1. Home
  2. Διατροφή
  3. Μπορούν οι διαβητικοί να καταναλώνουν καραμέλες και γλυκά;
Μπορούν οι διαβητικοί να καταναλώνουν καραμέλες και γλυκά;

Μπορούν οι διαβητικοί να καταναλώνουν καραμέλες και γλυκά;

0

Η κατανάλωση γλυκών αποτελεί αμφιλεγόμενο ζήτημα για τα άτομα με διαβήτη. Εσφαλμένες αντιλήψεις σχετικά με την απαγόρευση της ζάχαρης  για τα άτομα με διαβήτη μπορούμε να αναγνωρίσουμε στη νοοτροπία του κοινού, στα μέσα ενημέρωσης και  στην ίδια την ιατρική κοινότητα. Με τα Χριστούγεννα να πλησιάζουν, τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες με διαβήτη καθώς και τα αγαπημένα τους πρόσωπα και οι φίλοι τους μπορεί να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα ακόμη πιο συχνά από ό,τι άλλες εποχές του χρόνου.

Οι ενήλικες και τα παιδιά με διαβήτη (ανεξάρτητα από τον τύπο) έχουν το ίδιο δικαίωμα σε μια γλυκιά λιχουδιά περιστασιακά με οποιονδήποτε άλλο. Όπως κάθετί, οι λεπτομέρειες έχουν μεγαλύτερη σημασία και η μετριοπάθεια είναι το κλειδί για όποιον ζει με διαβήτη όσον αφορά τις επιλογές τροφίμων. Τα τρόφιμα και τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα γλυκόζης πιο γρήγορα και δραματικά, επομένως είναι σημαντικό να κατανοήσετε πώς αυτά επηρεάζουν τη διαχείριση του διαβήτη σας.

Λανθασμένες αντιλήψεις για τον διαβήτη και την κατανάλωση γλυκών

Τα άτομα με διαβήτη συχνά αντιμετωπίζουν στερεότυπα που σχετίζονται με το τι μπορούν και τι δεν μπορούν να φάνε, συμπεριλαμβανομένων των γλυκών που περιέχουν ζάχαρη. Ενώ οι διατροφικές συνήθειες και η κατανάλωση ζάχαρης μπορούν να παίξουν ρόλο στην ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2, σίγουρα δεν είναι αποκλειστικά αυτή η αιτία. Ο διαβήτης τύπου 2 συνδέεται με τη γενετική καθώς και με τις συνήθειες του τρόπου ζωής και η κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης περιστασιακά δεν είναι άμεση αιτία για κάποιον που εμφανίζει αυτήν την πάθηση. Όσον αφορά τον διαβήτη τύπου 1, ούτε οι διατροφικές συνήθειες κάποιου ούτε η κατανάλωση γλυκών σχετίζονται με την ανάπτυξη αυτής της αυτοάνοσης πάθησης. Δηλώσεις όπως “Δεν μπορείς να το φας αυτό!” ή λιγότερο επικριτικά σχόλια του τύπου “Θα έπρεπε να το τρως αυτό;” συχνά κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό — ειδικά για τα παιδιά και τους εφήβους, που μπορεί να αισθάνονται στιγματισμένοι και διαφορετικοί από τους συνομηλίκους τους. Ο τρόπος που μιλάμε και η στάση μας απέναντι στον διαβήτη έχουν σημασία.

Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να το προγραμματίσουν σε περίπτωση που θέλουν να φάνε γλυκό. Πρέπει να έχουν επίγνωση σχετικά με τη μέτρηση των υδατανθράκων και τη σωστή δόση ινσουλίνης προκειμένου να διαχειριστούν την κατάστασή τους. Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι τα άτομα με διαβήτη παρακολουθούν συνήθως τον συνολικό αριθμό υδατανθράκων στα τρόφιμα και τα ποτά και δεν ακονίζουν απαραίτητα την περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Πάσχοντες από διαβήτη

Ενώ τα γλυκά μπορεί να κάνουν τα σάκχαρα στο αίμα να αυξηθούν πιο γρήγορα, αυτό που πρέπει να προσέχουν οι πάσχοντες όταν καταναλώνουν ένα γλυκό είναι οι υδατάνθρακες. Το ίδιο ισχύει και για τις καραμέλες χωρίς ζάχαρη, οι οποίες περιέχουν επίσης μια ορισμένη ποσότητα υδατανθράκων . Κάποιες καραμέλες, όπως αυτές που περιέχουν φυστικοβούτυρο ή ξηρούς καρπούς, μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να επηρεάσουν τα σάκχαρα στο αίμα και δεν θα οδηγήσουν σε δραματικές αυξήσεις αμέσως μετά την κατανάλωση τους. Ωστόσο, άλλες κανονικές καραμέλες με ζάχαρη μπορεί να προκαλέσουν γρήγορες αιχμές στο σάκχαρο του αίματος και ορισμένοι γιατροί προτείνουν να φάτε μια καραμέλα πιο κοντά στην ώρα του γεύματος για να «απαλύνετε το χτύπημα» μιας ξαφνικής αύξησης του σακχάρου στο αίμα. Φυσικά, θα πρέπει ακόμα να λάβετε υπόψη τις θερμίδες και τους υδατάνθρακες που περιέχει η καραμέλα.

Είναι καλό να τρώμε καραμέλες χωρίς ζάχαρη για τον διαβήτη;

Ενώ η καραμέλα χωρίς ζάχαρη σίγουρα δεν θα λέγαμε για το ότι είναι “υγιεινή” αυτή καθαυτή, πολλά άτομα με διαβήτη (ειδικά τα παιδιά) στρέφονται σε αυτήν ως εναλλακτική λύση στα κανονικά γλυκά. Η σκέψη είναι ότι οι καραμέλες χωρίς ζάχαρη μπορεί να είναι πιο υγιεινές για τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η καραμέλα χωρίς ζάχαρη παρασκευάζεται με τεχνητά γλυκαντικά, που σημαίνει ότι μπορεί να έχει ελαφρύτερο αντίκτυπο στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, μια κοινή παρανόηση είναι ότι οι καραμέλες χωρίς ζάχαρη δεν επηρεάζουν το σάκχαρο στο αίμα. Στην πραγματικότητα, περιέχει υδατάνθρακες και θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει ακόμα να λαμβάνετε τη δόση ινσουλίνης ή να παίρνετε φάρμακα για τον διαβήτη που μειώνουν τη γλυκόζη όταν καταναλώνετε καραμέλες χωρίς ζάχαρη. Γλυκαντικά που χρησιμοποιούνται σε καραμέλες χωρίς ζάχαρη περιλαμβάνουν: στέβια, σουκραλόζη , ασπαρτάμη,  σακχαρίνη.

Πρέπει να τρώτε καραμέλες για τη θεραπεία του χαμηλού σακχάρου στο αίμα;

Αν και μπορεί να μην είναι το πιο υγιεινό σνακ χαμηλής κατανάλωσης, η αντιμετώπιση τυχόν χαμηλού σακχάρου στο αίμα με σάκχαρο ταχείας δράσης πιθανό να είναι χρήσιμη. Ορισμένες καραμέλες που περιέχουν ζάχαρη έχουν πολύ γρήγορη δράση. Ωστόσο, ορισμένα άλλα γλυκά (συμπεριλαμβανομένων εκείνων με σοκολάτα ή φυστικοβούτυρο) έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και είναι πιο αργά στην πέψη και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επηρεάσουν τα σάκχαρα του αίματος, επομένως μπορεί να μην είναι κατάλληλα για τη θεραπεία της σοβαρής υπογλυκαιμίας. Ένα άλλο μειονέκτημα της κατανάλωσης καραμέλας για τη θεραπεία των χαμηλών σακχάρων στο αίμα είναι ότι μπορεί να αντιδράσει γρήγορα και εάν φάτε πολλές, μπορεί να προκαλέσει υψηλότερα σάκχαρα στο αίμα (αναπήδηση- υψηλά επίπεδα). Φροντίστε να συμβουλευτείτε τον διαβητολόγο σας σχετικά με τυχόν ανησυχίες ή ερωτήσεις σχετικά με τα γλυκά και τη θεραπεία των χαμηλών σακχάρων στο αίμα.

Παιδιά και οι ενήλικες με διαβήτη μπορούν και τρώνε καραμέλες. Το κλειδί είναι η μετριοπάθεια και η παρακολούθηση του αριθμού των υδατανθράκων και των θερμίδων που καταναλώνονται. Οι καραμέλες χωρίς ζάχαρη μπορεί να είναι καλύτερες για τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά εξακολουθούν να περιέχουν υδατάνθρακες και θερμίδες. Η καραμέλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της υπογλυκαιμίας, αλλά μπορεί να μην είναι πάντα κατάλληλη για επείγοντα χαμηλά σάκχαρα στο αίμα που απαιτούν γλυκαγόνη ή επείγουσα ιατρική βοήθεια.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά