
Το ελαιόλαδο μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από άνοια
Νέα έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση περισσότερου ελαιολάδου στη διατροφή σας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από άνοια. Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν πάνω από μισή κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα είχαν 28% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από άνοια σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν ποτέ ή σπάνια.
Ενώ γνωρίζουμε ότι το ελαιόλαδο προσφέρει πολυάριθμα οφέλη για την υγεία, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να κατανοήσουμε συγκεκριμένα πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο.
Για να καταναλώνετε περισσότερο ελαιόλαδο στη διατροφή σας, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως βάση για το μαγείρεμα και ως συστατικό σε ντιπ και ντρέσινγκ σαλάτας.
Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η προσθήκη περισσότερου ελαιόλαδου στη διατροφή σας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου που σχετίζεται με την άνοια. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο NUTRITION 2023, την συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής. Η άνοια, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ, επηρεάζει περισσότερους από 55 εκατομμύρια ανθρώπους.
Οι επιστήμονες έχουν διερευνήσει τρόπους βελτίωσης των συμπτωμάτων άνοιας, που περιλαμβάνουν διατροφικές συνήθειες και συνήθειες τρόπου ζωής. Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν διατροφικά ερωτηματολόγια και αρχεία θανάτων από περισσότερους από 90.000 Αμερικανούς σε διάστημα 30 ετών. Κατά τη διάρκεια τριών δεκαετιών, 4.749 άνθρωποι πέθαναν από άνοια. Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερο από μισή κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα είχαν 28% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από άνοια σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν ποτέ ή σπάνια. Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καθημερινή αλλαγή ενός κουταλιού του γλυκού μαργαρίνης και μαγιονέζας με ελαιόλαδο συνδέθηκε με 8-14% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από άνοια. Απαιτείται ωστόσο περισσότερη έρευνα για την πιθανή επίδραση του ελαιολάδου στην υγεία του εγκεφάλου.
Τα οφέλη του ελαιολάδου για την υγεία
Το ελαιόλαδο είναι εξαιρετικό τόσο στη γεύση όσο και στα θρεπτικά συστατικά. Μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο παρέχει 13% της ημερήσιας αξίας για βιταμίνη Ε και 7% της ημερήσιας αξίας για βιταμίνη Κ. Το ελαιόλαδο είναι επίσης καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών (γνωστά και ως λίπη που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης LDL). Η λήψη αρκετών λιπαρών στη διατροφή μας είναι σημαντική για τη σωστή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και μπορεί να μας βοηθήσει να αισθανόμαστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Έρευνα έχει δείξει ότι η συμπερίληψη του ελαιολάδου στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, αυτή η νέα μελέτη παρατήρησης δείχνει πολλά υποσχόμενα στοιχεία για την υγεία του εγκεφάλου. Σε σύγκριση με άλλα φυτικά έλαια, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο περιέχει το υψηλότερο ποσοστό μονοακόρεστων λιπαρών, το οποίο βοηθά στη μείωση του κινδύνου αθηροσκλήρωσης, καρκίνου του παχέος εντέρου και καρκίνου, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και λιποδιαλυτές βιταμίνες, τα οποία προάγουν την καλή υγεία και τη μακροζωία.Το ελαιόλαδο είναι επίσης πλούσιο σε μονοακόρεστα λίπη και περιέχει ενώσεις με αντιοξειδωτική δράση που μπορεί να διαδραματίσουν προστατευτικό ρόλο για τον εγκέφαλο.
Βάλτε περισσότερο ελαιόλαδο στη διατροφή σας
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εντάξετε το ελαιόλαδο στην καθημερινή σας διατροφή:
Όταν μαγειρεύετε καλό είναι να σοτάρετε λαχανικά ή να ψήνετε πολύχρωμα λαχανικά σε ελαιόλαδο.
Σαλάτες – Περιχύνετε με ελαιόλαδο τις σαλάτες caprese ή ανακατεύετε σε σπιτικές βινεγκρέτ.
Dips – Χρησιμοποιήστε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας σε συνδυασμό με ιταλικά καρυκεύματα ως ντιπ για ψωμί με κρούστα. Μπορείτε επίσης να το αναμίξετε σε σπιτικά ντιπ με φασόλια, όπως το χούμους, και να το σερβίρετε με κρουτόν.
Πρωτεΐνες – Χρησιμοποιήστε την ελιά ως μαρινάδα για κρέατα ή ενσωματώστε την σε άλλες πρωτεΐνες, πχ. στην ομελέτα.
Ψήσιμο – Η ενσωμάτωση ελαιολάδου στα αρτοσκευάσματα προσθέτει πλούσια γεύση.
Αντικαταστήστε τα φυτικά έλαια ή μέρος του βουτύρου με ελαιόλαδο σε συνταγές, πχ. στα μάφιν, τα κέικ και τα μπισκότα.