1. Home
  2. Παιδί
  3. Πώς η Σύγχρονη Διατροφή και τα Επεξεργασμένα Τρόφιμα Επηρεάζουν την Ανάπτυξη των Σαγονιών στα Παιδιά
Πώς η Σύγχρονη Διατροφή και τα Επεξεργασμένα Τρόφιμα Επηρεάζουν την Ανάπτυξη των Σαγονιών στα Παιδιά

Πώς η Σύγχρονη Διατροφή και τα Επεξεργασμένα Τρόφιμα Επηρεάζουν την Ανάπτυξη των Σαγονιών στα Παιδιά

0

Μια πρόσφατη έρευνα από τη Σχολή Ιατρικής και Επιστημών Υγείας του Καθολικού Πανεπιστημίου της Βαλένθια έδειξε ότι η σύγχρονη διατροφή, πλούσια σε υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, επηρεάζει την ανάπτυξη των σαγονιών στα μικρά παιδιά. Η έρευνα αυτή υποδεικνύει ότι τα παιδιά που καταναλώνουν μαλακά τρόφιμα, όπως τα υπερ-επεξεργασμένα, μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως κακή στοματική υγεία και μικρότερη ανάπτυξη των σαγονιών.

Η μελέτη παρακολούθησε τις διατροφικές συνήθειες, τις οδοντικές δομές και τα σχήματα κρανίου 25 παιδιών ηλικίας τριών έως πέντε ετών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που κατανάλωναν μαλακά τρόφιμα ήταν πιο πιθανό να έχουν προεξέχοντα δόντια (γνωστά και ως «προβοσκίδα»), καθώς και να μην έχουν φυσικά κενά μεταξύ των δοντιών τους, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη μεγαλύτερων ενήλικων δοντιών. Η έλλειψη αυτών των κενών μπορεί να οδηγήσει σε συμφόρηση των δοντιών και κακοσχηματισμό καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν.

Η Δρ. Λάουρα Μάρκες Μαρτίνεζ, η οποία ηγήθηκε της έρευνας, αναφέρει ότι «Οι διατροφές που βασίζονται σε υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία είναι μαλακά και απαιτούν ελάχιστη μάσηση, επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη των σαγονιών.» Η ίδια τονίζει τον καθοριστικό ρόλο της μάσησης στην ανάπτυξη των σαγονιών, λέγοντας ότι

«Η μάσηση παίζει σημαντικό ρόλο στην σωστή ανάπτυξη των σαγονιών, καθώς διεγείρει την ανάπτυξη των οστών, ενισχύει τους μυς του προσώπου και προάγει τη σωστή ευθυγράμμιση των δοντιών.»

Η Δρ. Μάρκες Μαρτίνεζ αναφέρει ότι τα στέρεα και ινώδη τρόφιμα, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και οι φυσικές πρωτεΐνες, γυμνάζουν τις σαγονιές και βοηθούν στην πρόληψη προβλημάτων όπως η κακή σύγκλειση (στραβό δάγκωμα) και η ανεπάρκεια στο μέγεθος και το σχήμα των δοντιών.

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, που είναι συνηθισμένα στη σύγχρονη διατροφή, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην ανάπτυξη των οστών και των μυών του στόματος. Σύμφωνα με τη Δρ. Μάρκες Μαρτίνεζ, «Αυτά τα τρόφιμα δεν διεγείρουν επαρκώς τους μυς και τα οστά της μάσησης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή ανάπτυξη των οστικών δομών και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης κακοσχηματισμού και αναπνευστικών προβλημάτων.»

Η τάση αυτή φαίνεται να συνδέεται με μια ευρύτερη ανησυχία των υγειονομικών ειδικών για την επίδραση των επεξεργασμένων τροφίμων στην υγεία των παιδιών. Ο Καθηγητής Τιμ Σπέκτορ, ειδικός στην υγεία, επισημαίνει ότι «Η ταχύτερη μείωση των σαγονιών φαίνεται να οφείλεται στο γεγονός ότι τα παιδιά τρώνε τρόφιμα για μωρά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, πράγμα που εμποδίζει την ανάπτυξη των μυών του σαγονιού και τη φυσική ανάπτυξη του.» Προειδοποιεί ότι η αυξημένη ανάγκη για σιδεράκια και τα πολλά στραβά δόντια στα παιδιά είναι μια συνέπεια αυτής της τάσης.

Ο αντίκτυπος αυτής της διατροφής είναι εμφανής στα σύγχρονα διατροφικά πρότυπα, με τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα να αποτελούν σχεδόν το 60% της διατροφής στη Βρετανία. Παιδιά ηλικίας μόλις επτά ετών καταναλώνουν το 59% των θερμίδων τους από αυτά τα τρόφιμα, ενώ οι έφηβοι καταναλώνουν σχεδόν το 70% της ημερήσιας θερμιδικής τους πρόσληψης από υπερ-επεξεργασμένα προϊόντα.

Αυτή η τάση φαίνεται να επιβεβαιώνεται από ιστορικές μελέτες που συνδέουν τη διατροφή με την ανάπτυξη των σαγονιών. Μια παλαιότερη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Κεντ διαπίστωσε ότι πολλές κοινές ορθοδοντικές προβλήματα στις αναπτυγμένες χώρες προέρχονται από τη «μαλακή σύγχρονη διατροφή που προκαλεί μικρότερη και πιο κοντή ανάπτυξη του σαγονιού σε σχέση με το μέγεθος των δοντιών.»

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι σημαντικό να επισημανθεί όχι μόνο η χημική σύνθεση των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, αλλά και η υφή τους. Ο Σπέκτορ επισημαίνει ότι «Η μεγάλη συζήτηση για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα επικεντρώνεται κυρίως στη χημική τους περιεκτικότητα, χωρίς να δίνεται αρκετή προσοχή στην μαλακή υφή τους, η οποία είναι επίσης σημαντική για την ανάπτυξη των σαγονιών.»

Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τη σημασία μιας ισχυρής, ισορροπημένης διατροφής που περιλαμβάνει στέρεα και ινώδη τρόφιμα, προκειμένου να υποστηρίξει την υγιή ανάπτυξη των παιδιών και την πρόληψη προβλημάτων όπως η κακή σύγκλειση και η ανατομία των σαγονιών.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά