Οι Ελληνες πίνουν 5 δισ. κούπες καφέ το χρόνο
«Μερακλήδες» στον καφέ αναδεικνύονται οι Έλληνες, καταγράφοντας μια από τις υψηλότερες επιδόσεις στην κατά κεφαλήν κατανάλωση καφέ στον κόσμο με 5 δισ. κούπες ετησίως ή 510 κούπες ανά άτομο.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, η αξία της κατανάλωσης εκτός σπιτιού (πχ. καφετέριες) ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ το χρόνο, ενώ εντός κυμαίνεται από 350-400 εκατ. ευρώ.
Πρώτος στις προτιμήσεις των Ελλήνων είναι ο ελληνικός καφές με ποσοστό 32%, ακολουθούν ο στιγμιαίος με 30% και ο εσπρέσο με 28%, ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται ο καφές φίλτρου με 10%.
Συνολικά, καταναλώνονται 40.000 τόνοι καφέ το χρόνο με το 40% να αφορά στην κατανάλωση εκτός σπιτιού και το 60% εντός.
Σύμφωνα πάντως με τα αποτελέσματα μελέτης της Nielsen “Elasticity Study”, η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από την 1η Ιανουαρίου του 2017 (2 ευρώ το κιλό στον ωμό καφέ, 3 ευρώ το κιλό στον καβουρδισμένο και 4 ευρώ το κιλό στον στιγμιαίο) έχει οδηγήσει σε κάμψη της συνολικής ζήτησης κατά 6,8% (στοιχεία για την περίοδο Αύγουστος 2015 – Δεκέμβριος 2016 vs Ιανουάριος 2017 – Ιούνιος 2018).
Σε ό,τι αφορά στο σύνολο του 2018, η μείωση του όγκου πωλήσεων άγγιξε το 1,9% συγκριτικά με το 2017.
Η επιβολή του ΕΦΚ στον καφέ, οδήγησε επίσης σε μια αντίστοιχα υψηλή αύξηση τιμής από 10-30% επιβαρύνοντας το μέσο νοικοκυριό με 45 ευρώ ετησίως.
Οι μεγαλύτερες συνέπειες της μετακύλησης του φόρου παρατηρήθηκαν στο ράφι, με αυξήσεις που έφτασαν στο 23% επηρεάζοντας κυρίως τις πιο οικονομικές και διαδεδομένες κατηγορίες καφέ, όπως είναι ο ελληνικός (30% αύξηση μέσης λιανικής τιμής πώλησης).
Σε επίπεδο κατανάλωσης οι συνέπειες ήταν εξίσου εμφανείς, με τη μείωση να αγγίζει το 15% το πρώτο δίμηνο του 2018 σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2016.
Κάμψη στην κατανάλωση καφέ
Όπως ανέφερε σε σχετική συνέντευξη Tύπου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, κ. Γιάννος Μπενόπουλος, «για δεύτερη συνεχή χρονιά εφαρμογής του ΕΦΚ και παρά το γεγονός ότι μέρος της επιβάρυνσης απορροφήθηκε από τις επιχειρήσεις, η κατανάλωση καφέ παρουσιάζει κάμψη, ενώ είχε θετική πορεία όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Ως Ελληνική Ένωση Καφέ, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε έχοντας ως κατεύθυνση την κατάργηση του μέτρου πιστεύοντας ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα με πολλαπλασιαστικό όφελος για την οικονομία, την αγορά, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές».
Ο ίδιος προέβλεψε ότι και το 2019 θα κινηθεί πτωτικά κυρίως λόγω της κατανάλωσης στο σπίτι, παρά την αύξηση του τουρισμού, η οποία δεν είναι αρκετή ώστε να αναστρέψει την πτωτική τάση.
Την ίδια ώρα, το λαθρεμπόριο έχει αγγίξει το 10%, ενώ παρατηρείται και κάμψη στις εξαγωγές, καθώς το λειτουργικό και διοικητικό κόστος αυξάνεται λόγω της υποχρέωσης τήρησης φορολογικών αποθηκών με αποτέλεσμα οι μικρές επιχειρήσεις να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν και να διακόπτουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα.
Μάλιστα, μικρές εταιρείες του κλάδου, κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα, σκέφτονται να μετακομίσουν σε όμορες χώρες προκειμένου να γλιτώσουν το χαράτσι που έχει επιβληθεί στον καφέ.
Σύμφωνα με τον κ. Μπενόπουλο, στόχος της Ένωσης αποτελεί μεν η κατάργηση του ΕΦΚ, ωστόσο δεν είναι ορατή στο άμεσο μέλλον δεδομένου ότι πρόκειται για έναν «πετυχημένο εισπρακτικά φόρο». Συγκεκριμένα, τα δημόσια έσοδα από τον Ειδικό Φόρο αυξήθηκαν στα 122,7 εκατ. ευρώ το 2018 από 90,4 εκατ. ευρώ το 2017.