Μουσική και ποίηση υπό τον έναστρο ουρανό του Πόρου συγκλόνισαν τις καρδιές μας
Η Λίνα Νικολακοπούλου και καταξιωμένοι καλλιτέχνες σε ένα συγκινητικό αφιέρωμα
για την προστασία της θάλασσας από την επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών
Με μεγάλη επιτυχία και εντυπωσιακή προσέλευση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2024, η συναυλία «Θάλασσα Μάνα» στον Πόρο, προσελκύοντας κοινό από τον Πόρο, τις γύρω περιοχές και νησιά και την Αθήνα. Η εκδήλωση, διοργανωμένη από την «Καθετή» και την ΑΚΤΑΙΑ , με την υποστήριξη των Rauch Foundation και Argosaronic Environment Foundation, ήταν αφιερωμένη στην προστασία των ελληνικών θαλασσών από τις περιβαλλοντικές απειλές, και ιδιαίτερα τις επιπτώσεις των βιομηχανικών ιχθυοκαλλιεργειών.
«Η σωτηρία των θαλασσών μας είναι πολύ μεγάλο πράγμα και η σημερινή βραδιά δίνει έναν ευγενικό, αλλά έντονο τόνο για το ενδιαφέρον μας για τα νερά του Πόρου, των Μεθάνων και γενικότερα της Ελλάδας» τόνισε η κυρία Νικολακοπούλου.
Η βραδιά ξεκίνησε με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Το Ιερό του Ποσειδώνα», το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά και συγκίνησε το κοινό με την ανάδειξη της καταστροφικής επίδραση της αλόγιστης επέκτασης των ιχθυοκαλλιεργειών.
Η σπουδαία δημιουργός Λίνα Νικολακοπούλου, η οποία επιμελήθηκε τη συναυλία, χάρισε μια μαγική βραδιά, συνοδευόμενη από τους καταξιωμένους ερμηνευτές Θοδωρή Βουτσικάκη και Ελένη Δημοπούλου. Η κα Νικολακοπούλου, μέσα από τα λόγια του Γιώργου Σεφέρη, μετέφερε το κοινό σε μια γαλήνια, αλλά προβληματισμένη Ελλάδα. Χαρακτηριστικά ανέφερε στίχους του μεγάλου Έλληνα νομπελίστα Γ. Σεφέρη: «Ανήκω σε μια χώρα μικρή. Ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού, τη θάλασσα και το φως του ήλιου. Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον».
Συγκλόνισε το κοινό συνεχίζοντας με γνωστούς στίχους του μεγάλου μας ποιητή που εξυμνούν τον Πόρο:
“Καταπληκτική μέρα. Ούτε σύννεφα, ούτε μια πνοή…
Η θάλασσα, όπου την αγγίξει άνθρωπος, σπάζει και λάμπει σαν το γυαλί.
Τη νύχτα πανσέληνος. Ίδια γαλήνη…
Τα φώτα του Πόρου σαν κεριά. Αίσθημα κλειστού χώρου.
Ενός ναού άδειου, με αποχρώσεις ψυχρού μαρμάρου στο θόλο, που αναδίνει μια τεράστια κατάνυξη.
Ο Πόρος ήταν για μένα ο πιο «ηδονόπαθος» (γράφω σκόπιμα τη λέξη) τόπος της Ελλάδας που ξέρω…
Φεύγω από τον Πόρο, όπως έφευγα το Μάη του ’41 από την Κρήτη –προς το άγνωστο. Τη μεγάλη γαλήνη που αισθανόμουν τώρα τελευταία, τα πρωινά, εδώ, δεν ξέρω αν θα την ξανάβρω.
Ανήκω σε μια χώρα μικρή. Ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού, τη θάλασσα και το φως του ήλιου.
Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον.
Να νοσταλγείς τον τόπο σου ζώντας στον τόπο σου, τίποτα δεν είναι πιο πικρό.
Σ΄αυτόν τον τόπο, όπου όλοι είμαστε αυτοδίδακτοι, σ’ αυτό τον κόσμο που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους.
Πρέπει να αναζητήσουμε τον άνθρωπο όπου κι αν βρίσκεται”
Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό και ο Δήμαρχος Πόρου Γεώργιος Κουτουζής, ο οποίος τόνισε τη σημασία της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ενώ η βράβευση της Λίνας Νικολακοπούλου από την «Καθετή» για την πολύτιμη προσφορά της ήταν μία από τις συγκινητικότερες στιγμές της βραδιάς.
Η «Καθετή» τίμησε την κα Νικολακοπούλου με βραβείο για την εξαιρετική προσφορά της στην τέχνη και την κοινωνία, με την πρόεδρό της, Εύα Δουζίνα, να απονέμει το βραβείο σε μια ξεχωριστή στιγμή της βραδιάς. Με συγκινητικά λόγια, η κα Νικολακοπούλου δήλωσε: «Ευχαριστούμε την Καθετή, και κάθε τι που δείχνει ενδιαφέρον για τη ζωή μας και το αύριο μας. Να δείξω την σταγόνα την καθαρή, αυτή αξίζουμε. Έχουμε δικαίωμα στην ομορφιά, στην πληροφορία, σε κοινές αποφάσεις».
Η συναυλία «Θάλασσα Μάνα» δεν ήταν απλώς μια καλλιτεχνική εκδήλωση, αλλά ένα ισχυρό κάλεσμα για δράση, αναδεικνύοντας την ανάγκη προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος από τις βιομηχανικές ιχθυοκαλλιέργειες. Μέσα από τη μουσική και τα λόγια, οι καλλιτέχνες έστειλαν το μήνυμα ότι «η προστασία των θαλασσών μας δεν είναι μόνο θέμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, αλλά και καθήκον όλων μας».
Η κυρία Νικολακοπούλου δεν παρέλειψε τέλος να ευχαριστήσει ένθερμα τους διοργανωτές αφήνοντας συνάμα ένα πανανθρώπινο μήνυμα ελπίδας:
¨Ευχαριστούμε την Καθετή, και κάθε τι που δείχνει ενδιαφέρον για τη ζωή μας και το αύριο μας.¨
¨Να δείξω την σταγόνα την καθαρή, αυτή αξίζουμε. Έχουμε δικαίωμα στην ομορφιά, έχουμε δικαίωμα στην πληροφορία, έχουμε δικαίωμα σε κοινές αποφάσεις. Είναι από τη γέννησή μας το δικαίωμα μας αυτό και με χαμόγελο θα νικήσουμε, θα προχωρήσουμε, θα βοηθήσουμε αυτή τη δύσκολη φάση όλου του πλανήτη, όχι μονάχα της Ελλάδας. Να τους υπενθυμίσουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που νοιάζονται.¨