1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Τα σχέδια για υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού
Τα σχέδια για υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού

Τα σχέδια για υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού

0

Καθώς η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο σε σχέση με την προστασία του ευρύτερου πληθυσμού κατά του κορωνοϊού, με πάνω από 2,8 εκατομμύρια πλήρως εμβολιασμένους πολίτες, ως μέρος του συνόλου στην επιχείρηση ανοσοποίησης και με τη συνεχώς αυξημένη ζήτηση για ραντεβού, η πολιτεία και οι ειδικοί στοχεύουν πια σε τρεις παράγοντες προς ρύθμιση για να αποφύγουν ένα ακόμη πανδημικό κύμα.

Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για ορισμένες επαγγελματικούς κλάδους, η διάθεση «προνομίων» στους εμβολιασμένους και η δυνατότητα για διαφύλαξη των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών, έχουν τεθεί υπό συζήτηση με χρονικό ορίζοντα για τις όποιες λήψεις αποφάσεων το τέλος της θερινή περιόδου.

Όσον αφορά στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υπαλλήλων του συστήματος υγείας και στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, γεγονός που προέκυψε άτυπα τον προηγούμενο Ιανουάριο, μετά το ισχυρό κύμα αποχής του υγειονομικού προσωπικού στον εμβολιασμό, έχει εισέλθει πλέον στην ατζέντα της κυβέρνησης επίσημα πριν από περίπου δύο μήνες, αφού αναμένεται και σχετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική Πολιτεία έδωσε περισσότερη έμφαση στο να πρυτανεύσει η λογική και όλοι να εκμεταλλευτούμε τη δυνατότητα του δωρεάν εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού. Και είναι μια τακτική που με βρίσκει απολύτως σύμφωνο», ανέφερε στο ΘΕΜΑ ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κ. Γεώργιος Χρούσος.

Η Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος στο νοσοκομείο «Σωτηρία», πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος, κ. Μάτα Τσικρικά εκτιμά ότι η προσπάθεια να πείσουν τους επιφυλακτικούς απέναντι στον εμβολιασμό πρέπει να συνεχιστεί, λέγοντας ότι «η υποχρεωτικότητα δεν λειτουργεί για κανέναν επαγγελματικό κλάδο. Το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι να πεισθούν οι πολίτες να επιλέξουν τον εμβολιασμό, δηλαδή να επιλέξουν να προστατευθούν. Δεν εξυπηρετούν τη δεδομένη χρονική περίοδο η πόλωση και οι αντιπαλότητες».

Η ίδια διευκρινίζει με αφορμή το παράδειγμα των μεταλλάξεων: «Αν υποτεθεί ότι εμφανιστεί μια μετάλλαξη που δεν καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια, τι θα κάνει η Πολιτεία; Θα χρειάζεται κάθε φορά να μας υποχρεώνει σε εμβολιασμό; Θα πρέπει ο καθένας να αξιολογήσει το ρίσκο και το όφελος. Κανένας δεν θέλει να μείνει απροστάτευτος. Όταν αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα υγείας, προστρέχουμε στον γιατρό. Φανταστείτε κάποιον που έχει επίπεδα σακχάρου 600. Θα “σκότωνε” για μια ένεση ινσουλίνης. Το ίδιο ισχύει και στην Covid-19. Αλλά πριν μιλήσουμε για θεραπεία ας θυμόμαστε ότι υπάρχει εμβόλιο και μάλιστα διαθέσιμο για όλους».

Η πρόεδρος εκτιμά ως απόλυτη τη δύναμη της πειθούς για τα οφέλη του εμβολίου, σημειώνοντας: «Πρέπει να αφουγκραστούμε τους ανθρώπους που δεν έχουν πειστεί για τα οφέλη του εμβολιασμού και να αναρωτηθούμε γιατί δεν έχουν πειστεί ακόμη. Πρέπει να εστιάσουμε σε αυτούς. Μόνο μέσω της επιστήμης και της γνώσης μπορεί να ενισχυθεί το τείχος ανοσίας. Δεν επιδέχεται αμφισβήτησης το γεγονός ότι στις ΜΕΘ το 99% των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι».

Παράλληλα, επιστήμονες και κυβερνητικά στελέχη συζητούν τα κατάλληλα κίνητρα, τα οποία θα ενθαρρύνουν τους πολίτες σε μαζικό εμβολιασμό. Μέσω του πρωθυπουργού, αποσαφηνίστηκε πως «θα ξεκινήσει σύντομα η συζήτηση για την παροχή διευκολύνσεων στους εμβολιασμένους πολίτες. Επίσημη αφετηρία είναι η χρονική στιγμή κατά την οποία όλοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο που επιθυμούν να κάνουν». Επισημαίνεται ότι η ομάδα των πολιτών από 18 έως 24 ετών, είναι η μόνη που μένει να αποκτήσει πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια.

Για τους ειδικούς, ουσιαστικό κίνητρο αποτελεί το εξής: «Πραγματικά προνομιούχος είναι ο εμβολιασμένος αυτή τη στιγμή. Κινείται με περισσότερη ελευθερία και άνεση, έστω κι αν φοράει μάσκα. Σε ότι αφορά στην παροχή θεσμοθετημένων προνομίων, προκειμένου να οικοδομήσουμε το τείχος ανοσίας εγκαίρως, σαφώς θα μπορούσε να γίνει το όχημα για να φτάσουμε στον στόχο μας, δηλαδή στο τείχος ανοσίας, ταχύτερα», όπως τονίζει ο κ. Χρούσος. Ο ίδιος θεωρεί πως η γενική σύσταση για τη χρήση προστατευτικής μάσκας προς όλους τους πολίτες -εμβολιασμένους και μη- συνιστά μια ενωτική κίνηση από τη μεριά της κυβέρνησης «ώστε να μην νιώθουν οι πολίτες ότι γίνεται διάκριση σε εμβολιασμένους και μη».

Παρομοίως, η κ. Τσικρικά υπογραμμίζει ότι «αυτή τη χρονική στιγμή το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία είναι ο διχασμός. Να χωριστούμε σε προνομιούχους και μη, σε εμβολιασμένους και μη. Τον μόνο διαχωρισμό που δέχομαι είναι σε προστατευμένους και μη ανθρώπους. Χρειάζεται να κοιτάζουμε πιο μακριά ώστε να είμαστε έτοιμοι να αναχαιτίσουμε το επόμενο επιδημικό κύμα, που όπως όλα δείχνουν, θα σηκωθεί και πάλι στο τέλος του φθινοπώρου και τον χειμώνα. Αν δεν έχει οικοδομηθεί το τείχος ανοσίας, το κύμα θα απειλήσει και πάλι την καθημερινότητά μας». Βασικό ρόλο διαδραματίζουν ειδικά τα άτομα ηλικίας κάτω των 65 χρόνων στη συντήρηση της διαχείρισης της επιδημίας. Ο κ. Χρούσος, συμπληρώνει όμως ότι «τα ανεμβολίαστα νεότερα άτομα μπορούν να πυροδοτήσουν ένα τέταρτο επιδημικό κύμα».

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, διά της προέδρου, ομότιμης καθηγήτριας Παιδιατρικής, κυρίας Μαρίας Θεοδωρίδου, έχει πολλές φορές τοποθετηθεί ξεκάθαρα υπέρ του ότι στη διαμόρφωση ενός τείχους ανοσίας δομικό ρόλο παίζουν οι ενήλικοι. Παρόλα αυτά, εκτιμώντας τα επικαιροποιημένα δεδομένα για την παιδιατρική χορήγηση των εμβολίων έναντι της Covid-19, η Επιτροπή αναμένεται μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, πριν από την έναρξη του σχολικού έτους, να έχει τοποθετηθεί ανοιχτά στο ζήτημα. Μέχρι πρότινος, οι μόνοι έφηβοι που εμβολιάζονται ανήκουν στην ηλικία των 16-18 ετών με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Αναφορικά, ο κ. Χρούσος διατυπώνει ότι «θα δοθεί η επιλογή του εμβολιασμού των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών στους γονείς. Όμως η ηλικιακή αυτή ομάδα δεν κινδυνεύει να νοσήσει σοβαρά, οπότε πρέπει να ζυγιστεί ο κίνδυνος και το όφελος. Η κατάσταση είναι διαφορετική για τους εφήβους άνω των 16 ετών, όπου παρατηρείται όφελος από τον εμβολιασμό. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ενδέχεται να προχωρήσει σε ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό όλων των παιδιών 16-18 ετών, κατά το πρότυπο που ισχύει ήδη για τα άτομα 18 ετών και άνω».