλη τη μικροβιακή αντοχή των νοσοκομείων που αναδείχθηκε σαν ύπουλος εχθρός κατά τη διάρκεια της COVID πανδημίας.

μικροβιακή αντοχήΓράφει η Αλεξία Σβώλου.

H μικροβιακή αντοχή, δηλαδή τα ανθεκτικά μικρόβια -τα λεγόμενα super bugs- μοιάζει με τη μυθική «Λερναία Υδρα» από τους άθλους του Ηρακλή, καθώς έχει πολλά πρόσωπα ή πολλά κεφάλια, όπως το μυθικό τέρας. Οι δύο βασικές της μορφές αφορούν τη μικροβιακή αντοχή της κοινότητας, που προκαλείται από την κατάχρηση αντιβιοτικών στα νοικοκυριά και τη μικροβιακή αντοχή των νοσοκομείων που αναδείχθηκε σαν ύπουλος εχθρός κατά τη διάρκεια της COVID πανδημίας, καθώς αποτελεί πλέον κοινό μυστικό ότι τα ανθεκτικά νοσοκομειακά μικρόβια είναι αυτά που ανεβάζουν σε υψηλά ποσοστά τη θνησιμότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, στους διασωληνωμένους ασθενείς με λοίμωξη COVID.

Οπως εξηγεί η ομότιμη καθηγήτρια παθολογίας – λοιμωξιολογίας υγείας, Ελένη Γιαμαρέλλου, τα ανθεκτικά μικρόβια που βρίσκονται στα νοσοκομεία είναι εξαιρετικά επικίνδυνα και δεν ανταποκρίνονται στα συνηθισμένα αντιβιοτικά. Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Πάνος Γαργαλιάνος-Κακολύρης, εξηγεί ότι πλησιάζει προς το τέλος των αντιβιοτικών, καθώς τα αντιβιοτικά που πρόκειται να έρθουν δεν είναι περισσότερα από 10 και πως το σημαντικότερο «όπλο» για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής είναι ο εμβολιασμός. Η ρίζα του κακού βρίσκεται στην κατάχρηση αντιβιοτικών, ένα φαινόμενο στο οποίο η χώρα μας υπήρξε επί σειρά ετών πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Οπως εξηγεί από τη δική της μεριά η πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, όταν στο σύστημα υγείας στα νοσοκομεία πιέζονται αφόρητα και πιέζονται για πολύ καιρό όπως έχει συμβεί με τα αλλεπάλληλα κύματα του κορωνοϊού και οι νοσηλείες είναι διαρκώς πολυάριθμες, τότε αυξάνεται η θνησιμότητα και στις απλές κλινικές (παθολογικές και πνευμονολογικές) και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Οσο πιο πολύ μένουν στην εντατική οι ασθενείς με λοίμωξη COVID και όσο περισσότερα υποκείμενα νοσήματα ή επιπλοκές και επιμολύνσεις αντιμετωπίζουν, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να φρακάρουν οι ΜΕΘ, γιατί το κρεβάτι καταλαμβάνεται για πολύ καιρό από τον ίδιο ασθενή. Επίσης, αυξάνεται η θνησιμότητα, λόγω των επιμολύνσεων. Στην Ελλάδα, η θνησιμότητα των ασθενών COVID στις ΜΕΘ αγγίζει το 50%, που σημαίνει ότι τους διασωληνωμένους ασθενείς τα καταφέρνει ο ένας στους δύο, ενώ σε άλλες χώρες (ΗΠΑ, Ιταλία) η θνησιμότητα εκτοξεύτηκε στο 80% κατά την κορύφωση των κυμάτων, όπου το σύστημα δέχτηκε ασύμμετρη πίεση.

Νέα κατάχρηση αντιβιοτικών στο σπίτι

Ενα μεγάλο βήμα που έγινε προς τη σωστή κατεύθυνση είναι πως ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβρη κανείς δεν μπορεί να πάρει αντιβιοτικό χωρίς συνταγή γιατρού στο φαρμακείο. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο καθηγητής πνευμονολογίας, Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας και μάχιμος γιατρός της πρώτης γραμμής στο νοσοκομείο «Αττικόν»,: «Τον τελευταίο καιρό καταγράφεται κατάχρηση φαρμάκων, μεταξύ των οποίων και αντιβιοτικών από ασθενείς που παραμένουν στο σπίτι, οι οποίοι φοβούνται να πάνε στο νοσοκομείο, με συνέπεια να φτάνουν σε επιδεινωμένη κατάσταση στα τμήματα επειγόντων περιστατικών».
Και προσθέτει πως το κακό είναι ότι οι ασθενείς περιμένουν να δράσουν οι αναποτελεσματικές θεραπείες, με συνέπεια να χάνεται πολύτιμος χρόνος και τελικώς όταν οι ασθενείς έρχονται στο νοσοκομείο κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από επιπλοκές, όπως είναι οι θρομβώσεις.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η μικροβιακή
αντοχή δεν μπορεί να καταπολεμηθεί από τη μία μέρα στην άλλη. Μέσα στα νοσοκομεία χρειάζεται μία σειρά παρεμβάσεων για να μπορέσει να θωρακιστεί το σύστημα και μάλιστα σε εποχές πανδημίας που το σύστημα υγείας δοκιμάζεται στα όρια του.

Μείωση έως και 45% στα παιδιατρικά εμβόλια

Ωστόσο στην κοινότητα είναι στο χέρι μας να μην δημιουργούνται ανθεκτικά μικρόβια. Πώς; Με το να κάνουμε τα επιβεβλημένα εμβόλια και με το να μην παίρνουμε αντιβιοτικά σαν καραμέλες. Οπως προειδοποιεί ο καθηγητής παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, όταν οι εμβολιασμοί μένουν πίσω, ακόμα και τα ξεχασμένα λοιμώδη νοσήματα -αυτά που έχουμε να δούμε δεκαετίες- κάνουν ξανά την εμφάνισή τους, απειλώντας τη δημόσια υγεία. Το φαινόμενο αυτό -της παράλειψης του εμβολιασμού των παιδιών και των εφήβων με τα βασικά παιδιατρικά εμβόλια- εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους και είχε παρατηρηθεί κατά τον πρώτο κύμα της πανδημίας, που ο κόσμος απέφευγε να πάει στον γιατρό. Δυστυχώς, όμως τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι επαναλαμβάνεται στο 3ο κύμα της πανδημίας με τους εμβολιασμούς των παιδιών και των εφήβων να παραμελούνται σε ποσοστό έως και 45% για τα εμβόλια κατά του καρκίνου της μήτρας HPV και για τη μηνιγγίτιδα και έως 20%-30% για άλλα εμβόλια που θεωρούσαμε δεδομένα όπως του τετάνου, της παρωτίτιδας και της διφθερίτιδας.

Πηγή: Εφημερίδα “Περί Υγείας”