1. Home
  2. Διατροφή
  3. Μουρουνέλαιο και ανοιξιάτικες αλλεργίες
Μουρουνέλαιο και ανοιξιάτικες αλλεργίες

Μουρουνέλαιο και ανοιξιάτικες αλλεργίες

0

Πώς το μουρουνέλαιο μας βοηθάει να καταπολεμήσουμε τις ανοιξιάτικες αλλεργίες;

Ως γνωστόν, η Ανοιξη είναι η μόνη εποχή του χρόνου που φυσιολογικά συνδέεται με την εμφάνιση εποχικών αλλεργιών. Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο αυτό έχει λάβει σημαντικές διαστάσεις, είτε διότι οι συγκεντρώσεις γύρης στην ατμόσφαιρα είναι πολύ υψηλότερες σε σχέση µε το παρελθόν, είτε διότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα πλέον δεν βρίσκεται και στην καλύτερη δυνατή κατάστασή του.
Το πιο συχνό αίτιο που πυροδοτεί τις εποχικές αλλεργίες είναι η γύρη, τα λουλούδια και το γρασίδι. Η είσοδος της γύρης στη ρινική οδό κάποιου, ο οποίος είναι αλλεργικός, προκαλεί την αντίδραση του ανοσοποιητικού του συστήματος. Το ανοσοποιητικό σύστημα λανθασμένα βλέπει τη γύρη σαν ξένο εισβολέα, για αυτό και απελευθερώνει αντισώματα. Τα αντισώματα επιτίθενται στα αλλεργιογόνα, τα οποία απελευθερώνουν στο αίμα χημικές ουσίες, οι οποίες ονομάζονται ισταµίνες. Οι ισταµίνες προκαλούν ρινική καταρροή και φαγούρα στα µάτια.

Μουρουνέλαιο και ανοιξιάτικες αλλεργίεςΓράφει o Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc, PhD Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

Εποχικά επίπεδα βιταμίνης D και ανοιξιάτικες αλλεργίες

H βιταμίνη D σχετίζεται ως ανοσορρυθμιστικός παράγοντας με την προστασία (και) από τις ανοιξιάτικες αλλεργίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κρήτη, μία περιοχή με υψηλή ηλιοφάνεια τους περισσότερους μήνες του χρόνου, τα άτομα παρουσιάζουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν τα σχετικά συμπτώματα. Πέρα όμως από το θεωρητικό υπόβαθρο, υπάρχουν και οι επιστημονικές επισημάνσεις, οι οποίες τονίζουν ότι οι ανοιξιάτικες αλλεργίες μπορούν να οφείλονται στα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D στο σώμα. Πώς συμβαίνει αυτό; Κατά παράδοξο τρόπο στη μελέτη της διακύμανσης των εποχιακών (μηνιαίων) επιπέδων της βιταμίνης D, όλες οι επιστημονικές αναφορές συγκλείνουν ότι ο Μάρτιος αποτελεί τον μήνα κατά τον οποίο τα επίπεδά της βρίσκονται στο ναδίρ. Δεδομένου ότι ο χρόνος ημίσειας ζωής της 25(ΟΗ)D δεν ξεπερνά τις 2-3 εβδομάδες, τα επίπεδά της υποχωρούν το φθινόπωρο (Οκτώβριο και Νοέμβριο) όσο ψηλά και αν βρίσκονται το καλοκαίρι, κάτω από το επιθυμητό όριο των 30 ng/ml. Απολύτως, λοιπόν, λογικά μέχρι την άνοιξη (Μάρτιο και Απρίλιο) και εφόσον το χειμερινό ηλιακό φως δεν επαρκεί για τη σύνθεση της βιταμίνης D στο δέρμα, προοδευτικά τα επίπεδα της βιταμίνης D βρίσκονται στα χαμηλότερα ετήσια επίπεδά τους. Στην περίπτωση των αλλεργιών, παρατηρείται το φαινόμενο γνωστό ως delayedresponse ή delayedreaction (καθυστερημένη απάντηση ή αντίδραση), το οποίο εξηγεί το γιατί η έξαρση των συμπτωμάτων εμφανίζεται σχετικά καθυστερημένα. Σύμφωνα με τη σχετική θεωρία, η αλλεργική αντίδραση λαμβάνει χώρα μετά από αρκετές ημέρες είτε έκθεσης σε έναν επαγωγέα, είτε ύπαρξης ενός πραγματικού αιτίου που δεν είναι άλλο από τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D.

Το μουρουνέλαιο στην αντιμετώπιση των ανοιξιάτικων αλλεργιών

Πολλοί διατείνονται ότι για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των ανοιξιάτικων αλλεργιών είναι απαραίτητη η φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη άποψη που προσωπικά πιστεύω ότι είναι και η ορθότερη, η αντιμετώπιση της βάσης του προβλήματος που δεν είναι άλλη από το ίδιο το ανοσοποιητικό. Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλλει αποτελεσματικά το μουρουνέλαιο.
Το μουρουνέλαιο, πέρα από την πλούσια περιεκτικότητα του σε βιταμίνη D (10 μg/5ml) αποτελεί εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών (DHA 600 mg/5ml και ΕΡΑ 400 mg/5ml). Τα ωμέγα-3 λιπαρά είναι γνωστά για τις σπουδαίες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους, οι οποίες είναι άκρως απαραίτητες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ανοιξιάτικων αλλεργιών. Ομως το δεδομένο αυτό έχει και συνεργική σημασία, αφού ως γνωστόν η βιταμίνη D είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία απορροφάται στο μέγιστο όταν συνυπάρχει με περιβάλλον λίπους, γεγονός το οποίο συμβαίνει απόλυτα στην περίπτωση του μουρουνέλαιου. Αυτό ακριβώς αποτελεί και το πιο σημαντικό διατροφικό πλεονέκτημα του μουρουνέλαιου, δηλαδή το ότι πραγματικά περιέχει έναν μοναδικό συνδυασμό συνύπαρξης βιταμίνης D και ω-3 λιπαρών, τον οποίο δεν θα βρείτε σε κανένα συμπλήρωμα διατροφής. Ετσι η θρεπτική υπεροχή του συγκεκριμένου συνδυασμού έγκειται ακριβώς στο γεγονός ότι προσφέρει ταυτόχρονα ανοσορρυθμιστική και αντιφλεγμονώδη προστασία. Εάν στην εξίσωση προσθέσετε και το γεγονός της επίσης πλούσιας περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη Α (250 μg/5ml) και βιταμίνη Ε (10 mg/5ml) για την αντιοξειδωτική προστασία των ωμέγα-3 (Mollers.gr), θα καταλάβετε το γιατί θωρακίζει αποτελεσματικά το αμυντικό σύστημα και προσφέρει σπουδαία ανοσοποιητική θωράκιση. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ελλάδα κατά τη δεκαετία του 1960 χρησιμοποιήθηκε εκτενώς για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων, χαρακτηρίζοντας διατροφικά τα άτομα της συγκεκριμένης γενιάς.
Θα πρέπει να σας ομολογήσω ότι συστήνω επιστάμενα μουρουνέλαιο MOLLER’S στους πελάτες μου, ιδιαίτερα σε εκείνους με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D:[25(ΟΗ)D]<30ng/ml. Σας πληροφορώ λοιπόν ότι σε πολλές περιπτώσεις τα άτομα με ευαισθησία σε αλλεργίες μου ανέφεραν είτε ότι μειώθηκε φέτος η ένταση των συμπτωμάτων τους, είτε ότι αυτά δεν εμφανίστηκαν καν. Υπάρχει όμως και το προσωπικό μου βίωμα: Λαμβάνω μουρουνέλαιο ανελλιπώς από τον περασμένο Σεπτέμβριο και σας διαβεβαιώ ότι δεν έχω αρρωστήσει! Χαρακτηριστικά αναφέρω δεν έχω βήξει μέχρι σήμερα, την ίδια στιγμή που στην ίδια χρονική περίοδο υπέφερα τουλάχιστον από 2-3 προσβολές γρίπης. Ομοίως και ο 11άχρονος γιος μου Νικόλας, στον οποίο με κάθε ειλικρίνεια θα σας επιβεβαιώσω ότι το χορηγώ καθημερινά.

Γευστική διαθεσιμότητα

Για κάποιους σημαντικό πρόβλημα για την κατανάλωση μουρουνέλαιου αποτελεί η ιδιαιτερότητα της φυσικής του γεύσης. Ετσι, για εκείνους που δυσκολεύονται στη φυσική γεύση, το υγρό μουρουνέλαιο MÖLLER’S διαθέτει και τη γεύση λεμόνι που αποτελεί μία ιδανική επιλογή. Για τα παιδιά, επίσης, υπάρχει η λύση του MÖLLER’S υγρό Tutti Frutti και των MÖLLER’S Ψαράκια – Ζελεδάκια.

Πηγή: Εφημερίδα “Περί Υγείας”