Νέα μελέτη αθωώνει τα γαλακτοκομικά
Τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερα γαλακτοκομικά λιπαρά – τα οποία είναι άφθονα στο πλήρες γάλα, το γιαούρτι και το τυρί – μπορεί να έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις σε σύγκριση με άτομα που τρώνε μικρότερες ποσότητες γαλακτοκομικών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα ενός λιπαρού οξέος στο αίμα που βρίσκεται κυρίως σε γαλακτοκομικά τρόφιμα σε 4.150 60χρονους στη Σουηδία, μια κομητεία γνωστή για την αγάπη της για τα τρόφιμα με βάση τα γαλακτοκομικά.
Μετά από μια μέση παρακολούθηση 16,6 ετών, διαπίστωσαν ότι τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα λιπαρών οξέων είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Οι συγγραφείς της μελέτης επιβεβαίωσαν αυτά τα ευρήματα αφού συνδύασαν τα σουηδικά αποτελέσματα με παρόμοια δεδομένα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο τεύχος του PLOS Medicine στις 21 Σεπτεμβρίου 2021.
Αν και τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι το λίπος των γαλακτοκομικών προστατεύει από καρδιαγγειακά προβλήματα, υποδηλώνει ότι τα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να είναι λιγότερο επιβλαβή για την υγεία της καρδιάς από ό,τι έχουν υποθέσει οι ειδικοί.