1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Β. Παπαευαγγέλου: Η διασπορά είναι μεγάλη, ο ιός βρίσκεται παντού και πρέπει να τηρούμε με ευλάβεια τα μέτρα
Β. Παπαευαγγέλου: Η διασπορά είναι μεγάλη, ο ιός βρίσκεται παντού και πρέπει να τηρούμε με ευλάβεια τα μέτρα

Β. Παπαευαγγέλου: Η διασπορά είναι μεγάλη, ο ιός βρίσκεται παντού και πρέπει να τηρούμε με ευλάβεια τα μέτρα

0

Πολλοί συνάνθρωποί μας νοσούν, κάποιοι νοσηλεύονται ενώ το ιικό φορτίο στη χώρα μας λόγω Covid παραμένει υψηλό. Όπως ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου: «Περισσότεροι από 330.000 Έλληνες είναι θετικοί στον ιό. Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό στη χώρα. Η διασπορά είναι μεγάλη, ο ιός βρίσκεται παντού και πρέπει να τηρούμε με ευλάβεια τα μέτρα”.

Η ίδια είπε πως τις τελευταίες 2 εβδομάδες έχουμε σημαντική αύξηση στις νέες διαγνώσεις, αλλά αυτό δεν έχει ακόμη μεταφερθεί σε αντίστοιχη αύξηση της πίεσης στο ΕΣΥ.

Βέβαια, είχαμε αύξηση κατά 40% στους νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία, ο συνολικός αριθμός των οποίων ανέρχεται σε περίπου 5.000 σε όλη τη χώρα. Τα επιδημιολογικά μοντέλα δείχνουν ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων θα παραμείνει περίπου στα ίδια επίπεδα για τις επόμενες 2 εβδομάδες.

Τα δεδομένα του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι η παραλλαγή Όμικρον επεκτείνεται από τα μεγάλα αστικά κέντρα στην επαρχία. Ειδικότερα, τις τελευταίες μέρες έχουμε αυξημένα κρούσματα στα νησιά και σε Κρήτη, Ξάνθη, Φωκίδα, Έβρος και Φθοιώτιδα. Σε ότι αφορά τις εισαγωγές στα νοσοκομεία το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση στην επαρχία και ειδικά σε Κοζάνη, Ημαθία, Κιλκίς, Άρτα και Φλώρινα.

Η κα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε και σε μία μεγάλη μελέτη από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ, που αφορούσε 52.000 ασθενείς, που νοσηλεύτηκαν λόγω της Όμικρον. Η σύγκριση των δεδομένων με τα στοιχεία που αφορούσαν 17.000 ασθενείς με Δέλτα έδειξε ότι αυτοί που είχαν Όμικρον είχαν λιγότερες πιθανότητες κατά 53% να κάνουν εισαγωγή στο νοσοκομείο, κατά 74% να μπουν σε ΜΕΘ και 91% να πεθάνουν.

Βέβαια, οι ασθενείς με Όμικρον ήταν γενικά νεότεροι σε ηλικία και είχαν υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, σε σχέση με τους ασθενείς με Δέλτα, όποτε τα δεδομένα δεν είναι άμεσα συγκρίσιμα. Επίσης, όπως τόνισε η κα Παπαευαγγέλου, δεν έχουμε δεδομένα για την εμφάνιση long covid σε ασθενείς με Όμικρον. Συνεπώς, δεν επιτρέπεται εφησυχασμός, σε σχέση με την Όμικρον.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά