1. Home
  2. Υγεία
  3. Έκρηξη σακχαρώδη διαβήτη στην Ελλάδα: 1 στους 10 πάσχει από τη νόσο
Έκρηξη σακχαρώδη διαβήτη στην Ελλάδα: 1 στους 10 πάσχει από τη νόσο

Έκρηξη σακχαρώδη διαβήτη στην Ελλάδα: 1 στους 10 πάσχει από τη νόσο

0

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει ο σακχαρώδης διαβήτης σε συνδυασμό με την παχυσαρκία. Τα τελευταία 30 χρόνια ο διαβήτης στην Ελλάδα έχει τετραπλασιαστεί ενώ εκτιμάται ότι το 8%-9% του πληθυσμού πάσχει από τη νόσο. Επίσης, υπάρχει και ένα ποσοστό 3%-4% που δεν γνωρίζει ότι έχει διαβήτη. Τα στοιχεία της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρίας είναι αποκαρδιωτικά:

-Ο διαβήτης τύπου 1 αυξάνεται κατά 3% κάθε χρόνο στα παιδιά και στους εφήβους. Επίσης ο διαβήτης τύπου 2 προσβάλλει πλέον όλο και μικρότερες ηλικίες, νέους και παιδιά.

-Ο διαβήτης έχει υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στο δυτικό κόσμο, πράγμα που σχετίζεται με τη διατροφή και την καθιστική ζωή.

-Οι διαβητικοί παρουσιάζουν ίδιο κίνδυνο εμφράγματος μυοκαρδίου με αυτόν των μη διαβητικών που είναι μεγαλύτεροι κατά 15 χρόνια. Ο διαβήτης δηλαδή γηράσκει πρόωρα την καρδιά.

Διαβητικό πόδι: 3.000 ακρωτηριασμοί ετησίως στην Ελλάδα

Ισως η πιο βαριά επιπλοκή των διαβητικών ασθενών είναι το λεγόμενο «διαβητικό πόδι». Δηλαδή, το έλκος ή η γάγγραινα στα κάτω άκρα που οδηγεί σε ακρωτηριασμό. Υπολογίζεται ότι οι διαβητικοί ασθενείς εμφανίζουν 10-20 φορές μεγαλύτερα ποσοστά ακρωτηριασμών αν παρουσιάσουν βλάβες στα πόδια, συγκρινόμενοι με μη διαβητικά άτομα. Παγκόσμια οι ακρωτηριασμοί διαβητικών αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό. Υπολογίζεται ότι κάθε 20 δευτερόλεπτα ακρωτηριάζεται κάποιος διαβητικός ασθενής στον κόσμο. Στην Ελλάδα πραγματοποιούνται περίπου 3.000 ακρωτηριασμοί διαβητικών ασθενών ετησίως, με ένα συνολικό κόστος 30-180 εκατ. ευρώ. Κόστος που αυξάνεται κατά 70% μετά τον ακρωτηριασμό, καθώς ο πάσχων χρήζει βοήθειας από τρίτο πρόσωπο, ενώ προστίθενται και κοινωνικές παροχές (σύνταξη αναπηρίας).

Η επικίνδυνη διαβητική νευροπάθεια

Περίπου 50.000 άτομα με διαβήτη στον ελληνικό χώρο εμφανίζουν άμεσο κίνδυνο ακρωτηριασμού, αν δεν τύχουν εξειδικευμένης φροντίδας.

1,3 δις. οι ετήσιες δαπάνες για τον διαβήτη

Υπάρχει όμως και η οικονομική διάσταση του διαβήτη. Σύμφωνα με μελέτες της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, ο ρυθμιζόμενος ασθενής έχει ετήσιο κόστος 983 ευρώ, ενώ ο αρρύθμιστος 1.570 ευρώ (60% υψηλότερο κόστος θεραπείας για τους μη ρυθμισμένους ασθενείς). Αρα το συνολικό κόστος για την αντιμετώπιση των διαβητικών ασθενών στην Ελλάδα (περίπου 800.000 έως 1.000.000) ξεπερνά το 1,3 δισ. ευρώ, δηλαδή το 6,4% των συνολικών δαπανών για την Υγεία. Εάν συνυπολογισθούν και οι δαπάνες για την αντιμετώπιση των επιπλοκών της νόσου (σύμφωνα με διεθνείς μελέτες αντιστοιχούν στο 50-60% του συνολικού κόστους), τότε το μέσο ετήσιο κόστος ανά ασθενή είναι περίπου 2.900 ευρώ. Ως εκ τούτου, οι συνολικές δαπάνες για το διαβήτη φτάνουν στα 2,3 δισ. ευρώ ετησίως, δηλαδή το 12-15% των συνολικών δαπανών για την Υγεία.

Ο διαβητικός ασθενής στα χρόνια της οικονομικής κρίσης

Σε μελέτη διερεύνησης (τηλεφωνική επικοινωνία 600 ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη) της επίπτωσης της οικονομικής κρίσης στην αντιμετώπιση των ασθενών διαπιστώθηκε:

-Μόνο το 13% θεωρεί την ποιότητα περίθαλψης ικανοποιητική, το 34% μέτρια και το 47% κακή έως απαράδεκτη.

-Το 53% πιστεύει ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει δυσμενώς την ποιότητα διατροφής.

-Το 85% θεωρεί ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει δυσμενώς την προμήθεια φαρμακευτικών αγωγών και αναλώσιμων υλικών.

 


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά