1. Home
  2. Διατροφή
  3. Τρίτη ηλικία: τι να τρώμε για καλύτερη υγεία και μακροζωία;
Τρίτη ηλικία: τι να τρώμε για καλύτερη υγεία και μακροζωία;

Τρίτη ηλικία: τι να τρώμε για καλύτερη υγεία και μακροζωία;

0

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι χρόνιες ασθένειες ευθύνονται για το 74% των θανάτων παγκοσμίως με τα καρδιαγγειακά να ευθύνονται για σχεδόν 18 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, ακολουθούμενα από τον καρκίνο που προκαλούν 9,3 εκατομμύρια θανάτους, τις χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού και το διαβήτη που προκαλεί άλλα 2 εκατομμύρια απώλειες ζωών. Άλλες χρόνιες παθήσεις είναι κάποιες διαταραχές ψυχικής υγείας, όπως η χρόνια κατάθλιψη, οι μυοσκελετικές διαταραχές όπως η οστεοαρθρίτιδα, οι γενετικές παθήσεις. Εξάλλου, η γήρανση συνοδεύεται από μια ποικιλία οικονομικών, ψυχολογικών και κοινωνικών αλλαγών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη διατροφική κατάσταση του ηλικιωμένου.

Oι έρευνες διατροφικής κατάστασης των ηλικιωμένων, έχουν δείξει χαμηλό επιπολασμό ελλείψεων θρεπτικών συστατικών, ενώ υπάρχει αξιοσημείωτη αύξηση του κινδύνου υποσιτισμού και ενδείξεις ελλείψεων με άμεσο αντίκτυπο στη λειτουργία του οργανισμού.

Ένας κρίσιμος παράγοντας κινδύνου υποσιτισμού μεταξύ των ηλικιωμένων ενηλίκων, είναι η φθίνουσα ανάγκη τους για ενέργεια λόγω της μείωσης της μάζας σώματος και ενός πιο καθιστικού τρόπου ζωής.

Αν λάβουμε υπόψη ότι ο αριθμός των ηλικιωμένων αυξάνεται παγκοσμίως και προβλέπεται ότι το 2030, θα υπάρχουν 920 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ηλικίας 66 ετών και άνω, καταλαβαίνουμε ότι η ζήτηση για τρόφιμα και ποτά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βιοδραστικές ενώσεις, θα αυξηθεί. Αυτά τα λειτουργικά προϊόντα περιέχουν και/ή είναι εμπλουτισμένα με διαιτητικές ίνες, ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτοοιστρογόνα, πολυφαινόλες, καροτενοειδή όπως άλφα- και βήτα-καροτίνη, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, πρε- προ- και συνβιοτικά και φυτικές στερόλες και στανόλες.

Συγκεκριμένα οι ηλικιωμένοι πρέπει απαραιτήτως να λαμβάνουν:

Βιταμίνες:  Σύμπλεγμα βιταμινών Α, C, D και Β.

Αντιοξειδωτικά: Βιταμίνες Α (καροτίνες), C και E, σελήνιο, συνένζυμο Q 10 και πολυφαινόλες, όπως αυτές που βρίσκονται σε ελιές , πράσινο τσάι, μαύρη σοκολάτα, ντομάτες, μπρόκολο, αγκινάρες, σκόρδο, πράσινες πιπεριές, παντζάρια, κουνουπίδι , κρεμμύδι, φρούτα όπως μήλο, ακτινίδιο, φράουλα μεταξύ άλλων, κανέλα και κόκκινο κρασί .

Μέταλλα: Ασβέστιο, σίδηρος, φώσφορος, μαγνήσιο, σελήνιο, βόριο, χρώμιο, χαλκός, νικέλιο και ψευδάργυρος.

Φυτικές ίνες: Βασικά συστατικά φρούτων, λαχανικών, δημητριακών, ξηρών καρπών και οσπρίων που δεν μπορούν να αφομοιωθούν από τον άνθρωπο. Βελτιώνουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, προάγουν τη γαστρεντερική διέλευση και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών και άλλων ασθενειών.

Λειτουργικά τρόφιμα είναι εκείνα που, σε φυσική ή επεξεργασμένη μορφή, περιέχουν συστατικά που έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία που υπερβαίνουν τη διατροφή. Γενικά, λειτουργικό τρόφιμο θεωρείται αυτό που, εκτός από τις εγγενείς διατροφικές του αξίες, αποδεικνύει ότι έχει θετικές επιδράσεις σε μία ή περισσότερες συγκεκριμένες λειτουργίες του οργανισμού, με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι κατάλληλο για τη βελτίωση της κατάστασης της υγείας και της ευεξίας. Ή να μειώνουν τον κίνδυνο ασθένειας ή και τα δύο.

Αυτά τα τρόφιμα, τα οποία προσφέρουν κάτι περισσότερο από βασική διατροφή, είναι εμπλουτισμένα με βιοδραστικές ενώσεις όπως αντιοξειδωτικά (π.χ. φαινολικές ενώσεις, καροτενοειδή, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ορισμένες βιταμίνες) που προσφέρουν ιδιότητες προαγωγής της υγείας και πρόληψης ασθενειών. Η έννοια των λειτουργικών τροφίμων συγχωνεύει αρχές από την επιστήμη των τροφίμων, τη διατροφή και τη φαρμακολογία, προσφέροντας έτσι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην υγεία και την ευημερία. Η αύξηση του ενδιαφέροντος για τα λειτουργικά τρόφιμα, καθοδηγείται από τη μετατόπιση της προτίμησης των καταναλωτών προς φυσικά και προϊόντα που βελτιώνουν την υγεία. Καθώς οι κοινωνίες γίνονται όλο και πιο ευαισθητοποιημένες για την υγεία, υπάρχει μια αυξανόμενη ζήτηση για τρόφιμα που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία, να ενισχύσουν την απόδοση και να μετριάσουν τον κίνδυνο ασθενειών.

Πρόκειται κυρίως για:

-Γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν ενισχυθεί με ασβέστιο και βιταμίνη D.

-Αλεύρι, ρύζι, καλαμπόκι και μανιόκα όλα ειδικά επεξεργασμένα για να έχουν περισσότερες πρωτεΐνες.

-Δημητριακά πρωινού.

-Δημητριακά ολικής αλέσεως.

-Φυτικά έλαια.

-Γάλα αμυγδάλου ή βρώμης.

-Αυγά.

-Χυμοί φρούτων.

– Ιωδιούχο ή διπλά ενισχυμένο αλάτι.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά