1. Home
  2. Υγεία
  3. Οι επώδυνες αιμορροΐδες: Ποιες είναι οι χειρουργικές επιλογές, όταν εξαντλήσετε τις θεραπείες
Οι επώδυνες αιμορροΐδες: Ποιες είναι οι χειρουργικές επιλογές, όταν εξαντλήσετε τις θεραπείες

Οι επώδυνες αιμορροΐδες: Ποιες είναι οι χειρουργικές επιλογές, όταν εξαντλήσετε τις θεραπείες

0

Την τελευταία 20ετία έχουν προταθεί γύρω στις 20 συσκευές και τεχνικές για τη θεραπεία των αιμορροΐδων (Longo, HAL, THD, Rafaelo, laser κ.λπ.). Ο χειρουργός πρωκτολόγος πρέπει να είναι ικανός να χειρισθεί 4-5 τεχνικές και να επιλέξει την κατάλληλη ή συνδυασμό αυτών, ανάλογα με την περίπτωση και την προσωπικότητα του ασθενούς.

Αν και οι πιο κλασικές χειρουργικές μέθοδοι δεν έχουν εγκαταλειφθεί, εντούτοις, σήμερα, το laser και οι υπέρηχοι, ακόμη και ο ταυτόχρονος συνδυασμός τους σε επιλεγμένες περιπτώσεις και μετά από λεπτομερή διερεύνηση, κερδίζουν διαρκώς έδαφος καθώς δίνουν πολύ καλά αποτελέσματα.

Επιλέγοντας την κατάλληλη μέθοδο

Η κλασική επιλογή της αιματηρής αφαίρεσης (Milligan-Morgan) έχει αντικατασταθεί σε ένα μεγάλο ποσοστό από άλλες επεμβάσεις, σχετικά αναίμακτες και λιγότερο επώδυνες. Ο χειρουργός πρωκτολόγος καταλήγει στον ιδανικό τρόπο θεραπείας των αιμορροΐδων μετά από προσεκτική πρωκτοσκόπηση. Υπάρχουν πολλές μορφές αιμορροΐδων και διάφορα στάδια. Η συνήθης ταξινόμηση δεν αντανακλά πάντοτε τη βαρύτητα. Για παράδειγμα, υπάρχουν τετάρτου βαθμού αιμορροΐδες που δεν απαιτούν παρέμβαση και τρίτου βαθμού που πρέπει απαραιτήτως να αντιμετωπισθούν γιατί προκαλούν σημαντικά προβλήματα. Μία άλλη παράμερος που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η προσωπικότητα και η ευαισθησία του ανθρώπου που παρουσιάζει αιμορροΐδες.

Πότε χειρουργούνται οι αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες δεν χειρουργούνται πάντοτε, ενώ καλό είναι να αντιμετωπίζονται σε φάση ηρεμίας. Εάν χειρουργηθούν σε οξεία κατάσταση, ο μετεγχειρητικός τραυματισμός είναι μεγάλος. Ουσιαστικά, οι αιμορροΐδες χρειάζονται κάποιας μορφής επεμβατική θεραπεία μόνο αν ματώνουν και είναι πολύ μεγάλες ή εκκρίνουν υγρά και δυσχεραίνουν την καθαριότητα της περιοχής. Οι αιμορροΐδες σπάνια πονάνε έντονα και διαρκώς. Στην περίπτωση που συμβαίνει κάτι τέτοιο πρόκειται μάλλον για ραγάδα δακτυλίου.

Oταν το πρόβλημα «μοιάζει», αλλά δεν είναι αιμορροϊδοπάθεια

Ορισμένες φορές ο ασθενής (συνήθως γυναίκα) με ιστορικό δυσκοιλιότητας ή αισθήματος ατελούς αφόδευσης και παραμονής στην τουαλέτα για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν έχει αιμορροΐδες αλλά εσωτερική πρόπτωση του εντέρου. Στην περίπτωση αυτή, η αιμορροϊδεκτομή δεν προσφέρει ουσιαστική βοήθεια. Η διάγνωση της πρόπτωσης γίνεται με την πρωκτοσκόπηση. Η δε θεραπεία περιλαμβάνει τη χειρουργική επέμβαση από την περιοχή της κοιλιάς.

Ο βαθμός της αιμορροϊδοπάθειας καθορίζει τη θεραπεία

Οι αιμορροΐδες πρώτου βαθμού σπάνια χρειάζονται αντιμετώπιση.

Οι αιμορροΐδες δευτέρου βαθμού αντιμετωπίζονται με σκληρυντικές ενέσεις και με περίδεση εάν έχουν ένα μίσχο ο οποίος κρέμεται σε κάποιο σημείο. Εάν δεν υπάρχει μίσχος, τότε καλό είναι να επιλεγεί το laser ως λύση. Εάν υπάρχει πρόπτωση σε κυκλική διάταξη, όπως σε ανθρώπους που κάθονται πολλή ώρα στην τουαλέτα, τότε μάλλον πρέπει να γίνει απολίνωση των αιμορροϊδικών αγγείων με υπερήχους (HAL ή THD) και ταυτόχρονη ανάρτηση των αιμορροΐδων. Εάν προπίπτει κυκλικά ο βλεννογόνος του εντέρου και οι αιμορροΐδες είναι δευτέρου, τρίτου ή ακόμη και τετάρτου βαθμού, τότε καλό είναι να προτιμηθεί η επιλογή των υπερήχων που προκαλεί και ανάρτηση (συμμάζεμα) των αιμορροΐδων εντός του πρωκτού. Στις περιπτώσεις αυτές, έχει χρησιμοποιηθεί και η μέθοδος Longo. Ο συνδυασμός υπερήχων και Laser έχει τα καλύτερα αποτελέσματα με πολύ μικρό πόνο. Σε περίπτωση που οι αιμορροΐδες είναι τετάρτου βαθμού, μεγάλες, εξωτερικές και απαιτείται χειρουργική επέμβαση, είναι μάλλον αναπόφευκτη κάποιας μορφής αφαίρεση, που μπορεί να είναι λιγότερο εκτεταμένη αν συνδυαστεί με τους υπερήχους.

 


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά