1. Home
  2. Διατροφή
  3. Πάρκινσον: Ποια φαγητά την πυροδοτούν
Πάρκινσον: Ποια φαγητά την πυροδοτούν

Πάρκινσον: Ποια φαγητά την πυροδοτούν

0

Η νόσος Πάρκινσον είναι μια προοδευτική νευροεκφυλιστική πάθηση που επηρεάζει κυρίως την κίνηση. Προκαλείται από την απώλεια νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο που παράγουν ντοπαμίνη, μια ουσία απαραίτητη για τον έλεγχο των κινήσεων.

Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν τρόμο (τρέμουλο), βραδυκινησία (αργές κινήσεις), μυϊκή δυσκαμψία και προβλήματα ισορροπίας. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία, υπάρχουν φάρμακα και θεραπείες που βοηθούν στη διαχείρισή της.

Σύμφωνα με μια μεγάλη διεθνή μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology η συστηματική κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, όπως ζαχαρούχα δημητριακά, μπισκότα και χοτ ντογκ, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πρόδρομων συμπτωμάτων της νόσου Πάρκινσον.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν για 26 χρόνια την υγεία σχεδόν 43.000 ανθρώπων, ηλικίας περίπου 48 ετών. Διαπίστωσαν πως όσοι βασίζονταν συχνά σε έτοιμα ή τυποποιημένα τρόφιμα, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν πρώιμες ενδείξεις της νόσου.

Αυτά τα πρώιμα σημάδια, που μπορεί να εμφανιστούν χρόνια πριν από τα πιο γνωστά κινητικά συμπτώματα (όπως το τρέμουλο και η βραδυκινησία), περιλαμβάνουν:

Απώλεια όσφρησης

Δυσκολίες στον ύπνο

Κατάθλιψη

Δυσκοιλιότητα

Πόνοι στο σώμα

Υπερβολική υπνηλία

Διαταραχές στην αντίληψη χρωμάτων

Πάρκινσον: Ποια τρόφιμα μπήκαν στο μικροσκόπιο

Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν σε τρόφιμα όπως:

Συσκευασμένες σάλτσες και αλείμματα (κέτσαπ, μαγιονέζα)

Τυποποιημένα γλυκά και σνακ

Αναψυκτικά με ζάχαρη ή γλυκαντικά

Επεξεργασμένα προϊόντα ζωικής προέλευσης

Γιαούρτια με προσθήκες ή γλυκά επιδόρπια

Αλμυρά σνακ σε συσκευασία

Για να μετρήσουν την κατανάλωση, υπολόγιζαν κάθε μερίδα ως ένα κουτάκι αναψυκτικού, 30 γραμμάρια πατατάκια, ένα χοτ ντογκ, μία φέτα κέικ ή μία κουταλιά κέτσαπ.

Όσοι κατανάλωναν πάνω από 11 μερίδες τέτοιων τροφίμων την ημέρα είχαν 2,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν πρόδρομα συμπτώματα της Πάρκινσον σε σχέση με όσους κατανάλωναν λιγότερες από 3 μερίδες.

Συμπεράσματα

Οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν μπορεί να αποδειχθεί πως αυτά τα τρόφιμα προκαλούν τη νόσο, αλλά η σύνδεση είναι ισχυρή. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Xiang Gao, η υγιεινή διατροφή φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως η Πάρκινσον.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά