1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Παιδιά με νευροαναπτυξιακές αναπηρίες και ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων
Παιδιά με νευροαναπτυξιακές αναπηρίες και ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων

Παιδιά με νευροαναπτυξιακές αναπηρίες και ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων

0

Βοηθώντας τα παιδιά με πολυσχιδή προσωπικότητα να δημιουργήσουν φιλίες-
Η εξάσκηση κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων στο σπίτι μπορεί να βοηθήσει.

 

Η δημιουργία φίλων και η εύρεση κοινωνικών ευκαιριών μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολη, ιδιαίτερα για παιδιά με νευροαναπτυξιακές αναπηρίες, όπως διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής υπερκινητικότητας ή διανοητική αναπηρία.

Tι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν:

Δημιουργία κοινοτήτων χωρίς αποκλεισμούς
Οι φιλίες και οι κοινωνικές σχέσεις είναι μια σημαντική πτυχή της ζωής μας. Παρέχουν την αίσθηση του ανήκειν και επιτρέπουν στους ανθρώπους να συμπεριληφθούν στις κοινότητές τους.

Τα άτομα με νευροαναπτυξιακές αναπηρίες μπορεί να επικοινωνούν, να μαθαίνουν και να συμπεριφέρονται διαφορετικά. Μερικές φορές αυτές οι διαφορές καθιστούν πιο δύσκολο από το συνηθισμένο την ανάπτυξη φιλιών και τη συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες.

Ωστόσο, οι γονείς και οι λοιποί κοινωνικοί φορείς μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία κοινοτήτων χωρίς αποκλεισμούς και ευκαιριών για την οικοδόμηση κοινωνικών σχέσεων, ειδικά για άτομα με νευροδιαφορετικές ικανότητες.

Προτείνουμε μερικές συμβουλές και στρατηγικές που θα βοηθήσουν τα παιδιά να μάθουν και να αναπτύξουν τις κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες που χρειάζονται για να κάνουν φίλους.

Εξάσκηση στο σπίτι: Συμβουλές για κοινές κοινωνικές καταστάσεις
Η επαφή με κοινωνικά περιβάλλοντα και η δημιουργία φίλων περιλαμβάνουν πολλές δεξιότητες που μπορείτε να εξασκήσετε με τα παιδιά στο σπίτι.

Χαιρετισμούς και ερωτήσεις. Κάντε το συνήθεια να εξασκείτε στους κοινωνικούς χαιρετισμούς όλη την ημέρα. Να είστε καλοί ακροατές και εξασκηθείτε σε αρωτοαπαντήσεις , για παράδειγμα “Πώς τα περνάς;”

Ήρεμες κινήσεις του σώματος. Τα παιδιά με νευροαναπτυξιακές αναπηρίες δυσκολεύονται να διατηρήσουν ήρεμο το σώμα τους. Βάλτε το παιδί σας να εξασκηθεί ώστε να δίνει στο σώμα του αρκετό χώρο και να διατηρεί προσωπικό χώρο μεταξύ του και των άλλων.

Κατάλληλο επίπεδο φωνής. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να ακούει και να ταιριάζει τη φωνή του με το επίπεδο της φωνής σας. Φανταστείτε ότι η φωνή σας έχει έναν επιλογέα έντασης και εξασκηθείτε να ανεβοκατεβάζετε την ένταση.

Οπτική επαφή. Το να κοιτάς απευθείας στα μάτια κάποιου μπορεί να είναι δύσκολο, γι’ αυτό βοηθήστε το παιδί σας να κοιτάξει διαφορετικά σημεία του προσώπου σας ή εξασκηθείτε βάζοντάς το  να κοιτάζει τα μάτια του στον καθρέφτη.

Ανάγνωση και ανταπόκριση σε κοινωνικά μηνύματα. Οι άνθρωποι επικοινωνούν τακτικά χρησιμοποιώντας πολλά  περισσότερα από τις λέξεις. Τα κοινωνικά σήματα είναι η ποικιλία των τρόπων με τους οποίους επικοινωνούμε μέσω της γλώσσας του σώματος και των εκφράσεων του προσώπου. Συχνά αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί για παιδιά που είναι νευροδιαφορετικά. Βοηθήστε το παιδί σας να αναγνωρίσει κοινά κοινωνικά σήματα ρωτώντας τι μπορεί να λέει το σώμα ή το πρόσωπο κάποιου.

Μάθετέ τα να αποφεύγουν τις προκλητικές συμπεριφορές

Οι προκλητικές συμπεριφορές μπορεί να εμποδίσουν τον τρόπο δημιουργίας και διατήρησης φίλων. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε προκλητικές συμπεριφορές όπως η παρορμητικότητα και η επιθετικότητα μέσω θεραπειών και προγραμματισμού. Επιπλέον, η εξάσκηση των παρακάτω θεμελιωδών δεξιοτήτων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των προκλητικών συμπεριφορών.

Υπομονή. Το να μάθετε πώς να περιμένετε στη σειρά για να παίξετε ή να περιμένετε για να μιλήσετε σε μια συνομιλία είναι σημαντική κοινωνική δεξιότητα. Εξασκηθείτε στην αναμονή με ένα χρονόμετρο, αυξάνοντας σταδιακά από 10 δευτερόλεπτα, σε ένα λεπτό, σε πέντε λεπτά.
Ευελιξία. Βοηθήστε το παιδί σας να κάνει συμβιβασμούς χρησιμοποιώντας πρώτα ή μετά δηλώσεις, όπως «Πρώτα παίζουμε με τον δικό σου τρόπο και μετά με τον τρόπο μου». Μοντέλο ευέλικτου παιχνιδιού και ανακατεύθυνση με νέα παιχνίδια για να δείξετε πώς μπορεί να εξελιχθεί το παιχνίδι.
Επικοινωνία δυνατών συναισθημάτων. Ο χειρισμός ισχυρών συναισθημάτων μπορεί να είναι δύσκολος. Εξασκηθείτε στην αποτελεσματική επικοινωνία αυτών των συναισθημάτων είτε ζητώντας βοήθεια, χρησιμοποιώντας έναν πίνακα συναισθημάτων ή κάνοντας ένα διάλειμμα.

Η ενθάρρυνση των κοινωνικών ευκαιριών είναι ένα σημαντικό μέρος της υποστήριξης των φιλιών και των κοινωνικών σχέσεων για παιδιά με νευροαναπτυξιακές αναπηρίες. Οι κοινωνικοί χώροι προσφέρουν ευκαιρίες για τα παιδιά που είναι νευροδιαφορετικά να βρουν δραστηριότητες που τους αρέσουν. Είναι σε θέση να εξασκήσουν τις κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες που μαθαίνουν και ακόμη και να συναντήσουν άλλα παιδιά που εξασκούν αυτές τις ίδιες δεξιότητες.

Δομήστε και οργανώστε τις ημερομηνίες παιχνιδιού. Ρυθμίστε το περιβάλλον πριν από μια ημερομηνία παιχνιδιού, φτιάχνοντας μια λίστα με δραστηριότητες που πρέπει να κάνετε με έναν φίλο και, στη συνέχεια, επιλέγοντας από ένα καπέλο ποιες δραστηριότητες να κάνετε και με ποια σειρά.
Κάντε μια λίστα με πράγματα που είναι διασκεδαστικά και προσκαλέστε άλλους να συμμετάσχουν. Αναζητήστε δωρεάν ή χαμηλού κόστους προγράμματα ή εκδηλώσεις στην κοινότητα.

Συνδεθείτε με άλλους γονείς παιδιών με αναπηρία. Οργανώστε μια δραστηριότητα για τα παιδιά σας, για παράδειγμα ραντεβού με παγωτό, βόλτα ή βραδιά παιχνιδιού με ενήλικες και παιδιά μαζί. Αυτές οι συναντήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε επαναλαμβανόμενες, προγραμματισμένες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.
Ρίξτε μια ματιά σε οργανισμούς στην κοινότητα για παιδιά με αναπηρίες, όπως Special Olympics ή ψυχαγωγικά προγράμματα που προωθούν περιβάλλοντα χωρίς αποκλεισμούς.
Εξετάστε τις ευκολότερες ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως ένα κλαμπ Lego ή πίτσα πάρτι με δασκάλους. Φροντίστε να φέρετε ένα άτομο υποστήριξης εάν χρειαστεί.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά