1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Από τι σας προστατεύουν τα γυαλιά ηλίου
Από τι σας προστατεύουν τα γυαλιά ηλίου

Από τι σας προστατεύουν τα γυαλιά ηλίου

0

Η σύντομη έκθεση ενός απροστάτευτου ματιού στις υπεριώδεις ακτίνες (UV) συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα. αλλά η παρατεταμένη ή έντονη έκθεση χωρίς προστασία των ματιών μπορεί να προκαλέσει μια πάθηση που ονομάζεται φωτοκερατίτιδα. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως ηλιακό έγκαυμα του κερατοειδούς, του μπροστινού μέρους του ματιού. Οι ακτίνες UV προκαλούν το θάνατο του εξώτατου στρώματος των κυττάρων του κερατοειδούς και ως αποτέλεσμα προκύπτει έντονος πόνος που επηρεάζει και τα δύο μάτια, ο οποίος αρχίζει 6 έως 12 ώρες μετά την έκθεση. 

Η θεραπεία περιλαμβάνει από του στόματος παυσίπονα και αντιβιοτικές οφθαλμικές αλοιφές (για την πρόληψη της μόλυνσης του κατεστραμμένου κερατοειδούς) ενώ περιμένουμε να αναγεννηθούν τα κύτταρα του κερατοειδούς. Η διαδικασία διαρκεί 24 έως 72 ώρες και μπορείτε να αναμένετε πλήρη ανάρρωση χωρίς επιπλοκές από την φωτοκερατίτιδα.

Τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα 

Η επανειλημμένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία χωρίς επαρκή προστασία των ματιών μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη στα μάτια. Οι οφθαλμικές παθήσεις που σχετίζονται με τη χρόνια έκθεση στον ήλιο περιλαμβάνουν τα ακόλουθα.

Καταρράκτης. Ο συνήθως διαφανής φακός του ματιού θολώνει. Αυτό προκαλεί θολή όραση και τελικά τύφλωση εάν δεν αντιμετωπιστεί. Υπολογίζεται ότι έως και το 20% των περιπτώσεων καταρράκτη προκαλούνται ή επιδεινώνονται από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Η χρήση γυαλιών ηλίου παραμένει ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους πρόληψης του σχηματισμού καταρράκτη. Όταν προκαλεί προβλήματα όρασης, ο καταρράκτης απαιτεί χειρουργική επέμβαση. 

Πτερύγιο. Πρόκειται για μια καλοήθη ανάπτυξη του ιστού του επιπεφυκότα στον κερατοειδή. Ο επιπεφυκότας είναι η διαφανής μεμβράνη που επικαλύπτει τον σκληρό χιτώνα (το λευκό μέρος του ματιού) και συνήθως δεν καλύπτει τον κερατοειδή. Η παρουσία πτερυγίου μπορεί να προκαλέσει χρόνιο ερεθισμό, ερυθρότητα και φλεγμονή. Και πάλι, η χρόνια έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία σε μη προστατευμένα μάτια είναι μια κύρια αιτία ανάπτυξης πτερυγίου.

Εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας. Αυτή είναι μια εκφυλιστική ασθένεια που επηρεάζει το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς (την ωχρά κηλίδα) που είναι υπεύθυνη για την κεντρική όραση. Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή βλάβη της όρασης.  Δεν μπορεί να αναστραφεί η ζημιά που έχει ήδη συμβεί. Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης στο φως και της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Επομένως, η χρήση γυαλιών ηλίου είναι σημαντική για τον περιορισμό της υπερβολικής έκθεσης του αμφιβληστροειδούς στο ηλιακό φως.

Καρκίνος. Αν είναι λιγότερο συχνό, η χρόνια έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία σχετίζεται με αυξημένα ποσοστά ορισμένων τύπων καρκίνου των ματιών. Αυτοί είναι: ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα του επιπεφυκότα, μελάνωμα εντός του οφθαλμού και καρκίνοι του δέρματος των βλεφάρων και γύρω από το μάτι όπου οι άνθρωποι δεν εφαρμόζουν τακτικά αντηλιακό. Η θεραπεία αυτών των καρκίνων μπορεί μερικές φορές να απαιτεί χειρουργική αφαίρεση ολόκληρου του ματιού.

Κλιματική σταγονοειδής κερατοπάθεια. Πρόκειται για μια σπάνια ασθένεια που προκαλείται από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία κατά την οποία ο κερατοειδής θολώνει, εμποδίζοντας την όραση και ενδεχομένως να απαιτείται μεταμόσχευση κερατοειδούς για την αποκατάσταση της όρασης.

Τι είδους γυαλιά ηλίου να φοράω;

Υπάρχει ένα πρότυπο για γυαλιά ηλίου, το οποίο ορίζει μια κατηγορία από μηδέν έως τέσσερα για κάθε ζευγάρι. Οι κατηγορίες μηδέν και ένα δεν είναι γυαλιά ηλίου και επομένως δεν θεωρούνται επαρκείς για προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Οι κατηγορίες δύο έως τέσσερις παρέχουν αποτελεσματική προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία αυξάνοντας τα επίπεδα μείωσης της αντανάκλασης του ήλιου, αν και την τέταρτη κατηγορία δεν πρέπει να φοράτε κατά την οδήγηση.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η τιμή των γυαλιών ηλίου δεν είναι δείκτης αποτελεσματικότητας απέναντι στην προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Τα αποτελεσματικά γυαλιά πρέπει να εφαρμόζουν καλά για να ελαχιστοποιείται η ποσότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας που μπορεί να φτάσει στο μάτι. Ορισμένοι φακοί επαφής περιέχουν επίσης φίλτρα UV. Ωστόσο, καθώς καλύπτουν μόνο τον κερατοειδή χιτώνα, δεν παρέχουν καμία προστασία από την ανάπτυξη πτερυγίου ή καρκίνου πάνω ή γύρω από το μάτι.

Τα γυαλιά ηλίου θα πρέπει να φοριούνται ανά πάσα στιγμή όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν ο δείκτης UV είναι 3 ή μεγαλύτερος, καθώς δεν υπάρχει καθορισμένο «ασφαλές επίπεδο» έκθεσης των ματιών στην υπεριώδη ακτινοβολία. Θα πρέπει επίσης να φοριούνται ανεξάρτητα από το αν έχει σύννεφα ή όχι, καθώς πάνω από το 90% των ακτίνων UV μπορούν να διεισδύσουν μέσα από τα σύννεφα. Οι ακτίνες UV αντανακλώνται επίσης από την άμμο, το νερό και το χιόνι. Η περίοδος αιχμής της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι μεταξύ 10 π.μ. και 2 μ.μ. Η αναζήτηση σκιάς αυτές τις ώρες είναι προτιμότερη. Τα μάτια των παιδιών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην υπεριώδη ακτινοβολία, επομένως τα παιδιά θα πρέπει να ενθαρρύνονται να φορούν γυαλιά ηλίου μόλις αρχίσουν να τα ανέχονται.

Πηγή: Έντυπο «Περί Υγείας»


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά