1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Το πολύχρωμο καλαμπόκι!
Το πολύχρωμο καλαμπόκι!

Το πολύχρωμο καλαμπόκι!

0

Το παιδί σας δεν τρώει λαχανικά; Τι θα λέγατε για μια πρόταση καλαμποκιού από το Μεξικό;

Το πολύχρωμο καλαμπόκι, γνωστό και ως «ινδικό καλαμπόκι» ξεκίνησε από την Ινδία και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο.

Δεν πρόκειται για μεταλλαγμένο προϊόν αλλά για μια νέα εντυπωσιακή ποικιλία που καταναλώνεται κατά προτίμηση ως βραστό καλαμπόκι ή ποπ κορν!

Ποια όμως είναι τα οφέλη του καλαμποκιού;

Βελτιώνει την αρτηριακή πίεση
Ένα φλιτζάνι καλαμπόκι φτάνει περίπου τα 70mg καλίου  βοηθώντας στην ισορροπία καλίου-νατρίου  στον οργανισμό, ελέγχοντας την αρτηριακή πίεση (η συνιστώμενη ημερήσια δόση καλίου φτάνει τα 4700mg την ημέρα). Καλό θα είναι όμως να ελαχιστοποιείτε το αλάτι που χρησιμοποιείτε για να απολαύσετε το καλαμπόκι σας, έτσι ώστε να μη διαταράσσετε την ισορροπία νατρίου-καλίου.

Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες
Όπως και άλλα λαχανικά, το καλαμπόκι, χάρη στην περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και άλλων παθήσεων. Κάποιοι ειδικοί, μάλιστα, αναφέρουν ότι το καλαμπόκι αποτελεί καλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών από το ρύζι ή τη βρώμη, ενώ τα αντιοξειδωτικά που συναντάμε στο καλαμπόκι περιλαμβάνουν καροτενοειδή, βιταμίνη C και βιταμίνη E.

Κάνει καλό στα μάτια
Τα καροτενοειδή που μόλις αναφέραμε, η λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, προστατεύουν τα υγιή κύτταρα των ματιών ενάντια στις ακτίνες υψηλής ενέργειας που αντιστοιχούν στο μπλε ιώδες φως και είναι υπεύθυνες για παθολογίες του αμφιβληστροειδούς. Η λουτεΐνη και ζεαξανθίνη προστατεύουν τα μάτια από χρόνιες παθήσεις, όπως τον καταρράκτη και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, γι’ αυτό και οι ειδικοί συστήνουν να καταναλώνουμε τροφές που είναι γενικότερα πλούσιες σε καροτενοειδή.

Αποτελεσματικό στη δυσκοιλιότητα
Ένα φλιτζάνι κίτρινο καλαμπόκι περιέχει περίπου 4 γραμ. φυτικών ινών,  με το μεγαλύτερο ποσοστό να είναι αδιάλυτες.

Περιέχει σίδηρο
Ανάμεσα στα υπόλοιπα ωφέλιμα συστατικά του συναντάμε και το σίδηρο, ο οποίος στα 100 γραμμάρια καλαμποκιού ανέρχεται στο 15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης, δρώντας κατά της σιδηροπενικής αναιμίας. Ακόμη, στην ίδια ποσότητα χαρίζουμε στον οργανισμό μας μαγνήσιο που βοηθάει στην ενέργεια και στην υγεία των οστών και βιταμίνη Β6 που συνάμα παίζει ρόλο στην παραγωγή ενέργειας και στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Ωστόσο οι μεγαλύτεροι μη το παρακάνετε. Το καλαμπόκι περιέχει αρκετή ζάχαρη και ταυτόχρονα η υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο μπορεί να βλάψει ανθρώπους με προβλήματα στα νεφρά.

 

 

 


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά