1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Οι ειδικοί για το Πάσχα και τα καθοριστικά στοιχεία για το άνοιγμα
Οι ειδικοί για το Πάσχα και τα καθοριστικά στοιχεία για το άνοιγμα

Οι ειδικοί για το Πάσχα και τα καθοριστικά στοιχεία για το άνοιγμα

0

Στις 20 Απριλίου αναμένεται να κριθούν οι αποφάσεις σύμφωνα με τους ειδικούς, αφού τότε θα υπάρχει μια πιο σαφής επιδημιολογική εικόνα, με καταγεγραμμένα τα αποτελέσματα της άρσης μερικών μέτρων, δηλαδή της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου και την επάνοδο των μαθητών του Λυκείου από τη Δευτέρα στα σχολεία, σε συνδυασμό με τη διαδικασία των self-test σε ισχύ. Τρεις είναι οι κύριοι παράγοντες που θα καθορίσουν τις εισηγήσεις, συγκεκριμένα τα αριθμητικά στοιχεία των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των εμβολιασμών, για το αν θα επιτραπεί η μετακίνηση στα χωριά το Πάσχα.

Καθώς ο κορωνοϊός συνεχίζει την επέλαση του στη χώρα, όπου καταγράφονται 3.228 νέα κρούσματα, 73 νεκροί και 776 διασωληνωμένοι, τα κυβερνητικά επιτελεία σε συνεργασία με την επιτροπή των ειδικών – λοιμωξιολόγων εξετάζουν αναζητώντας μια ικανή εφαρμογή σχετικά με τις μετακινήσεις το Πάσχα. Από τη μια, η κυβέρνηση εν αναμονή των σχετικών εισηγήσεων των λοιμωξιολόγων, αποφεύγει να διακινδυνεύσει την κατάσταση λόγω ενδεχόμενης περαιτέρω επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεικτών και των αυξημένων διασωληνωμένων.

Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, εξάλλου στη συνέντευξη που παρέθεσε στο τηλεοπτικό κανάλι Star, απάντησε σε ερώτημα για τις μετακινήσεις εκτός νομού το Πάσχα ως εξής: «Θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μου να υποκαταστήσω τον ρόλο των ειδικών. Οι ειδικοί θα μας το πουν αυτό». Όσο για τις αποφάσεις που αφορούν στις ελεύθερες μετακινήσεις ανεξάρτητα από τις αποφάσεις των ειδικών, ο κ. Μητσοτάκης αποσαφήνισε ότι «σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα η απάντηση είναι “όχι”». Τα τρία υπό αξιολόγηση δεδομένα, θα είναι τα καταληκτικά στο εάν καταστεί επιτρεπτή η μετακίνηση εκτός νομού για τους πολίτες κατά τη διάρκεια του Πάσχα.

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, κ. Ματίνα Παγώνη ανέφερε σχετικά: «Το αν θα πάμε στα χωριά, θα εξαρτηθεί την Μεγάλη Εβδομάδα από τον αριθμό των κρουσμάτων, τον αριθμό των διασωληνωμένων και πόσο έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί στον βαθμό που εμείς θέλουν» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας σήμερα στο MEGA. «Δεν πειράζει αν ένα Πάσχα δεν φύγουμε να πάμε στο χωριό. Γιατί αν φύγουν όλοι, θα αδειάσει η Αθήνα και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όμως εκεί που θα πάει ο κόσμος θα υπάρχουν πολλά προβλήματα».

Παράλληλα, σημείωσε ότι δε θα περιοριστεί ο κόσμος το Πάσχα μόνο μέσα στα σπίτια, εξηγώντας βέβαια: «Τώρα κάνουμε προσεκτικά βήματα για να ανοίξουν τα καταστήματα και σιγά σιγά η εστίαση. Έχει σημασία αν ο καθένας θα πάει στα χωριά του ή κάπου που θέλουν να κλείσουν και να μείνουν. Δεν θα κάνουμε Πάσχα μέσα στα σπίτια όπως πέρυσι. Θα μπορούμε να βγούμε με μάσκες και αποστάσεις, να πάμε και στον προαύλιο χώρο, με αποστάσεις και μάσκες. Μόλις πουν ότι επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό θα φύγουν όλοι. Είναι ψυχολογικά πιεσμένος ο κόσμος». «Για εμάς, σημασία έχει να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και να σταματήσουν να περιμένουν ουρά έξω από τις ΜΕΘ οι διασωληνωμένοι», πρόσθεσε. Για την ίδια μάλιστα θα ήταν προτιμότερο να επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού για το διάστημα ανάμεσα σε τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου.

Με τη σειρά του, ο καθηγητής κ. Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, τόνισε ότι το άνοιγμα των μετακινήσεων εκτός νομού προκύπτει από τους επιδημιολογικούς δείκτες. Έτσι, «αν έχουμε ένα ΡΤ κάτω από τη μονάδα, μια σταθερότητα στα κρούσματα και μια ελάττωση στην πίεση στο σύστημα υγείας, είναι κριτήρια τα οποία θα μπορούσε κανείς να τα χρησιμοποιήσει για να προτείνει μια μεγαλύτερη χαλάρωση το Πάσχα». Όπως πρόσθεσε «η επιτροπή και όλοι δεν κοιτάζουν μόνο τα κρούσματα, είναι ένας συνδυασμός παραγόντων και σε αυτό πρέπει να λάβουμε υπόψη και τον καιρό που ανοίγει και τη δυνατότητα να ανοίξουν δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους», διευκρίνισε.

Μια ελάχιστη αποκλιμάκωση των κρουσμάτων στα τέλη Απριλίου διαπιστώνεται σταδιακά, κατά τα μοντέλα του καθηγητή κ. Δημοσθένη Σαρηγιάννη. Ο ίδιος, όμως, δε συμφωνεί με το άνοιγμα για το Πάσχα, διατυπώνοντας τα ακόλουθα: «Η δικιά μου συμβουλή είναι να μην ανοίξουμε το Πάσχα. Με δεδομένο το να λειτουργήσει καλά το σύστημα με τα self test μπορούμε αναχαιτίζοντας το επιδημικό κύμα να φτάσουμε στα 2.000 – 2.500 κρούσματα τη μέρα το Πάσχα». Όσον αφορά στην Εκκλησία, οι ιεράρχες διατηρούν την επιθυμία να λειτουργήσουν ανοιχτά οι ναοί ιδίως τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Ιλίου και Αχαρνών, Αθηναγόρας, δήλωσε αναφορικά: «Η ΔΙΣ αποφάσισε τη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές ως προς την εξεύρεση της καλύτερης λύσης για τη λειτουργία όλων των ιερών ναών και των ιερών μονών».