1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Ανησυχητικά ποσοστά άγχους και κατάθλιψης στα παιδιά – Ώρα να δράσουμε
Ανησυχητικά ποσοστά άγχους και κατάθλιψης στα παιδιά – Ώρα να δράσουμε

Ανησυχητικά ποσοστά άγχους και κατάθλιψης στα παιδιά – Ώρα να δράσουμε

0

Αντιμέτωποι με την κρίση της ψυχικής υγείας των παιδιών μας – Οι γονείς οφείλουν να δράσουν

Τα τελευταία δύο χρόνια, η πανδημία όχι μόνο προκάλεσε τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων αλλά και κλειστήκαμε στα σπίτια μας, οι κοινωνικές μας επαφές μειώθηκαν, η τηλεργασία αυξήθηκε και τα παιδιά μας δεν πήγαιναν στα σχολεια τους. Οι συνέπειες ήταν τεράστιες. Και μία από αυτές τις συνέπειες είναι ότι βλέπουμε ανησυχητικά ποσοστά άγχους και κατάθλιψης στα παιδιά και τους εφήβους μας.

Το φθινόπωρο του 2021, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής μαζί με την Αμερικανική Ακαδημία Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων και την Ένωση Νοσοκομείων Παίδων κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο για την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων. Ζήτησαν αυξημένη χρηματοδότηση για πόρους ψυχικής υγείας, καθώς και άλλες δράσεις, συμπεριλαμβανομένης μεγαλύτερης ενσωμάτωσης της φροντίδας ψυχικής υγείας στα σχολεία και την πρωτοβάθμια περίθαλψη, περισσότερα κοινοτικά συστήματα για την πρόσβαση των ανθρώπων σε προγράμματα ψυχικής υγείας, στρατηγικές για την αύξηση του αριθμού της ψυχικής υγείας παρόχων και τη διασφάλιση ότι υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη περίθαλψης της ψυχικής υγείας.

Οι παραπάνω ενέργειες από την πλευρά της πολιτείας είναι απαραίτητες σε κάθε κοινωνία που νοιάζεται για τα παιδιά της. Οι γονείς ωστόσο μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο.

Η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική υγεία. Εάν ένα παιδί έχει πυρετό ή επίμονο βήχα, οι γονείς αντιδρούν , δίνουν προσοχή και ζητούν βοήθεια. Αλλά αν ένα παιδί φαίνεται λυπημένο ή ευερέθιστο ή έχει λιγότερο ενδιαφέρον για δραστηριότητες που απολάμβανε παλιά, τείνουν να το θεωρούν ως μια φάση, ή εφηβικό άγχος ή κάτι άλλο που μπορεί να αγνοηθεί. Η ψυχική υγεία των παιδιών μας είναι ζωτικής σημασίας. Όχι μόνο η ψυχική υγεία επηρεάζει τη σωματική υγεία, αλλά τα προβλήματα ψυχικής υγείας που δεν αντιμετωπίζονται επηρεάζουν τη μάθηση, την κοινωνικοποίηση, την αυτοεκτίμηση και άλλες σημαντικές πτυχές της ανάπτυξης του παιδιού που μπορεί να έχουν δια βίου επιπτώσεις. Και για ορισμένα παιδιά, τα προβλήματα ψυχικής υγείας που δεν αντιμετωπίζονται οδηγούν σε αυτοκτονία.

Εάν το παιδί σας παρουσιάζει σημάδια άγχους ή κατάθλιψης, καλέστε το γιατρό σας. Μην το αναβάλλετε. Εάν αντιλαμβάνεστε ότι το παιδί σας βλάπτει τον εαυτό του ή άλλους, ζητήστε βοήθεια αμέσως. Σε μια τέτοια κατάσταση, είναι καλύτερο να αντιδράσετε υπερβολικά παρά να υποχωρήσετε.

Επικοινωνία

Είναι εύκολο να χάσουμε τη σύνδεση με τα παιδιά μας, ειδικά με τους εφήβους μας. Είτε πρόκειται για οικογενειακό δείπνο, για μια βραδιά με οικογενειακά παιχνίδια, κουβέντα στη διαδρομή προς το σχολείο ή βραδινή κουβεντούλα πριν τον ύπνο, είναι σημαντικό να καθιερώσετε συγκεκριμένες ώρες και να αφιερώνετε χρόνο  για να κάνετε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου και να ακούτε τα παιδιά σας.

Ελεύθερος χρόνος

Όλοι χρειαζόμαστε ελεύθερο χρόνο και τα παιδιά ακόμη περισσότερο. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπόκεινται διαρκώς σε προγραμματισμένες δραστηριότητες και βεβαιωθείτε ότι υπάρχει χρόνος για να κάνουν πράγματα που τους αρέσουν.

Υγιή χρήση των μέσων πληροφόρησης

Ενθαρρύνετε τις υγιείς συνήθειες στη χρήση των μέσων ενημέρωσης . Τα παιδιά απολαμβάνουν να περνούν τον χρόνο τους με τις συσκευές τους, κάτι που είναι διασκεδαστικό και μπορεί να τα συνδέει με φίλους, αλλά μπορεί επίσης να συμβάλει σε προβλήματα ψυχικής υγείας. Μιλήστε στο παιδί σας για το πώς να  χρησιμοποιεί τα μέσα. 

Ύπνος και άσκηση

Και τα δύο είναι πολύ σημαντικά για την ψυχική αλλά και τη σωματική υγεία. Ακόμη και σύντομες μορφές άσκησης μπορούν να μειώσουν το άγχος.

Διατηρήστε επαφή με δασκάλους, προπονητές και άλλους ενήλικες στη ζωή του παιδιού σας

Όχι μόνο μπορεί να έχουν πληροφορίες για το παιδί σας που χρειάζεστε, αλλά μπορούν επίσης να παίξουν σημαντικό υποστηρικτικό ρόλο. Οι ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας μαζί τους μπορούν να κάνουν τη διαφορά — και να βοηθήσουν στη δημιουργία κοινότητας, που όλοι και ειδικότερα τώρα, χρειαζόμαστε.

Ασφαλές καταφύγιο

Το σπίτι σας θα πρέπει να είναι ένα ασφαλές καταφύγιο χωρίς ωστόσο να  σημαίνει ότι δεν μπορείτε και δεν πρέπει να έχετε προσδοκίες σχετικά με τη συμπεριφορά των παιδιών σας ή τους βαθμούς. Μπορείτε όμως να έχετε προσδοκίες χωρίς να τα κρίνετε.  Μπορείτε και πρέπει να ενημερώσετε το παιδί σας ότι το αγαπάτε ό,τι κι αν γίνει, ότι μπορεί να πει αυτό που νιώθει και ότι θα το βοηθάτε πάντα. Να ακούτε περισσότερο παρά να μιλάτε, να είστε συμπονετικοί και συγχωρητικοί. Για να καταφέρετε να είστε ειλικρινείς,  θα χρειαστεί να είστε συμπονετικοί και συγχωρητικοί προς όλους, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού σας.

Φροντίστε τη δική σας ψυχική υγεία

Τα παιδιά δίνουν περισσότερη προσοχή σε αυτά που κάνουν οι γονείς παρά σε αυτά που λένε. Αν ξεκάθαρα παλεύετε με το άγχος ή την κατάθλιψη και δεν κάνετε τίποτα για αυτό, στέλνετε λάθος μήνυμα στα παιδιά σας. Καθιστά επίσης δύσκολο να είναι καποιος καλός γονιός.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά