1. Home
  2. Το
  3. πρωτοσέλιδο
  4. Ανοσοθεραπεία: Ο νέος πυλώνας στη θεραπεία του καρκίνου
Ανοσοθεραπεία: Ο νέος πυλώνας στη θεραπεία του καρκίνου

Ανοσοθεραπεία: Ο νέος πυλώνας στη θεραπεία του καρκίνου

0

Η ανοσοθεραπεία είναι ο πλέον υποσχόμενος τρόπος αντιμετώπισης του καρκίνου, αν και ήταν γνωστή, έστω και εμπειρικά, εδώ και δεκαετίες.

Ακόμη και στο παρελθόν, οι επιστήμονες αναγνώριζαν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού ήταν η πρώτη γραμμή άμυνας εναντίον του καρκίνου.

Ο μηχανισμός της ανοσοθεραπείας

Η διαφορά των ανοσο-ογκολογικών θεραπειών με άλλες αντικαρκινικές θεραπείες, είναι ότι στοχεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος και όχι τα καρκινικά κύτταρα, επιτρέποντάς του να αναγνωρίζει και να επιτίθεται επιλεκτικά στα καρκινικά κύτταρα.

Ταυτόχρονα όμως, «εκπαιδεύουν» το ανοσοποιητικό σύστημα έτσι ώστε να αποκτήσει μακροχρόνια μνήμη και να προσαρμόζεται συνεχώς και σε βάθος χρόνου στον καρκίνο, προσφέροντας ανθεκτική και μακροχρόνια θεραπεία στον ασθενή.

Με τον τρόπο αυτό, αφενός μεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές αφετέρου δε είναι ιδιαίτερα ασφαλείς και μη τοξικές.

Βιοδείκτες ευαισθησίας

Ένα μειονέκτημα της ανοσοθεραπείας, όπως και με όλα τα νέα φάρμακα, είναι το υψηλό κόστος. Σε κοινωνίες όπου η οικονομία ασφυκτιά ή σε αναπτυσσόμενες χώρες, η επιβάρυνση στον προϋπολογισμό των ασφαλιστικών ταμείων είναι μεγάλη.

Η προσπάθεια της επιστημονικής κοινότητας κατευθύνεται προς την εντόπιση των ασθενών εκείνων που θα έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να βοηθηθούν ώστε το κόστος να δικαιολογείται. Όπως και με άλλα φάρμακα, έτσι και με την ανοσοθεραπεία η χρησιμοποίηση βιοδεικτών αποτελεί την πλέον υποσχόμενη λύση.

Οι βιοδείκτες είναι ουσίες που ανιχνεύονται στη βιοψία του καρκίνου ή στο αίμα και η παρουσία τους μπορεί να προβλέψει τη θετική, αποτελεσματική έκβαση της θεραπείας. Οι βιοδείκτες αποτελούν κλειδί σήμερα στην αντιμετώπιση του καρκίνου, όταν μάλιστα χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα ακριβά φάρμακα. Η στρατηγική αυτή αποτελεί τη βάση για εξοικονόμηση πόρων προς όφελος των ασθενών, διότι τα ακριβά φάρμακα χρησιμοποιούνται μόνο σε εκείνους τους ασθενείς για τους οποίους προβλέπεται όφελος. 

Τα βασικά σημεία της ανοσοθεραπείας

  • Η δράση της ανοσοθεραπείας γίνεται μέσω της ενεργοποίησης και ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μηχανισμού που είναι υπεύθυνος για την εξαφάνιση του καρκίνου.
    • Οι παρενέργειες της ανοσοθεραπείας είναι συνήθως ήπιες και καλά ανεκτές από τους ασθενείς.
    • Η δυνατότητα επιλογής των ασθενών είναι μία σημαντική παράμετρος για να δικαιολογηθεί το κόστος.
    • Οι βιοδείκτες αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την επιλογή των ασθενών.

Εφαρμογές της ανοσοθεραπείας

Η χρήση της ανοσοθεραπείας έχει αντικαταστήσει σε πολλές περιπτώσεις την χρήση της κλασσικής χημειοθεραπείας. Οι κύριες χρήσεις της σήμερα είναι οι παρακάτω:

  • Καρκίνος του πνεύμονα: Στη χώρα μας υπάρχουν εγκεκριμένες ανοσοθεραπείες για την αντιμετώπιση του μη μικροκυτταρικού καρκίνου πνεύμονα, ως θεραπεία 1ης και 2ης γραμμής. Κλινικές μελέτες έχουν καταδείξει μεγαλύτερη επιβίωση των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα σε σύγκριση με την χημειοθεραπεία με ιδιαίτερα βελτιωμένη ποιότητα ζωής. Πρόσφατα υπάρχουν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές μελέτες και για άλλες μορφές καρκίνου πνεύμονα, όπως ο μικροκυτταρικός.
  • Καρκίνος της ουροδόχου κύστεως: Η ανοσοθεραπεία είναι πλέον εγκεκριμένη για την θεραπεία ασθενών με τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό ουροθηλιακό καρκίνωμα, οι οποίοι εμφάνισαν εξέλιξη της νόσου κατά τη διάρκεια πλατινούχου χημειοθεραπευτικού σχήματος ή μετά από αυτό. Κλινικές μελέτες έδειξαν τα αυξημένα ποσοστά ανταπόκρισης των ασθενών με μερικούς να επιτυγχάνουν πλήρη ανταπόκριση σε ένα νόσημα ιδιαίτερα δυσχερές ως προς την αντιμετώπισή του έως τώρα.
  • Καρκίνος νεφρού: H χρήση της ανοσοθεραπείας σε μία μελέτη στην οποία μετείχαν 821 ασθενείς με προχωρημένο νεφροκυτταρικό καρκίνωμα των οποίων η νόσος είχε προχωρήσει παρά τη χορήγηση προηγούμενων θεραπειών, συνδυάστηκε με βελτιωμένη επιβίωση έναντι των ασθενών που έλαβαν την μέχρι τότε standard θεραπεία.
  • Μελάνωμα: Η χορήγηση της συνδυασμένης ανοσοθεραπείας προσέφερε γρήγορες και μεγάλης διάρκειας ανταποκρίσεις σε αρκετούς ασθενείς με μεγάλο όφελος στην επιβίωση παρά το βαρύ μεταστατικό τους φορτίο (88% των ασθενών στα 2 έτη). 
  • Παχύ έντερο/στομάχι: Η ανοσοθεραπεία έχει αποδείξει το κλινικό της όφελος τόσο στον καρκίνο κεφαλής τραχήλου όσο και στον καρκίνο στομάχου και παχέος εντέρου σε κάποιες περιπτώσεις.

Πλεονέκτημα της ανοσοθεραπείας έναντι της χημειοθεραπείας

Η ανοσοθεραπεία είναι γενικά πολύ καλά ανεκτή με σπάνιες σοβαρές παρενέργειες, γεγονός που επιτρέπει τη χορήγησή της ακόμα και σε ηλικιωμένους ή ασθενείς με χρόνια προβλήματα, ενώ δεν απαιτεί διανυκτέρευση των ασθενών στο νοσοκομείο.

Κόστος ανοσοθεραπείας

Στην πλειοψηφία των ανωτέρω περιπτώσεων το κόστος της καλύπτεται εξ’ ολοκλήρου από τα ασφαλιστικά ταμεία μέσω μίας διαδικασίας που αναλαμβάνει ο θεράπων ιατρός.

Είναι η κατάλληλη θεραπεία;

Στο εγγύς μέλλον αναμένεται να προκύψουν αποτελεσματικοί βιοδείκτες προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοί ασθενείς ωφελούνται περισσότερο από τη χρήση της ανοσοθεραπείας.

 


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά