
Το σκόρδο είναι γνωστό για τις πολλές ευεργετικές του ιδιότητες, όπως η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, η μείωση της φλεγμονής και η υποστήριξη της καρδιαγγειακής υγείας. Παρά τα οφέλη του, όμως, δεν είναι πάντα κατάλληλο για όλους. Σε ορισμένα άτομα μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες, να αλληλεπιδράσει με φάρμακα ή να επιδεινώσει συγκεκριμένες ιατρικές καταστάσεις.
Ας δούμε ποιοι πρέπει να αποφεύγουν το σκόρδο και τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει στην υγεία.
1. Άτομα με αιμορραγικές διαταραχές ή που χρησιμοποιούν αραιωτικά αίματος
Το σκόρδο έχει την ικανότητα να αμβλύνει το αίμα, κάτι που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας. Άτομα με αιμορροφιλία ή άλλες διαταραχές πήξης θα πρέπει να αποφεύγουν το σκόρδο, καθώς μπορεί να επιδεινώσει τη δυσκολία στη θρόισή του αίματος.
Όσοι λαμβάνουν φάρμακα για την αραίωση του αίματος, όπως βαρφαρίνη, ασπιρίνη ή κλοπιδογρέλη, καλό είναι να περιορίσουν την κατανάλωση σκόρδου για να αποφύγουν τον κίνδυνο υπερβολικής αιμορραγίας ή εύκολων μώλωπων.
Αν έχετε προγραμματίσει κάποια χειρουργική ή οδοντιατρική επέμβαση, οι γιατροί συχνά προτείνουν να αποφύγετε το σκόρδο τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από την επέμβαση.
2. Άτομα με γαστρεντερικές διαταραχές
Το σκόρδο μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στην πεπτική οδό, κάτι που μπορεί να επιδεινώσει καταστάσεις όπως:
-
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS): Το σκόρδο περιέχει φρουκτάνες, ένα είδος υδατάνθρακα που μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και πόνο στο στομάχι.
-
Παλινδρόμηση οξέος: Το σκόρδο μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, επιτρέποντας στο στομαχικό οξύ να επιστρέψει στον οισοφάγο, προκαλώντας καούρα και δυσφορία.
Άτομα που υποφέρουν από αυτές τις καταστάσεις πρέπει να αποφεύγουν το σκόρδο, ιδιαίτερα στην ωμή του μορφή.
3. Άτομα με αλλεργίες ή ευαισθησία στο σκόρδο
Αν και σπάνια, κάποια άτομα μπορεί να παρουσιάσουν αλλεργικές αντιδράσεις στο σκόρδο. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
-
Εξάνθημα ή κνίδωση στο δέρμα
-
Καταρροή, φτέρνισμα ή δυσκολία στην αναπνοή
-
Ναυτία ή διάρροια
Άτομα που είναι αλλεργικά σε άλλα φυτά της οικογένειας “allium” (όπως κρεμμύδια, πράσα και σχοινόπρασο) πρέπει επίσης να προσέχουν με το σκόρδο. Εάν παρουσιάσετε τέτοια συμπτώματα, είναι καλό να κάνετε αλλεργικό τεστ.
4. Άτομα που παίρνουν συγκεκριμένα φάρμακα
Το σκόρδο μπορεί να αλληλεπιδράσει με διάφορα φάρμακα και να μειώσει την αποτελεσματικότητά τους, όπως:
-
Αραιωτικά αίματος: Αυξάνει τον κίνδυνο υπερβολικής αιμορραγίας.
-
Φάρμακα κατά του HIV (π.χ. σακουιναβίρη): Μειώνει την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.
-
Αντισυλληπτικά: Μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητά τους.
-
Φάρμακα για την αρτηριακή πίεση: Μπορεί να προκαλέσει υπερβολική μείωση της πίεσης.
-
Φάρμακα για τον διαβήτη: Μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική μείωση του σακχάρου.
Αν παίρνετε κάποιο από αυτά τα φάρμακα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν καταναλώσετε σκόρδο.
5. Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες
Το σκόρδο είναι γενικά ασφαλές στην κανονική ποσότητα τροφής, αλλά η υπερβολική κατανάλωση, ειδικά σε μορφή συμπληρωμάτων, μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα στην μητέρα και να επηρεάσει τη γεύση του μητρικού γάλακτος, ενδεχομένως αλλάζοντας τη συμπεριφορά σίτισης του βρέφους.
6. Άτομα με υπόταση (χαμηλή αρτηριακή πίεση)
Το σκόρδο έχει τη δυνατότητα να μειώσει την αρτηριακή πίεση, κάτι που μπορεί να είναι επικίνδυνο για άτομα με φυσικά χαμηλή πίεση ή για όσους παίρνουν φάρμακα για την αρτηριακή πίεση.
7. Άτομα με ηπατικές παθήσεις
Ενώ το σκόρδο έχει αποτοξινωτική δράση, η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει ηπατική τοξικότητα, ιδιαίτερα σε άτομα με ηπατική νόσο όπως κίρρωση ή ηπατίτιδα. Αν έχετε ηπατική πάθηση, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες σκόρδου.
8. Άτομα που πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση
Η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να αραιώσει το αίμα και να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας κατά τη διάρκεια ή μετά από χειρουργική επέμβαση. Για αυτόν τον λόγο, συνιστάται να το αποφεύγουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από την επέμβαση.
Συμπεράσματα
Αν και το σκόρδο προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, υπάρχουν άτομα που πρέπει να το αποφεύγουν ή να το περιορίζουν λόγω ιατρικών παθήσεων, φαρμάκων ή αλλεργιών. Εάν ανήκετε σε κάποια από τις παραπάνω ομάδες, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν το εντάξετε στη διατροφή σας.