1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Νέα μέτρα και lockdown μέχρι αρχές Μαρτίου
Νέα μέτρα και lockdown μέχρι αρχές Μαρτίου

Νέα μέτρα και lockdown μέχρι αρχές Μαρτίου

0

Είναι πλέον δεδομένο ότι το lockdown στην Αττική θα λάβει παράταση καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν εφησυχάζουν, οπότε δεν τίθεται θέμα για άμεση χαλάρωση των μέτρων. Ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αναφέρθηκε στην αύξηση των κρουσμάτων, τονίζοντας πως αυτό «εκ των πραγμάτων απομακρύνει την πρόθεσή μας -πάντα ακούγοντας τις οδηγίες των ειδικών- να προχωρήσουμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα την 1η Μαρτίου».

Ο ίδιος έκρινε ότι οδεύουμε προς το τέλος αυτής της καραντίνας, αφού διαβεβαίωσε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί λειτουργούν σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό, στον οποίο αναφέρθηκε ως μέσο μη διαθέσιμο το προηγούμενο διάστημα. Σχολίασε επίσης την εικόνα που είχε διαμορφωθεί έως και πριν τις χθεσινές ανακοινώσεις, καθώς τα κρούσματα έφτασαν και πάλι κοντά στα 2.000, ανάμεσα τους τα 869 ήταν στην Αττική, καταδεικνύοντας πως παρά τα αυστηρά μέτρα η πανδημία εξακουλουθεί να υπάρχει. Υπόψει ότι αρκετοί επιστήμονες εκτιμούν πως δεν έχουμε δει ακόμα την κορύφωση του κύματος της νόσου, δεδομένου ότι η πρόβλεψη είναι για περισσότερα από 2.500 κρούσματα ημερησίως την ερχόμενη εβδομάδα, το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown είναι ιδιαίτερα ισχυρό.

Εξάλλου, πέραν του δείκτη των κρουσμάτων, σημαντικότερο μάλλον ρόλο έχει η πίεση στα νοσοκομεία της Αττικής, τα οποία όπως φαίνεται βρίσκονται για μια ακόμη φορά στα όρια τους. Συνεπώς, με βάση νεότερα δεδομένα, η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ δείχνει να είναι στο 90%, όπου η διαθεσιμότητα είναι 25 μόνο κρεβάτια στην Αττική. Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, κ. Ματίνα Παγώνη, η πληρότητα στις απλές νοσηλείες φτάνει στο 85%. Αλλά και ο ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ότι «Η Αττική έχει αυτή την εποχή το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο, με συνέπεια να υπάρχει πίεση στο Ε.Σ.Υ. με ρεκόρ εισαγωγών στα εφημερεύοντα Νοσοκομεία. Εχθές, Τρίτη, είχαμε 168 εισαγωγές και προχθές, Δευτέρα, είχαμε 186 εισαγωγές. Και η κάλυψη των ΜΕΘ-COVID στην Αττική είναι αυτή τη στιγμή σε ποσοστό 90% – 235 ΜΕΘ από τις συνολικά 262».

Ένα ενθαρρυντικό ωστόσο στοιχείο που προκύπτει είναι η μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα. Ειδικότερα, τα εργαστηριακά αποτελέσματα των ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων δείχνουν διόγκωση του ιικού φορτίου στα λύματα των μεγάλων κεντρικών πόλεων για την εβδομάδα 15 με 21 Φεβρουαρίου, παρόλα αυτά δείχνουν ελαχιστοποίηση σε δύο περιοχές. Πρόκειται για την Αττική όπου η μείωση φτάνει το 16.2% και τον Βόλο με 27.6% αντίστοιχα. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αναμένεται να εισηγηθεί την Παρασκευή στην κυβέρνηση την ανάγκη να παραταθούν τα μέτρα έως τις 8 ή και τις 15  Μαρτίου, καθώς δεν αναμένεται  να βελτιωθεί άμεσα η επιδημιολογική εικόνα την επόμενη εβδομάδα. Έτσι, δεν αποκλείεται ακόμα και η παράταση δύο εβδομάδων.

Την ίδια στιγμή, έπειτα από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, χθες Τετάρτη, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκου Χαρδαλιά και κατόπιν ομόφωνης εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, η ΠΕ Αρκαδίας μπήκε στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, ενώ και ο Δήμος Ναυπλιέων εντάχθηκε στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας. Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν από σήμερα Πέμπτη 25/2 και ώρα 06:00 π.μ. μέχρι Δευτέρα 01/3 και ώρα 06:00 π.μ.. Πιθανή παράταση ή άρση των μέτρων θα επαναξιολογηθεί τέλος από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά του κορωνοϊού σε επόμενη συνεδρίαση της.