1. Home
  2. Διατροφή
  3. Τα εκπληκτικά οφέλη του μούσμουλου! Προσθέστε τα στη διατροφή σας και απολαύστε τα με ποικίλους τρόπους
Τα εκπληκτικά οφέλη του μούσμουλου! Προσθέστε τα στη διατροφή σας και απολαύστε τα με ποικίλους τρόπους

Τα εκπληκτικά οφέλη του μούσμουλου! Προσθέστε τα στη διατροφή σας και απολαύστε τα με ποικίλους τρόπους

0

Το μούσμουλο (Eriobotrya japonica) είναι ιθαγενές δέντρο της Κίνας, αγαπημένο για τον γλυκό του καρπό. Τα μούσμουλα είναι μικρά, στρογγυλά φρούτα που αναπτύσσονται σε συστάδες. Το χρώμα τους ποικίλλει από κίτρινο έως κόκκινο-πορτοκαλί, ανάλογα με την ποικιλία. Τα φρούτα, οι σπόροι και τα φύλλα του μούσμουλου είναι γεμάτα με ισχυρές φυτικές ενώσεις και χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική εδώ και χιλιάδες χρόνια. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι τα μούσμουλα μπορεί να προσφέρουν μια ποικιλία από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από ορισμένες ασθένειες.

Εκπληκτικά οφέλη για την υγεία που προσφέρουν τα μούσμουλα:

Υψηλή θρεπτική αξία

Τα μούσμουλα είναι φρούτα χαμηλών θερμίδων που παρέχουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα, καθιστώντας τα πολύ θρεπτικά. Ένα φλιτζάνι (149 γραμμάρια) μούσμουλα περιέχουν 70 Θερμίδες, 18 γραμμάρια υδατάνθρακες, 1 γραμμάριο πρωτεΐνη, 3 γραμμάρια φυτικές ίνες, προβιταμίνη Α, βιταμίνη Β6, Φολικό οξύ , Μαγνήσιο, Κάλιο, Μαγγάνιο.

Τα μούσμουλα  είναι ιδιαίτερα πλούσια σε καροτενοειδή αντιοξειδωτικά, τα οποία αποτρέπουν την κυτταρική βλάβη και μπορεί να προστατεύουν από ασθένειες. Τα καροτενοειδή είναι επίσης πρόδρομοι της βιταμίνης Α, η οποία είναι απαραίτητη για την υγιή όραση, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την κυτταρική ανάπτυξη.

Επιπλέον, τα μούσμουλα διαθέτουν φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β6, τα οποία είναι σημαντικά για την παραγωγή ενέργειας και το σχηματισμό των κυττάρων του αίματος.

Ταυτόχρονα, παρέχουν μαγνήσιο και κάλιο, τα οποία είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των νεύρων και των μυών, καθώς και μαγγάνιο, το οποίο υποστηρίζει την υγεία των οστών και τον μεταβολισμό.

Τα μούσμουλα περιέχουν επίσης μικρές ποσότητες βιταμίνης C, θειαμίνης (βιταμίνη Β1), ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β2), χαλκό, σίδηρο, ασβέστιο και φώσφορο.

Είναι πλούσια σε φαινολικές ενώσεις, οι οποίες διαθέτουν αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από διάφορες καταστάσεις, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Ας σημειωθεί ότι αποτελούν εξαιρετική πηγή καροτενοειδών αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένης της βήτα καροτίνης – αν και οι πιο σκούρες, κόκκινες ή πορτοκαλί ποικιλίες τείνουν να προσφέρουν περισσότερα καροτενοειδή από τις πιο ανοιχτόχρωμες . Τα καροτενοειδή έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν από καρδιακές και οφθαλμικές παθήσεις. Συγκεκριμένα, οι δίαιτες πλούσιες σε βήτα καροτίνη έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου και του πνεύμονα.

  Τα μούσμουλα ενισχύουν την υγεία της καρδιάς λόγω της συγκέντρωσής τους σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Συγκεκριμένα, το κάλιο και το μαγνήσιό τους είναι απαραίτητα για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την καλή λειτουργία των αρτηριών σας . Τα καροτενοειδή και οι φαινολικές ενώσεις τους μπορεί επίσης να προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις μειώνοντας τη φλεγμονή και αποτρέποντας την κυτταρική βλάβη . Τα καροτενοειδή έχουν ισχυρά αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά αποτελέσματα που βοηθούν στην πρόληψη της συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες σας, η οποία είναι η κύρια αιτία καρδιακών παθήσεων και θανάτου που σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις. Στην πραγματικότητα, μελέτες αποκαλύπτουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε καροτενοειδή έχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, σε σύγκριση με εκείνους που καταναλώνουν λιγότερα.

Ορισμένες έρευνες υποδηλώνουν ότι τα εκχυλίσματα της φλούδας, των φύλλων και των σπόρων του μούσμουλου έχουν αντικαρκινική δράση . Μελέτη  έδειξε ότι το εκχύλισμα από φλούδες φρούτων ανέστειλε σημαντικά την ανάπτυξη και εξάπλωση των ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων της ουροδόχου κύστης . Επιπλέον, ουσίες στη φλούδα και την σάρκα των μούσμουλων, συμπεριλαμβανομένων των καροτενοειδών και των φαινολικών ενώσεων, είναι γνωστό ότι διαθέτουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Άλλωστε, η ανθρώπινη έρευνα δείχνει ότι η διατροφή πλούσια σε φρούτα προσφέρει σημαντική προστασία κατά του καρκίνου. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για τα μούσμουλα.

Τα μούσμουλα βελτιώνουν τη μεταβολική υγεία μειώνοντας τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, του σακχάρου στο αίμα και της ινσουλίνης . Διάφορα μέρη του δέντρου, συμπεριλαμβανομένων των φύλλων και των σπόρων του, έχουν χρησιμοποιηθεί από καιρό στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική για τη θεραπεία μεταβολικών προβλημάτων όπως το υψηλό σάκχαρο στο αίμα. Σε μια μελέτη 4 εβδομάδων, τα ποντίκια που τρέφονταν με μούσμουλα με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είχαν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τριγλυκεριδίων και ινσουλίνης από τα ποντίκια που ακολουθούσαν μόνο δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Άλλες μελέτες σε τρωκτικά υποδηλώνουν ότι τα εκχυλίσματα φύλλων και σπόρων μούσμουλου μπορεί επίσης να μειώσουν το σάκχαρο στο αίμα. Περαιτέρω μελέτες είναι ωστόσο απαραίτητες.

Η χρόνια φλεγμονή συνδέεται με πολλές παθήσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, των εγκεφαλικών παθήσεων και του διαβήτη . Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα μούσμουλα έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μελέτη σε τρωκτικά διαπίστωσε ότι η συμπλήρωση με εκχύλισμα μούσμουλων μείωσε τη συνολική φλεγμονή που προκαλείται από μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και μείωσε σημαντικά τα επίπεδα ενδοτοξινών, ενός τύπου φλεγμονώδους ουσίας, στο ήπαρ. Τα ισχυρά αυτά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα είναι πιθανό να οφείλονται στην ευρεία γκάμα αντιοξειδωτικών, βιταμινών και μετάλλων των μούσμουλων. 

Το μειονέκτημα των μούσμουλων είναι ότι σαπίζουν γρήγορα, θα πρέπει να τα καταναλώσετε μέσα σε λίγες μέρες από την αγορά.

Μπορείτε να τα προσθέσετε στη διατροφή σας με διάφορους τρόπους, όπως:

ωμά, σε συνδυασμό με τυρί ή ξηρούς καρπούς ως σνακ

ρίχνοντάς τα  σε μια φρουτοσαλάτα

πολτοποιημένα με λίγη κανέλα ως γλυκιά επικάλυψη για πλιγούρι βρώμης

ψημένα σε πίτες και κέικ

γίνονται εξαιρετική  μαρμελάδα ή ζελέ

Εάν δεν σκοπεύετε να απολαύσετε αμέσως τα μούσμουλα, μπορείτε να τα βάλετε στο ψυγείο για διάστημα έως και 2 εβδομάδες. 


Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω 2000 σημεία πανελλαδικά