1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα: Τι πρέπει να  γνωρίζουν οι έφηβοί μας;
Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα: Τι πρέπει να  γνωρίζουν οι έφηβοί μας;

Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα: Τι πρέπει να  γνωρίζουν οι έφηβοί μας;

0

Η ανοιχτή συζήτηση σχετικά με τα κοινά Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα  με τους εφήβους βοηθά να παραμείνουν ασφαλείς και υγιείς.

Δεν είναι εύκολο για τους γονείς να μιλήσουν στους εφήβους τους για το σεξ. Πολλοί γονείς διστάζουν να το κάνουν. Όμως, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη Έρευνα στην Αμερική για τη Συμπεριφορά Κινδύνου των Νέων (YRBS), μια εθνική έρευνα μαθητών γυμνασίου, μέχρι το τέλος του γυμνασίου το 30% είχε κάνει σεξ.

Ίσως να είναι αδύνατο να γνωρίζετε με βεβαιότητα εάν ο έφηβός σας είχε κάνει σεξ. Ακόμα κι αν δεν έχουν κάνει,  είναι πιθανό ότι κάποια στιγμή θα το κάνουν – και θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι ώστε να παραμείνουν ασφαλείς και υγιείς.

 

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τα ΣΜΝ

Οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις ή ΣΜΝ είναι πολύ συχνές. Μπορεί να προκληθούν από βακτήρια, ιούς ή άλλους μικροοργανισμούς και να εξαπλωθούν μέσω όλων των ειδών σεξ. Ενώ τα περισσότερα ΣΜΝ είναι θεραπεύσιμα, μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας στο μωρό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μερικές φορές μπορεί να οδηγήσουν σε δια βίου μόλυνση ή σοβαρές επιπλοκές. Γι’ αυτό οι έφηβοι πρέπει να γνωρίζουν όσα χρειάζεται.

Παρακάτω είναι μερικές από τις  πιο κοινές λοιμώξεις: τι τις προκαλεί, ποια συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν και πώς αντιμετωπίζονται.

Χλαμύδια
Τα χλαμύδια είναι το πιο συχνά αναφερόμενο βακτηριακό ΣΜΝ στις Ηνωμένες Πολιτείες — αλλά εξίσου πολλές περιπτώσεις είναι ασυμπτωματικές, επομένως οι αριθμοί μπορεί να είναι υψηλότεροι.

Τα συμπτώματα, εάν υπάρχουν, μπορεί να περιλαμβάνουν εκκρίσεις από τον κόλπο ή το πέος, πόνο με την ούρηση ή πόνο και πρήξιμο των όρχεων (αυτό είναι σπάνιο). Μια εξέταση ούρων μπορεί να το διαγνώσει και είναι ιάσιμο με αντιβιοτικά. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε υπογονιμότητα, πιο συχνά στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

Γονόρροια
Η γονόρροια είναι ένα άλλο ΣΜΝ που προκαλείται από κάποιο βακτήριο και μπορεί επίσης να είναι ασυμπτωματική. Όταν εμφανίζονται συμπτώματα, μοιάζουν πολύ με τα χλαμύδια. Η γονόρροια μπορεί επίσης να προκαλέσει στειρότητα τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες. Αν και είναι θεραπεύσιμο, ορισμένες λοιμώξεις ήταν ανθεκτικές στα συνήθη αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται, επομένως μερικές φορές απαιτούνται πρόσθετες εξετάσεις και θεραπεία.

Τριχομονίαση
Η τριχομονίαση προκαλείται από ένα πρωτόζωο. Είναι ένα άλλο ΣΜΝ που μπορεί να είναι ασυμπτωματικό. Όταν υπάρχουν συμπτώματα, συνήθως είναι φαγούρα, ερεθισμός και εκκρίσεις. Θεραπεύεται με φάρμακα.

Σύφιλη
Η σύφιλη έχει αυξηθεί. Στο πρώτο στάδιο της μόλυνσης υπάρχει συνήθως μια σφιχτή, στρογγυλή, ανώδυνη πληγή στο σημείο που εισήλθε η μόλυνση στο σώμα. Η πληγή είναι γενικά εκεί για τρεις έως έξι εβδομάδες, αλλά καθώς είναι ανώδυνη μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Στο δεύτερο στάδιο υπάρχει ένα πιο εκτεταμένο εξάνθημα, αν και μπορεί να είναι αχνό και να περάσει απαρατήρητο, μαζί με γενικά αισθήματα ασθένειας όπως πυρετός, πονόλαιμος, κόπωση, πρησμένοι λεμφαδένες ή απώλεια βάρους.

Εάν η σύφιλη εξακολουθεί να παραμένει απαρατήρητη, μπορεί να παραμείνει στο σώμα για χρόνια, μερικές φορές επηρεάζοντας τα συστήματα οργάνων, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου. Θεραπεύεται με αντιβιοτικά, αλλά αν εντοπιστεί αργά η βλάβη που μπορεί να προκαλέσει μπορεί να είναι μόνιμη. Αυτή η μόλυνση μπορεί να είναι πολύ σοβαρή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

HSV
Ο HSV (ιός του απλού έρπητα) προκαλεί πληγές με φουσκάλες. Υπάρχει τόσο έρπης του στόματος (πληγές στο στόμα) όσο και έρπης των γεννητικών οργάνων. Ο έρπης του στόματος, που προκαλείται από τον HSV1, δεν προκαλείται συνήθως από το σεξ — αλλά μπορεί να οδηγήσει σε έρπητα των γεννητικών οργάνων μέσω του στοματικού σεξ. Ο έρπης των γεννητικών οργάνων προκαλείται συχνότερα από τον HSV2.

Οι πληγές του έρπητα μπορούν να υποτροπιάσουν σε όλη τη ζωή. Δεν υπάρχει θεραπεία για τον έρπητα, αλλά υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να συντομεύσουν ή να αποτρέψουν τα ξεσπάσματα. Αυτή η μόλυνση μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αν και οι κίνδυνοι μπορούν να αντιμετωπιστούν με καλή προγεννητική φροντίδα.

HPV
Ο HPV (ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων) είναι η πιο κοινή σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη. Μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και με στενή επαφή δέρμα με δέρμα και οι λοιμώξεις είναι γενικά ασυμπτωματικές.

Οι περισσότερες περιπτώσεις HPV (90%) βελτιώνονται από μόνες τους — αλλά αν δεν το κάνουν, με την πάροδο του χρόνου ο ιός μπορεί να προκαλέσει κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων ή ορισμένους καρκίνους. Ευτυχώς, υπάρχει το αποτελεσματικό εμβόλιο για την πρόληψη του HPV που μπορεί να χορηγηθεί από την ηλικία των 9 ετών.

HIV
Ο ιός HIV (ιός ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας) είναι πιο κοινός μεταξύ των ατόμων που έχουν άλλα ΣΜΝ — κυρίως επειδή τα ΣΜΝ είναι σημάδι επικίνδυνης σεξουαλικής συμπεριφοράς. Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε εάν κάποιος είναι φορέας, επειδή τα πρώιμα συμπτώματα μπορεί να μοιάζουν γρίπη και στη συνέχεια οι πάσχοντες να περάσουν σε μια μακρά χρονική περίοδο χωρίς να έχουν καθόλου συμπτώματα.

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τον HIV, υπάρχουν φάρμακα για τον έλεγχό του, καθώς και φάρμακα που μπορούν να τον αποτρέψουν.

Μιλώντας σε εφήβους για την πρόληψη των ΣΜΝ

Όλα αυτά ακούγονται τρομακτικά. Ωστόσο οι έφηβοι ας έχουν κατά νου να:

Χρησιμοποιούν  προφυλακτικά κάθε φορά που κάνουν σεξ — και χρησιμοποιήστε τα σωστά! Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν παραπάνω, περίπου οι μισοί σεξουαλικά ενεργοί μαθητές γυμνασίου δεν χρησιμοποιούν τακτικά προφυλακτικά.

Περιορίστε τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων τους – και κάντε ειλικρινείς συζητήσεις με αυτούς τους συντρόφους πριν κάνετε σεξ. Το να ρωτάς για το σεξουαλικό ιστορικό και να κάνεις τεστ πριν ξεκινήσεις μια σεξουαλική σχέση, μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Κάντε τακτικά εξετάσεις. Οι σεξουαλικά ενεργοί έφηβοι θα πρέπει να ελέγχονται για γονόρροια και χλαμύδια κάθε χρόνο ή πιο συχνά με βάση το σεξουαλικό ιστορικό ή τα συμπτώματά τους.

Η εξέταση για άλλες λοιμώξεις γενικά κρίνεται απαραίτητη.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά