
Πώς οι ξηροί καρποί επιδρούν θετικά στην υγεία;
Οι ξηροί καρποί είναι ένα υγιεινό σνακ που μπορούμε να εντάξουμε στην διατροφή μας σε καθημερινή βάση, καθώς είναι εύκολο να το έχουμε μαζί μας και μπορούμε να το καταναλώσουμε όπου και να βρισκόμαστε.
Επιπλέον μπορούμε να επωφεληθούμε, αφού σύμφωνα με σουηδούς ερευνητές, μία χούφτα ξηρών καρπών τη μέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανατηφόρων παθήσεων κατά 22%.
Τα ευρήματα βασίστηκαν σε στοιχεία από 89 επιστημονικά άρθρα σχετικά με την κατανάλωση ξηρών καρπών και της επίδρασή τους στην υγεία και αφορούν καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο, διαβήτη, παχυσαρκία, αναπνευστικές παθήσεις και θνησιμότητα.
Ειδικότερα, η κατανάλωση 28 γραμμαρίων ξηρών καρπών καθημερινά -περίπου μιας χούφτας- σχετίστηκε με 21% μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, συγκριτικά με όσους δεν καταναλώνουν ξηρούς καρπούς. Ο κίνδυνος αφορά τη συχνότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και θανάτου εξαιτίας της, κολπικής μαρμαρυγής και θανάτου λόγω εγκεφαλικού.
Όσοι τρώνε μια χούφτα ξηρούς καρπούς καθημερινά, μειώνουν επίσης κατά 11% τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και κατά 22% τις πιθανότητες θανάτου από κάθε αιτία.
Η κατανάλωση ξηρών καρπών συνδέεται επίσης με σημαντική μείωση του κινδύνου θανάτου λόγω αναπνευστικών ασθενειών, μολυσματικών παθήσεων και διαβήτη.
Η έρευνα εντόπισε αλλεργίες και σχετικές παρενέργειες από την κατανάλωση ξηρών καρπών μόνο στο 1-2% του ενήλικου πληθυσμού.
Βάση των στοιχείων που υπάρχουν, οι διατροφικές συμβουλές που σχετίζονται με την κατανάλωση ξηρών καρπών και σπόρων αφορά τα άτομα που δεν έχουν αλλεργίες σε αυτού του είδους τροφές.
Η έρευνα «Consumption of Nuts and Seeds and Health Outcomes Including Cardiovascular Disease, Diabetes and Metabolic Disease, Cancer, and Mortality: An Umbrella Review» δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Advances in Nutrition.