1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Έκκληση για κλείσιμο των σχολείων
Έκκληση για κλείσιμο των σχολείων

Έκκληση για κλείσιμο των σχολείων

0
Στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της χώρας φοιτούν περίπου 1.300.000 μαθητές και εργάζονται σχεδόν 200.000 εκπαιδευτικοί. Είναι χώροι μαζικών συναθροίσεων. Αναλόγως μαζικοί χώροι είναι τα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης, τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και τα Κέντρα Μελέτης, όπου συμβιώνουν τις απογευματινές ώρες χιλιάδες μαθητές και εργαζόμενοι.

Η ΟΙΕΛΕ απέστειλε σήμερα προς τους Υπουργούς Παιδείας και Υγείας και προς την Υφυπουργό Παιδείας με κοινοποίηση στο Γραφείο Πρωθυπουργού την παρακάτω επιστολή με την οποία ζητά να κλείσουν άμεσα όλα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, τα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης, τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και τα Κέντρα Μελέτης, ώστε να αποτραπεί η ευρεία διάδοση του κορωνοϊού και να προστατευτεί η δημόσια υγεία.

Απευθύνουμε με τη σημερινή μας επιστολή έκκληση, ενώνοντας τη φωνή μας με αυτήν επιστημόνων που έχουν κάνει σχετικές δημόσιες δηλώσεις, για τη λήψη δραστικών μέτρων, ώστε η επιδημία του κορωνοϊού που έχει φθάσει και στη χώρα μας να μην λάβει χαρακτηριστικά πανδημίας :

Στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της χώρας φοιτούν περίπου 1.300.000 μαθητές και εργάζονται σχεδόν 200.000 εκπαιδευτικοί. Είναι χώροι μαζικών συναθροίσεων. Αναλόγως μαζικοί χώροι είναι τα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης, τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και τα Κέντρα Μελέτης, όπου συμβιώνουν τις απογευματινές ώρες χιλιάδες μαθητές και εργαζόμενοι. Πολλοί από τους μαθητές των οποίων τα σχολεία κλείνουν για να προστατευθούν, φοιτούν το απόγευμα στις υποστηρικτικές εκπαιδευτικές μονάδες, επομένως το όποιο μέτρο αχρηστεύεται.

Με γνώμονα ότι τα παιδιά (σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι επιστήμονες) συνήθως δεν αναπτύσσουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματά τους είναι ήπια θυμίζοντας ελαφρύτερες ασθένειες, ο κίνδυνος να μεταδοθεί «σιωπηλά» ο ιός σε χιλιάδες γονείς και – κυρίως – σε ηλικιωμένα πρόσωπα της οικογένειας με βεβαρημένη υγεία είναι άμεσος. Θα πρέπει εδώ να τονίσουμε την πρόσθετη αγωνία μας για τα παιδιά με ειδικές μαθησιακές ανάγκες και αναπηρία που είναι το πλέον ευάλωτο τμήμα του μαθητικού πληθυσμού.

Είμαστε, δε, υποχρεωμένοι να μεταφέρουμε την έκδηλη ανησυχία που επικρατεί σε ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα και εκφράζεται καθημερινά με e-mails, τηλεφωνήματα, συζητήσεις στις αίθουσες των εκπαιδευτικών, στην επικοινωνία με γονείς και κηδεμόνες.Θεωρούμε ότι αποτελεί αναγκαιότητα, πλέον, προκειμένου να μην έχει η χώρα μας την μοίρα της γειτονικής Ιταλίας όπου υπάρχουν φόβοι για πολύ μεγάλο αριθμό θυμάτων, να μπει φραγμός στη διασπορά του ιού. Τα σχολεία, τα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης, τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και τα Κέντρα Μελέτης, ως οι τόποι της μεγαλύτερης συγκέντρωσης πληθυσμού, είναι ίσως οι μεγαλύτερες εστίες κινδύνου. Η Ομοσπονδία μας μετά από ιδιαίτερο προβληματισμό και διαβούλευση με μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών, προτείνει πως θα πρέπει άμεσα, όσο ακόμη η κατάσταση είναι ελέγξιμη, να κλείσουν όλες οι εκπαιδευτικές μονάδες στην επικράτεια για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση της ασθένειας. Ταυτόχρονα θα πρέπει να ακυρωθεί κάθε εκδήλωση, τακτική ή εποχιακή, που συνδέεται με τη σχολική ζωή (ενημερώσεις γονέων, παρέλαση 25ης Μαρτίου, εκκλησιασμοί κ.λπ.).

Αντιλαμβανόμαστε πως τούτο θα επιβαρύνει τις οικογένειες και το σχολικό προγραμματισμό, όμως η υγεία κάθε πολίτη αποτελεί προτεραιότητα.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά