1. Home
  2. Παιδί
  3. Τι είναι η ανισοσκελία στο παιδί και πώς αντιμετωπίζεται;
Τι είναι η ανισοσκελία στο παιδί και πώς αντιμετωπίζεται;

Τι είναι η ανισοσκελία στο παιδί και πώς αντιμετωπίζεται;

0

Η ανισοσκελία (Limb Length Discrepancy – LLD) είναι η παθολογική κατάσταση κατά την οποία το παιδί παρουσιάζει άνισο μήκος μεταξύ των κάτω άκρων του. Η παραμόρφωση μπορεί να εκδηλώνεται στο μηριαίο οστό, την κνήμη ή και στα δύο οστά.

Υπάρχει εκ γεννετής, είναι -δηλαδή- συγγενής ή εκδηλώνεται αργότερα. Ποια τα αίτιά της και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί; Η κα. Αρετή Χουντή, ορθοπεδικός, έχει όλες τις απαντήσεις για την πάθηση της ανισοσκελίας.

“Ανισοσκελία είναι η κατάσταση κατά την οποία παρατηρείται διαφορά στο μήκος μεταξύ των δύο κάτω άκρων.

Μπορεί να είναι πραγματική, όταν το ένα άκρο είναι κοντύτερο για κάποιο λόγο ή φαινομενική όταν οφείλεται σε μια άλλου τύπου ασυμμετρία του κορμού αλλά τα μήκη των άκρων είναι ίσα.

Αίτια της ανισοσκελίας

Ένα αίτιο, σχετικά σπάνιο, είναι οι συγγενείς παθήσεις. Συγγενής βράχυνση κνήμης ή μηρού γίνονται αντιληπτές από τη γέννηση ήδη του παιδιού.

Το συγγενές εξάρθρημα του ισχίου ακόμα, ειδικά το ετερόπλευρο εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία θα εμφανίσει οπωσδήποτε ανισοσκελία.

Η σκολίωση, ειδικά η συγγενής λόγω της γρήγορης εξέλιξης, παρουσιάζει ανισοσκελία και ασυμμετρία του κορμού. Αίτιο μπορεί να αποτελέσει και η ιδιοπαθής σκολίωση, αλλά σπανιότερα.

Διαταραχές του άξονα όπως η έντονη βλαισογονία ή ραιβογονία –κλίση των γονάτων προς τα μέσα ή προς τα έξω-συνοδεύονται συχνά από ανισοσκελία.

Υπάρχει και μια φυσιολογική μικρή ανισοσκελία που εμφανίζεται στο γενικό πληθυσμό χωρίς κανένα απολύτως αίτιο και χωρίς εμφανή συμπτώματα. Αυτή συνήθως είναι 1-1,5 cm.

Βέβαια μπορεί ένα ισοσκελισμένο παιδί να παρουσιάσει ανισοσκελία ξαφνικά και εκεί θα πρέπει να διερευνηθεί για φλεγμονή ή και όγκο που προσβάλλει κάποιο σημείο των άκρων ή του κορμού, διαταράσσει τη δομή του και επηρεάζει το μήκος και τη στάση σώματος.

Μέτρηση της ανισοσκελίας

Ακριβής μέτρηση της ανισοσκελίας γίνεται με την ειδική ακτινολογική μέθοδο, αξονομέτρηση.

Η χωλότητα είναι ίσως το πρώτο σύμπτωμα της ανισοσκελίας και γενικώς ή διαταραχή της βάδισης ή κάποιος περίεργος τρόπος βαδίσματος.

Εάν η ανισοσκελία, πραγματική ή φαινομενική είναι 1-1,5 cm συχνά δεν γίνεται αντιληπτή. Εάν ξεπεράσει, όμως, το επίπεδο αυτό δεν υπάρχει ομαλό βάδισμα.

Αντιμετώπιση ανισοσκελίας

Η αντιμετώπιση της παιδικής ανισοσκελίας είναι ανάλογη με το αίτιο και τη βαρύτητα.

Έως 1,5 cm δεν κάνουμε τίποτα άλλο από παρακολούθηση. Από κει και έπειτα και έως 3 cm περίπου επιβάλλεται να χορηγήσουμε ειδικούς πάτους διόρθωσης ανισοσκελίας κατασκευασμένους μετά από μελέτη του πέλματος και ακριβή μέτρηση της διαφοράς ώστε να υπάρχει ισορροπία.

Πάνω από 3cm πρέπει να γίνει χειρουργική αποκατάσταση είτε με επιμήκυνση του βραχύτερου μέλους είτε με σταμάτημα της ανάπτυξης του μακρύτερου-επιφυσιόδεση.

Φυσικά, προϋπόθεση είναι και η θεραπεία της τυχόν κυρίας πάθησης όπως η σκολίωση όπου η χρήση του κηδεμόνα συμβάλλει στην εξάλειψη της ανισοσκελίας.

Η διόρθωση των αξονικών διαταραχών αλλά και η επιτυχής αντιμετώπιση του συγγενούς εξαρθρήματος θα ομαλοποιήσει και την ανισοσκελία.

Ομοίως, θεραπεία φλεγμονών ή όγκων είναι πρωτεύουσας σημασίας για την σωστή βάδιση και στάση του παιδιού.

Είναι, λοιπόν, βασικό να είμαστε πάντα υποψιασμένοι στην οποιαδήποτε χωλότητα και αλλαγή του τρόπου βαδίσματος του παιδιού και να αξιολογούμε προσεκτικά την ανισοσκελία, εάν υπάρχει, ώστε να εντοπιστεί το αίτιο και να αντιμετωπιστεί”.

πηγή: Facebook


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά