1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Στη μάχη κατά σοβαρών ασθενειών η «επανάσταση» στην εξατομικευμένη Ιατρική
Στη μάχη κατά σοβαρών ασθενειών η «επανάσταση» στην εξατομικευμένη Ιατρική

Στη μάχη κατά σοβαρών ασθενειών η «επανάσταση» στην εξατομικευμένη Ιατρική

0

Στην μάχη κατά σοβαρών ασθενειών μπαίνει η «επανάσταση» της εξατομικευμένης Ιατρικής , θέμα που θα συζητηθεί σήμερα στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Δικτύου για στοχευμένη έρευνα και κλινικές εφαρμογές.

Το θέμα θα συζητηθεί σε εκδήλωση του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία με τίτλο “Precision medicine in oncology: complementary perspectives” που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου στο αμφιθέατρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, ώρα 10.00 – 17.15.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου λειτουργίας του Δικτύου. Θα χαιρετήσουν ο Αν. Υπουργός Έρευνας & Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης και ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Η Εξατομικευμένη Ιατρική ή Ιατρική Ακριβείας, αποτελεί μία από τις πλέον σύγχρονες και αποτελεσματικές προσεγγίσεις για την πρόληψη και θεραπεία σοβαρών ασθενειών όπως ο καρκίνος, οινευροεκφυλιστικές και οι καρδιολογικές παθήσεις. έγκαιρη διάγνωση και η αποτελεσματική στοχευμένη θεραπεία με ταυτόχρονη ριζική μείωση της κατάχρησης φαρμάκων και της καταπόνησης των ασθενών.

Στόχος της εξατομικευμένης Ιατρικής, όπως λέει ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης είναι η έγκαιρη διάγνωση και η αποτελεσματική στοχευμένη θεραπεία με ταυτόχρονη ριζική μείωση της κατάχρησης φαρμάκων και της καταπόνησης των ασθενών.

Η εμβληματική δράση της Εξατομικευμένης Ιατρικής θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας με απώτερο στόχο την ένταξή της στο δημόσιο σύστημα υγείας για την παροχή σύγχρονων, ποιοτικών και αποτελεσματικών υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.

Μειωμένο κόστος και καλύτερα αποτελέσματα

Η Εξατομικευμένη Ιατρική ερευνά τις μοριακές διαταραχές που οδηγούν σε διάφορες ασθένειες λαμβάνοντας υπόψη την κληρονομικότητα, το περιβάλλον και τον τρόπο ζωής του κάθε ατόμου προσωπικά.

Αυτή η προσέγγιση αναμένεται να δώσει την δυνατότητα στοχευμένης ιατροφαρμακευτικής πρόληψης και περίθαλψης, για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά, με μειωμένο κόστος και με πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Η προσέγγιση αυτή μπορεί να εντοπίζει την προδιάθεση για εκδήλωση μίας συγκεκριμένης νόσου και να συμβάλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της εάν έχει ήδη εκδηλωθεί.

Στο Δίκτυο αυτό έχουν ήδη κληθεί και μετέχουν σημαντικοί ερευνητικοί και ακαδημαϊκοί φορείς της χώρας που δραστηριοποιούνται στο χώρο της έρευνας και των κλινικών εφαρμογών της μοριακής βιολογίας, της ιατρικής και της πληροφορικής.

Τα βήματα του Δικτύου

Σε πρώτη φάση, το Δίκτυο θα εστιάσει στην Ογκολογία για την αξιοποίηση νέων φαρμάκων που μπορούν να περιορίσουν την ογκογένεση.

Σταδιακά το Δίκτυο θα επεκτείνει την συνεργασία του με Ογκολογικές Κλινικές σε όλη την Ελλάδα, ώστε να προσφέρει υπηρεσίες έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας σε ογκολογικούς ασθενείς.

Για την αρχική φάση, η οποία έχει σχεδιασθεί να υλοποιηθεί σε διάστημα δύο ετών, έχει εξασφαλισθεί χρηματοδότηση ύψους 4,75 εκατ. ευρώ με δυνατότητα προσέλκυσης πρόσθετων πόρων.

Η μεγάλη αποτελεσματικότητα της Εξατομικευμένης Ιατρικής μπορεί να συμβάλει στη σημαντική μείωση του κόστους περίθαλψης.

Το Δίκτυο, ως μέρος ενός στρατηγικού σχεδίου με μακροπρόθεσμη προοπτική, πέρα από την σημαντική κοινωνική διάσταση που υπηρετεί, θα προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για την επίτευξη προστιθέμενης αξίας προς όφελος της ελληνικής οικονομίας διανοίγοντας δυνατότητες για συνέργειες μεταξύ εθνικών και κοινοτικών μηχανισμών χρηματοδότησης.

Φιλοδοξία του Δικτύου είναι, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας να εντάξει την Εξατομικευμένη Ιατρική στο σύστημα της δημόσιας υγείας κάνοντας ένα ακόμη βήμα προς την ποιοτική αναβάθμισή του.

Η υλοποίηση μιας απόφασης τέτοιου βεληνεκούς προϋποθέτει την δημιουργία εξειδικευμένων μονάδων γονιδιακής και μοριακής ανάλυσης, διαπιστευμένων βιοτραπεζών, και τη διαμόρφωση ειδικής υπολογιστικής πλατφόρμας συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων.

Στην πρώτη φάση θα δημιουργηθούν τέσσερις μονάδες, δύο σε Αθήνα και από μία σε Ηράκλειο και Θεσσαλονίκη.