1. Home
  2. Υγεία
  3. Ποια είναι τα σημάδια στο πρόσωπό μας που κρύβουν ασθένειες; Τι αποκαλύπτει το δέρμα για την υγεία μας
Ποια είναι τα σημάδια στο πρόσωπό μας που κρύβουν ασθένειες; Τι αποκαλύπτει το δέρμα για την υγεία μας

Ποια είναι τα σημάδια στο πρόσωπό μας που κρύβουν ασθένειες; Τι αποκαλύπτει το δέρμα για την υγεία μας

0

Θεωρείται-και είναι- «καθρέφτης» της υγείας μας. Ως το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας, το δέρμα συχνά δίνει προφανείς απαντήσεις για βλάβες του οργανισμού, ιδίως το δέρμα στην περιοχή του προσώπου και της κεφαλής.

Αν και τις περισσότερες φορές τα προβλήματα του δέρματος σημαίνουν απλώς ότι κάτι πρέπει να αλλάξετε στη φροντίδα του, σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτούν άμεση ιατρική αξιολόγηση, καθώς μπορεί να υποδηλώνουν υποκείμενο νόσημα.

Σημάδια στο δέρμα που μπορεί να υποκρύπτουν νοσήματα

Σπυράκια στο πηγούνι και τη γραμμή της γνάθου.

Τα σπυράκια που εμφανίζονται σε αυτές τις περιοχές μπορεί να υποκρύπτουν διαταραχή της ορμονικής ισορροπίας. Είναι συχνά σε γυναίκες οι οποίες δεν πέρασαν ακμή στην εφηβική ηλικία, ενώ έχουν την τάση να επιδεινώνονται με το στρες, στη διάρκεια της έμμηνης ρύσης ή κατά την εμμηνόπαυση.

Κιτρινωπό δέρμα και μάτια.

Η κίτρινη απόχρωση του δέρματος και του εσωτερικού των ματιών οφείλεται στον ίκτερο, ο οποίος εκδηλώνεται όταν αυξάνονται τα επίπεδα χολερυθρίνης στο αίμα. Ο ίκτερος είναι πολύ συνηθισμένος (και συνήθως αβλαβής) στα μωρά που γεννιούνται πριν την 38η εβδομάδα της κυήσεως, αλλά στους ενήλικες μπορεί να υποδηλώνει διάφορες παθήσεις. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται ιογενείς λοιμώξεις (π.χ. ηπατίτιδα, λοιμώδης μονοπυρήνωση), ασθένειες του ήπατος, της χοληδόχου κύστης ή του παγκρέατος, καθώς και η κατάχρηση αλκοόλ.

Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια.

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες των μαύρων κύκλων είναι η μείωση του λίπους γύρω από τα μάτια λόγω ηλικίας και η ανατομία της περιοχής. Μπορεί όμως να προκληθούν και από διατροφικές ανεπάρκειες (π.χ. σιδήρου, βιταμίνης Β12), αφυδάτωση ή και από την έλλειψη ύπνου.

Σκασμένα χείλη.

Μερικές φορές οφείλονται σε αλλεργική αντίδραση σε προϊόντα όπως τα κραγιόν ή η οδοντόπαστα, οπότε πρέπει να τα αλλάξετε. Αν εμφανιστεί κοκκίνισμα, απολέπιση (ξεφλούδισμα) ή «σκισίματα» (σχισμές) στις γωνίες του στόματος, η αιτία μπορεί να είναι η γωνιακή χειλίτιδα (ή στοματίτιδα). Η γωνιακή χειλίτιδα αρχίζει από διατροφικές ανεπάρκειες (κυρίως βιταμίνης Β2, σιδήρου και ψευδαργύρου) που σχετίζονται με την κακή διατροφή ή/και με παθολογικές καταστάσεις όπως η κοιλιοκάκη.  

Εξάνθημα που μοιάζει σαν πεταλούδα.

Το έντονο εξάνθημα και στα δύο μάγουλα μέχρι τη μύτη που δημιουργεί σχήμα πεταλούδας αποτελεί συνηθισμένη ένδειξη ερυθηματώδους λύκου, μίας χρόνιας αυτοάνοσης πάθησης.

Τριχοφυΐα σε ασυνήθιστα μέρη.

Η αυξημένη τριχοφυΐα στο πρόσωπο στις νεαρές γυναίκες (π.χ. στο άνω χείλος, στο πηγούνι, στα πλάγια του προσώπου) μπορεί να αποτελεί ένδειξη συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών.

Πτώση βλεφάρων.

Η βλεφαρόπτωση στο ένα ή και στα δύο μάτια μπορεί να οφείλεται στην ηλικία (η συχνότερη αιτία της), σε τραυματισμό ή σε διάφορες παθήσεις (π.χ. του εγκεφάλου, των νεύρων κ.λπ.). Αν συμβεί απότομα, σε λίγες ώρες ή μέρες, ή αν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα στο πρόσωπο, πρέπει αμέσως να απευθυνθείτε σε γιατρό, διότι θα μπορούσε να είναι ένδειξη ακόμα και για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πρησμένα μάτια.

Η συσσώρευση υγρού κάτω από τα μάτια που τα κάνει να φαίνονται πρησμένα μπορεί να έχει πολλές αιτίες, όπως έλλειψη ύπνου, υπερκατανάλωση άλατος ή ορμονικές αλλαγές. Αν εκτός από πρησμένα, τα μάτια σας είναι και κόκκινα και προκαλούν κνησμό, μπορεί να ευθύνεται αλλεργική αντίδραση σε οτιδήποτε, από τη γύρη έως κάτι που φάγατε. Όταν τα πρησμένα μάτια συνοδεύονται από εξάνθημα στα βλέφαρα, μπορεί να έχετε δερματίτιδα εξ επαφής, δηλαδή αλλεργική αντίδραση σε κάτι που ακούμπησε το δέρμα σας (από το πινέλο του μακιγιάζ έως την υδατική σας).

Συνεχές κοκκίνισμα.

Το χρόνιο κοκκίνισμα στο μέτωπο, στα μάγουλα και στη μύτη μπορεί να οφείλεται στην ροδόχρου νόσο ή/και στη ροδόχρου ακμή, μία χρόνια φλεγμονώδη δερματοπάθεια που εκδηλώνεται κυρίως στους ενήλικες. Έντονο κοκκίνισμα στο πρόσωπο μπορεί να προκαλέσουν στις γυναίκες και οι ορμονικές αλλαγές (π.χ. εμμηνόπαυση).

Κοκκίνισμα και ξεφλούδισμα στο «Τ».

Το κοκκίνισμα και η απολέπιση κυρίως στο «Τ» του προσώπου (δηλαδή στη περιοχή των φρυδιών και στα πλάγια της μύτης), που συνήθως συνοδεύεται από έντονη ξηροδερμία στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να αποτελεί ένδειξη σμηγματορροϊκής δερματίτιδας. Πρόκειται για μια μορφή εκζέματος που χρειάζεται την κατάλληλη αγωγή για να καταπολεμηθεί.

Μέλασμα (ή πανάδες).

Είναι καφέ ή γκριζωπές πλάκες που εμφανίζονται κυρίως στις γυναίκες και κυρίως στα ζυγωματικά, στο πηγούνι, το μέτωπο και το άνω χείλος. Αν και η ακριβής αιτία τους δεν είναι γνωστή, σχετίζονται με την έκθεση στον ήλιο. Μπορεί επίσης να προκληθούν από τις ορμονικές αλλαγές (π.χ. της εγκυμοσύνης, της εμμηνόπαυσης) και τη λήψη ορισμένων φαρμάκων (π.χ. αντισυλληπτικά).

Απώλεια βλεφαρίδων και φρυδιών.

Αν χάνετε τις βλεφαρίδες ή τα φρύδια σας και αποκτάτε άτριχα τμήματα στο κεφάλι σας, μπορεί να πάσχετε από γυροειδή αλωπεκία, μία αυτοάνοση μορφή τριχόπτωσης.