1. Home
  2. Διατροφή
  3. Μπορούν οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών ή υδατανθράκων να παρατείνουν τη ζωή σε μεσήλικες;
Μπορούν οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών ή υδατανθράκων να παρατείνουν τη ζωή σε μεσήλικες;

Μπορούν οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών ή υδατανθράκων να παρατείνουν τη ζωή σε μεσήλικες;

0

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής χαμηλής σε λιπαρά μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καρδιαγγειακών νοσημάτων και πρόωρου θανάτου σε μεσήλικες και ηλικιωμένους. Παράλληλα, μια υγιεινή διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες φάνηκε να προσφέρει επίσης ένα ελαφρώς μειωμένο κίνδυνο πρόωρης θνησιμότητας.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Internal Medicine, ανέλυσε δεδομένα από περισσότερους από 370.000 ανθρώπους ηλικίας 50 έως 71 ετών, σε διάρκεια 23 ετών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, κατεγράφησαν πάνω από 165.000 θάνατοι.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι υγιεινές δίαιτες χαμηλών λιπαρών —χαρακτηριζόμενες από χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και αυξημένη κατανάλωση φυτικών πρωτεϊνών και ποιοτικών υδατανθράκων— συνδέθηκαν με μειωμένα ποσοστά θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου.

Αντίθετα, γενικές ή μη υγιεινές δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων συνδέθηκαν με αυξημένα ποσοστά θανάτου από κάθε αιτία. Ωστόσο, όταν η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων ήταν υγιεινή, παρατηρήθηκε μια μικρή μείωση στη θνησιμότητα.

Τι σημαίνει «υγιεινοί» υδατάνθρακες και λιπαρά;

Η Kailey Proctor, διαιτολόγος με ειδίκευση στην ογκολογική διατροφή, τονίζει τη σημασία του διαχωρισμού των «καλών» και «κακών» υδατανθράκων και λιπαρών.

Όπως εξηγεί, «οι σύνθετοι υδατάνθρακες, όπως το ψωμί ολικής άλεσης, η κινόα, το καστανό ρύζι και οι γλυκοπατάτες, περιέχουν φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και μικροθρεπτικά συστατικά — σε αντίθεση με τους απλούς υδατάνθρακες όπως το λευκό ψωμί, τα δημητριακά πρωινού και τα γλυκίσματα, που στερούνται διατροφικής αξίας».

Ο ρόλος της δίαιτας μετά τη μέση ηλικία

Η Trista Best, εγγεγραμμένη διαιτολόγος, αναφέρει ότι τόσο οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων όσο και οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών μπορούν να προσφέρουν οφέλη στη μέση ηλικία — αρκεί να επιλέγονται με προσοχή.

Σύμφωνα με την ίδια, «δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες ίδιοι. Οι υγιεινοί υδατάνθρακες, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης, μπορούν να είναι σημαντικό μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Παράλληλα, τα υγιεινά λιπαρά —όπως αυτά σε ξηρούς καρπούς, σπόρους, αβοκάντο και λιπαρά ψάρια— συμβάλλουν σε καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία».

Ο Robert Lafelice, διαιτολόγος που ειδικεύεται στη διατροφή μέσω της εξέλιξης του ανθρώπου, υποστηρίζει έντονα τη διατροφή χαμηλών υδατανθράκων: «Ο άνθρωπος εξελίχθηκε για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια τρώγοντας κυρίως πρωτεΐνες και λιπαρά. Η σημερινή σύσταση για κατανάλωση πάνω από το 50% των θερμίδων από υδατάνθρακες δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας».

Ο ίδιος τονίζει ότι «δεν υπάρχουν απαραίτητοι διατροφικοί υδατάνθρακες — υπάρχουν όμως απαραίτητα λιπαρά οξέα και αμινοξέα». Επισημαίνει επίσης ότι η κατανάλωση πολλών υδατανθράκων μπορεί να επιδεινώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, κάτι που αυξάνεται φυσικά με την ηλικία.

Ποια προσέγγιση είναι καλύτερη για τους μεσήλικες;

Η Heather Dyc, διατροφολόγος και αρθρογράφος, υποστηρίζει τις δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, αλλά όχι χαμηλών λιπαρών. Όπως λέει, «τα καλά λιπαρά, όπως τα ωμέγα-3, προσφέρουν οφέλη σε γνωστικές λειτουργίες, διάθεση και μεταβολική υγεία. Επιπλέον, είναι χορταστικά, βοηθώντας στη μείωση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων — κάτι σημαντικό για άτομα με αυξημένο κοιλιακό λίπος στη μέση ηλικία».

Συμπληρώνει ότι αυτή η περίοδος της ζωής —τα 40 και τα 50— είναι κατάλληλη για πιο προσεκτική επιλογή υδατανθράκων. «Το μεταβολικό μας προφίλ αλλάζει και η παραγωγή ορμονών μειώνεται. Χρειαζόμαστε φρούτα και λαχανικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά για να γερνάμε πιο ομαλά».

Συμπέρασμα

Η Barbara Kovalenko, διαιτολόγος και σύμβουλος διατροφής, υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει μία διατροφή που να ταιριάζει σε όλους. «Κάθε άτομο έχει διαφορετικές ανάγκες. Ωστόσο, αυτή η νέα έρευνα προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για το πώς μικρές διατροφικές αλλαγές μπορούν να βελτιώσουν την υγεία στη μέση και προχωρημένη ηλικία».


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά