Το παράδειγμα της Μεσογειακής διατροφής στο Forum των Δελφών
Για την επίτευξη στόχων βιώσιμης ανάπτυξης μέσω διατροφής και το παράδειγμα της μεσογειακής δίαιτας συζήτησαν η κα Αντωνία Τριχοπούλου, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας, ο κ. Paul Greenberg, συγγραφέας που επικεντρώνεται σε θέματα περιβάλλοντος και ωκεανών, ο κ. Άρης Κεφαλογιάννης, Αντιπρόεδρος της GAEA και ο κ. Χρήστος Αποστολόπουλος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων.
Η σημασία της μεσογειακής διατροφής
Ο Walter Willet Καθηγητής Επιδημιολογίας και Διατροφής, Harvard- ο οποίος δεν μπόρεσε να δώσει το παρόν στους Δελφούς- προσκάλεσε τους ακροατές (μέσα από ένα βίντεο) σε «μία επιστροφή στις ρίζες, δηλαδή στις διατροφικές συνήθειες των παππούδων μας».
Αναφέρθηκε στη Δίαιτα αναφοράς όπου η συνιστώμενη ποσότητα κρέατος είναι 45 γραμμάρια ανά ημέρα για να την συγκρίνει εν συνεχεία με τη Μεσογειακή διατροφή, όπου η συνιστώμενη ποσότητα είναι 35 γραμμάρια ανά ημέρα με στόχο να εκτιμήσουμε τα αποτελέσματα της μεσογειακής διατροφής στην υγεία και στο περιβάλλον.
Η κα. Αντωνία Τριχοπούλου επεσήμανε πως η μεσογειακή διατροφή έχει αναγνωριστεί ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά από την Unesco και ως μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης από τον οργανισμό τροφίμων.
Μειωμένο το προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων
Η μεσογειακή διατροφή – τόνισε- δεν είναι μόνο υγιεινή αλλά και βιώσιμη. «Όταν μιλάμε για παραδοσιακά τρόφιμα σημαίνει πως παράγουμε και καταναλώνουμε τοπικά. Έτσι εξυπηρετούμε την υγεία και το περιβάλλον» υπογράμμισε αναφέροντας πως δυστυχώς στην Ελλάδα εγκαταλείπουμε τελευταία τη μεσογειακή διατροφή.
Αυτό φαίνεται από το προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων, το οποίο είναι μικρότερο από το προσδόκιμο ζωής των Ισπανών και των Ιταλών. «Νομίζω πως στο μέλλον θα πρέπει να κοιτάξουμε προς τα πίσω» κατέληξε.
Ο κ. Άρης Κεφαλογιάννης Αντιπρόεδρος της GAEA επικεντρώθηκε στο ελαιόλαδο δεδομένου πως δεν υφίσταται μεσογειακή διατροφή αν δεν καταναλώνουμε ελαιόλαδο. «Ο καταναλωτής ψάχνει την τροφή των θεών που θα του δώσει την αθανασία.
Το ελαιόλαδο και οι ελιές είναι η καλή πηγή λίπους μας δίνει καρδιαγγειακή προστασία, προστασία εναντίον του καρκίνου, θρεπτικά συστατικά για το δέρμα» τόνισε.
Ανέφερε πως η Σίλικον Βάλει έχει αρχίσει να ασχολείται με τα τρόφιμα διασαφηνίζοντας πως δεν πρέπει να παραγκωνίσουμε τις παραδοσιακές τεχνικές.
Θα πρέπει να τις χρησιμοποιούμε σε συνδυασμό με τεχνολογία. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις υπερτροφές! «Κάθε χρόνο έχουμε νέα superfoods.
Το superfood είναι ένα τρόφιμο που έχει αντέξει στο χρόνο, είναι ευέλικτο και καθιστά το φαγητό πιο θρεπτικό. Και δεν υπάρχει μεγαλύτερο superfood από το ελαιόλαδο» τόνισε.
Ο Paul Greenberg, συγγραφέας του Four Fish, ανέδειξε τη σημασία της κατανάλωσης ψαριών στη μεσογειακή διατροφή. «Εγώ θα σας πρότεινα τη μεσογειακή διατροφή που βασίζεται στο ψάρι- αν είχαμε μια τέτοια διατροφή θα μπορούσαμε να πετύχουμε στόχους για την υγεία αλλά και για τον πλανήτη μας» είπε.
Ο κ. Χρήστος Αποστολόπουλος Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων προσπάθησε να πείσει για τα οφέλη παραδοσιακών ελληνικών τυριών.
«Ποιες είναι οι αξίες του τυριού; Η αυθεντικότητα του, η καταγωγή του, η γαστρονομική του χρήση, η θρεπτική του αξία. Προκειμένου να δούμε την ποιότητα το τυριού, θα πρέπει να δούμε την ποιότητα της πρώτης ύλης, να ψάξουμε άρα τι τρώνε τα ζώα που παράγουν αυτό το γάλα. Αυτό σχετίζεται με το που τρέφονται αυτά τα ζώα. Στην Ελλάδα η φύση βασιλεύει. Και το γάλα έχει κάποια χαρακτηριστικά που το καθιστούν μοναδικό. Η φέτα , για παράδειγμα, είναι το πιο παραδοσιακό τυρί. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η θρεπτική αξία είναι πραγματικά μοναδική. Είναι καλύτερο προϊόν σε σχέση με το ροκφόρ ή τη μοτσαρέλλα. Έχει μοναδικά και πολύ ευεργετικά θρεπτικά στοιχεία» .
Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Βίκυ Καρατζαφέρη.
To Οικονομικό Φόρουμ Δελφών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια στην ΝΑ Ευρώπη και κάθε χρόνο συγκεντρώνει καταξιωμένες προσωπικότητες του πολιτικού, ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κόσμου, με στόχο την ανταλλαγή ιδεών, την διαμόρφωση προτάσεων και την ανάπτυξη θέσεων σχετικών με τις προκλήσεις του αύριο, θέτοντας ως στόχο την διαμόρφωση μιας βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της ΝΑ Μεσογείου.
Στην 4ήμερη εκδήλωση συμμετείχαν περισσότεροι από 400 ομιλητές από 20 και πλέον χώρες, οι οποίοι συζήτησαν 80 θέματα καίριας σημασίας την οικονομία, τον πολιτισμό και τις επιχειρήσεις,
Για το πλήρες πρόγραμμα και τους ομιλητές, καθώς και για πληροφορίες σχετικά με την συμμετοχή στο Delphi Economic Forum επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.delphiforum.gr ή τη σελίδα στο FB https://www.facebook.com/ delphiforum.
Στην κεντρική φωτογραφία: Από τα δεξιά προς τα αστερά κάθονται ο κ. Χρήστος Αποστολόπουλος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, η κα Αντωνία Τριχοπούλου, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας, η δημοσιογράφος Βίκυ Καρατζαφέρη, συντονίστρια της συζήτησης, ο κ. Paul Greenberg, συγγραφέας του Four Fish και ο κ. Άρης Κεφαλογιάννης, Αντιπρόεδρος της GAEA