1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Νέα έρευνα για τον ρόλο της σεροτονίνης στον ανθρώπινο εγκέφαλο υπόσχεται τη θεραπεία της κατάθλιψης
Νέα έρευνα για τον ρόλο της σεροτονίνης στον ανθρώπινο εγκέφαλο υπόσχεται τη θεραπεία της κατάθλιψης

Νέα έρευνα για τον ρόλο της σεροτονίνης στον ανθρώπινο εγκέφαλο υπόσχεται τη θεραπεία της κατάθλιψης

0

Της Αφροδίτης Ντάικου

Η αύξηση της σεροτονίνης μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επεξεργάζονται τις αρνητικές πληροφορίες, καθώς και να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνονται σε αυτές, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο κορυφαίο περιοδικό Nature Communications. Η μελέτη από επιστήμονες του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας Υγείας και Φροντίδας (NIHR) Oxford Health Biomedical Research Center (OH BRC) διαπίστωσε ότι τα άτομα με αυξημένα επίπεδα σεροτονίνης είχαν μειωμένη ευαισθησία στα τιμωρητικά αποτελέσματα (για παράδειγμα, απώλεια χρημάτων σε ένα παιχνίδι) χωρίς να επηρεάζεται σημαντικά η ευαισθησία κατά την ανταμοιβή (κερδίζοντας χρήματα).

Διαπίστωσαν ότι η αύξηση της σεροτονίνης βοήθησε τους ανθρώπους να μπορούν να ελέγχουν καλύτερα τη συμπεριφορά τους, ιδιαίτερα όταν εκτίθενται σε αρνητικές πληροφορίες.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι τα αυξημένα επίπεδα σεροτονίνης ωφέλησαν διαφορετικούς τύπους μνήμης.

Ο Michael Colwell του Τμήματος Ψυχιατρικής της Οξφόρδης, ο κύριος συγγραφέας της εργασίας, δήλωσε: «Αυτά τα ευρήματα ρίχνουν νέο φως στο πώς η σεροτονίνη διαμορφώνει την ανθρώπινη συμπεριφορά, ιδιαίτερα σε αρνητικά περιβάλλοντα. «Πιστεύουμε ότι μπορεί να προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την αιτία και τη θεραπεία της κατάθλιψης».

Αντί να χρησιμοποιούν παραδοσιακά αντικαταθλιπτικά (SSRIs ή εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης) για να τεστάρουν τις αποκρίσεις, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνική για να ελέγξουν τις επιδράσεις της σεροτονίνης, χρησιμοποιώντας έναν εκλεκτικό παράγοντα απελευθέρωσης σεροτονίνης, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται επί του παρόντος για τη θεραπεία μιας σπάνιας μορφής επιληψίας που ονομάζεται σύνδρομο Dravet. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές τεχνικές, αυτό το νέο φάρμακο αυξάνει άμεσα τα επίπεδα σεροτονίνης στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Η καθηγήτρια Catherine Harmer, Καθηγήτρια Γνωστικής Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και  OH BRC Theme Lead for Depression Therapeutics δήλωσε: “Παρά σχεδόν έναν αιώνα έρευνας, η κατανόησή μας για το πώς η σεροτονίνη επηρεάζει την ανθρώπινη συμπεριφορά παραμένει ασαφής και αμφιλεγόμενη”.

Η παραπάνω έρευνα παρέχει μερικές συναρπαστικές νέες πληροφορίες σχετικά με τον ρόλο της σεροτονίνης στον άνθρωπο. Δείχνει ότι η σεροτονίνη, η οποία σχετίζεται με την κατάθλιψη και τις επιδράσεις των αντικαταθλιπτικών, παίζει περισσότερο ρόλο στην επεξεργασία των αρνητικών πραγμάτων, παρά στην ενίσχυση των θετικών αποκρίσεων. Η σεροτονίνη αναφέρεται συχνά στην καθομιλουμένη ως η «χημική ουσία της χαράς». Η καθηγήτρια Susannah Murphy, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε: “Με τον άμεσο χειρισμό των επιπέδων σεροτονίνης στον εγκέφαλο, αυτή η μελέτη μας βοηθά να κατανοήσουμε ορισμένες από τις βασικές λειτουργίες που παίζει αυτή η σημαντική χημική ουσία του εγκεφάλου στους ανθρώπους”.

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τον κεντρικό ρόλο που παίζει η σεροτονίνη στις επίπονες γνωστικές διαδικασίες, όπως η ικανότητά μας να φρενάρουμε ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Αυτή η μελέτη βοηθά στην περαιτέρω κατανόηση του γιατί τα φάρμακα που αλλάζουν τα επίπεδα σεροτονίνης αποτελούν αποτελεσματικές θεραπείες για πολλές ψυχικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, του άγχους και της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής».

Στη μελέτη συμμετείχαν 26 συμμετέχοντες στους οποίους χορηγήθηκε το φάρμακο για την αύξηση της σεροτονίνης, με άλλους 27 σε μια ομάδα ελέγχου, στους οποίους ζητήθηκε να κάνουν μια σειρά εργασιών που μετρούν τη μάθηση και τον έλεγχο της συμπεριφοράς. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν μοντέλα τελευταίας τεχνολογίας για την κατανόηση της συμπεριφοράς των συμμετεχόντων.

Η εργασία «Η άμεση απελευθέρωση σεροτονίνης στον άνθρωπο διαμορφώνει την αποστροφική μάθηση και την αναστολή» δημοσιεύτηκε στο  Nature Communications.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά