1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Σκέψεις για μετακινήσεις ανεμβολίαστων μόνο με rapid test στην ηπειρωτική Ελλάδα
Σκέψεις για μετακινήσεις ανεμβολίαστων μόνο με rapid test στην ηπειρωτική Ελλάδα

Σκέψεις για μετακινήσεις ανεμβολίαστων μόνο με rapid test στην ηπειρωτική Ελλάδα

0

Η διεύρυνση των μέτρων ισχύος για τους ανεμβολίαστους και τις μετακινήσεις τους στην ηπειρωτική χώρα, παραμένει ανοιχτό δεδομένο καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί εντατικά να διαμορφώσει πριν από το φθινόπωρο ένα ισχυρό τείχος ανοσίας απέναντι στην πανδημία. Στόχος αποτελεί ο εμβολιασμός στο 80% του πληθυσμού, ενώ τώρα φτάνει στο 45%. Η αυξημένη μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα προκαλεί παγκόσμια ανησυχία, με τις χώρες να λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα.”Αυτή τη στιγμή το 44% του ενήλικου πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο. Το γοργόν και χάριν έχει” αναφέρει σχετικά η κ. Αριστοτελία Πελώνη.

Το κυβερνητικό επιτελείο με κριτήριο τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας εναποθέτει τις ευθύνες κυρίως σε όσους δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί, ενώ την ίδια στιγμή παρέχει διευκολύνσεις για τη δραστηριότητα των πολιτών με πιστοποιητικό εμβολιασμού. Ειδικά, η προσέλευση στα νησιά για τους ανεμβολίαστους προϋποθέτει απαραίτητα αρνητικό rapid ή PCR τεστ. Για τους ανήλικους από 12 με 17 ετών απαιτείται επίσης τεστ κορωνοϊού συμπεριλαμβανομένου του self-test, όταν για τα παιδιά κάτω των 12 ετών δε θα χρειάζεται αυτοδιαγνωστικός έλεγχος.

Ταυτόχρονα, υπό εξέταση είναι η πιθανότητα να τεθούν αντίστοιχα μέτρα για τους προορισμούς στην ηπειρωτική χώρα που θα αφορούν δηλαδή τους πολίτες, οι οποίοι θα ταξιδέψουν με ΚΤΕΛ ή τρένο. “Η Επιτροπή των Επιδημιολόγων έκανε μια πρόταση να επεκταθεί το μέτρο αυτό και στην ηπειρωτική χώρα. Αυτή την πρόταση η Κυβέρνηση την αξιολογεί και θα την επανεκτιμήσει συνολικά ανάλογα και με την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων” σημείωσε ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς.

Στελέχη της κυβέρνησης διασαφηνίζει πως αν προκύψει διασπορά του κορωνοϊού θα εφαρμοστούν αυστηρά τοπικά lockdown, χωρίς ωστόσο μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. “Τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δε θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη” υπογράμμισε ο κ. Άκης Σκέρτσος.

Επισημαίνεται κιόλας ότι δεν έχει να κάνει με κίνηση τιμωρητικού χαρακτήρα στις όποιες περιοχές πιθανώς πληγούν εκ νέου από την πανδημία, αλλά για ένα εγχείρημα να εκτιμήσουν οι πολίτες την ευθύνη τους απέναντι στους συνανθρώπους τους. “Το Σύνταγμα κατά κανένα τρόπο δεν αναγνωρίζει δικαίωμα σε κάποιον να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άλλου και την υγεία του. Άρα το όριο της ελευθερίας των επιλογών μας, είναι ο διπλανός μας” είχε τονίσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε πρόσφατη συνάντηση της με τον πρωθυπουργό.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά