1. Home
  2. Ελεύθερος
  3. Χρόνος
  4. Στάσεις ύπνου που μπορεί να επιβαρύνουν το σώμα μας
Στάσεις ύπνου που μπορεί να επιβαρύνουν το σώμα μας

Στάσεις ύπνου που μπορεί να επιβαρύνουν το σώμα μας

0

Βρετανοί ειδικοί στον ύπνο αποκαλύπτουν τους κινδύνους που μπορεί να βρίσκονται τις ώρες που κοιμόμαστε στο κρεβάτι μας το βράδυ.

Ενώ μέχρι σήμερα ήταν περισσότερο γνωστό ότι η ποιότητα του ύπνου συνδέεται, κυρίως, με πόνους, ειδικοί προειδοποιούν ότι, δίχως να το ξέρουμε, πολλές φορές η αγαπημένη μας στάση στον ύπνο μπορεί σχετίζεται με άνοια, καρδιακές παθήσεις, ρυτίδες και άλλα προβλήματα υγείας.

«Οι θέσεις ύπνου μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη συνολική υγεία, την άνεση και την ποιότητα του ύπνου σας» αναφέρει η Βρετανίδα φυσιοθεραπεύτρια και ειδικός στον ύπνο Σάμι Μαργκό, μιλώντας στη Telegraph που αναδεικνύει το θέμα.

«Κάθε στάση έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της και η κατανόησή τους μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε προσαρμογές για καλύτερο ύπνο και αποτελέσματα υγείας» λέει.

Για να δούμε όμως τις τρεις βασικές στάσεις:

 

Ο ύπνος στο πλάι

Ο ύπνος στο πλάι είναι η πιο κοινή στάση, αλλά υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία για ορισμένα άτομα ανάλογα με το αν ξαπλώνουν στην αριστερή ή στη δεξιά πλευρά.

Συνιστάται οι έγκυες γυναίκες και οποιοσδήποτε πάσχει από παλινδρόμηση ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή άλλα εντερικά προβλήματα να κοιμούνται στην αριστερή τους πλευρά. «Αυτό συμβαίνει επειδή το στομάχι είναι χαμηλότερο από τον οισοφάγο σας», εξηγεί η Μαργκό.

Τα άτομα με καρδιακές παθήσεις, συνιστώνται να δοκιμάσουν να κοιμούνται στη δεξιά τους πλευρά για να ανακουφίσουν την πίεση στην καρδιά. Σύμφωνα με μελέτες όταν ξαπλώνουμε στην αριστερή πλευρά, η θέση της καρδιάς αλλάζει λόγω βαρύτητας. Αυτό προκαλεί αλλαγές στην ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς. Οι ιστοί και οι δομές μεταξύ των πνευμόνων κρατούν την καρδιά στη θέση της όταν κοιμάστε στη δεξιά πλευρά.

Η βέλτιστη θέση για ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης είναι να ξαπλώνετε ανάσκελα με ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα για να μαλακώσετε την πλάτη.

Όσον αφορά τον εγκέφαλο, στη διάρκεια του ύπνου το γλυμφικό σύστημα του εγκεφάλου «ξεπλένει» τις τοξίνες από τον εγκέφαλο. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι αυτή η διαδικασία λειτουργεί καλύτερα όταν κοιμόμαστε στη δεξιά πλευρά. «Αυτό είναι δυνητικά ενδιαφέρον για άτομα που διατρέχουν κίνδυνο άνοιας ή Αλτσχάιμερ ή οποιουδήποτε είδους νευροεκφυλιστικής νόσου», λέει η δρ. Κατ Λεντέρλε, ειδική στον ύπνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Προβλήματα στάσης μπορεί να προκύψουν με πλευρικούς στρωτήρες ανάλογα με το σχήμα του σώματος, όπως εξηγεί η Μαργκό. «Οι γυναίκες με φιγούρες κλεψύδρας που κοιμούνται σε ένα μαλακό στρώμα θα βυθιστούν σε σχήμα μπανάνας και αυτό θα προκαλέσει πίεση στη σπονδυλική στήλη και τους γοφούς. Ενώ οι άνδρες που κοιμούνται στο πλάι μπορεί να τείνουν να πονούν περισσότερο στους ώμους τους καθώς μεγαλώνουν και οι μύες τους εξασθενούν».

Ο ύπνος στο πλάι μπορεί επίσης να προκαλέσει ρυτίδες και χαλάρωση του μαστού, επειδή το δέρμα στο πρόσωπο μπορεί να πιεστεί πάνω στο κρεβάτι και η βαρύτητα μπορεί να τραβήξει τον ιστό του μαστού και να τεντώσει το δέρμα.

Για να μετριαστούν ορισμένα από τα προβλήματα που σχετίζονται με τον ύπνο στο πλάι, η Μαργκό συνιστά ένα χοντρό μαξιλάρι για να ευθυγραμμίζεται το κεφάλι με τον λαιμό και τη σπονδυλική στήλη και την τοποθέτηση ενός μαξιλαριού στα γόνατα για να στηρίζονται οι γοφοί και να μειώνεται η πίεση στο κάτω μέρος της πλάτης.

 

Ανάσκελα

Ένα από τα πιο κοινά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τον ύπνο στην πλάτη είναι η υπνική άπνοια, μια κατάσταση κατά την οποία ο μαλακός ιστός στο πίσω μέρος του λαιμού χαλαρώνει και καταρρέει τον αεραγωγό προκαλώντας ροχαλητό και διακοπή της αναπνοής.

Η Λεντέρλε εξηγεί: «Αυτό έχει επιπτώσεις στην ευρύτερη υγεία και συχνά συμβαδίζει με την παχυσαρκία. Διαταράσσει τη συνέχεια και την ποιότητα του ύπνου. Μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, η οποία μπορεί να είναι πρόβλημα για τους ανθρώπους που οδηγούν. Υπάρχουν επίσης επιπτώσεις στη σωματική υγεία. Γνωρίζουμε ότι η κακή ποιότητα ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και άλλες σχετικές νόσους. Η υπνική άπνοια ανοίγει την πόρτα σε όλες αυτές τις άλλες καταστάσεις».

Ένας τρόπος για να μειωθεί το πρόβλημα είναι ο ύπνος σε ανυωμένη θέση. Ωστόσο, για όσους υποφέρουν από πόνους στην πλάτη και τον αυχένα, ο ύπνος ανάσκελα είναι συχνά η καλύτερη επιλογή.

«Η βέλτιστη θέση για ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης είναι να ξαπλώνετε ανάσκελα με ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα για να μαλακώσετε την πλάτη. Αυτή η θέση διατηρεί τα φυσικά περιγράμματα της σπονδυλικής σας στήλης. Μπορεί επίσης να ελαχιστοποιήσει τις ρυτίδες», λέει η Μαργκό.

Επισημαίνει επίσης ότι για όσους δεν πάσχουν από υπνική άπνοια, αυτή η στάση μπορεί να είναι μια καλή θέση για να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας καθώς μεγαλώνετε, καθώς όσοι κοιμούνται έτσι τείνουν να έχουν λιγότερο πόνο στην πλάτη και ο ύπνος στην πλάτη απαιτείται επίσης για ασθενείς μετά το χειρουργείο

 

Μπρούμυτα

Ενώ όταν κοιμόμαστε μπρούμυτα μπορεί να μειώσουμε το ροχαλητό επειδή μπορεί να βοηθήσει να κρατηθούν οι αεραγωγοί πιο ανοιχτοί απ΄ότι ανάσκελα, είναι η θέση που είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε αυξημένο πόνο στον αυχένα και την πλάτη.

«Το να στρίβεις το λαιμό σου στο πλάι επιβαρύνει τον λαιμό και όταν και μπορεί επίσης να κυρτώσει τη σπονδυλική σου στήλη», εξηγεί η Margo.

«Η άμεση πίεση στο πρόσωπο μπορεί να συμβάλει στις ρυτίδες με την πάροδο του χρόνου», προσθέτει. Για να βοηθήσετε στην ανακούφιση του πόνου από αυτή τη στάση, οι ειδικοί συμβουλεύουν για χρήση λεπτού μαξιλαριού ή καθόλου μαξιλάρι για να κρατούν τον λαιμό σε πιο ουδέτερη θέση και να τοποθετούν ένα μαξιλάρι κάτω από τη λεκάνη για να κρατούν το κάτω μέρος της πλάτης στηριγμένο


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά