1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Γιορτές με προτεραιότητα στην υγεία και την ασφάλεια
Γιορτές με προτεραιότητα στην υγεία και την ασφάλεια

Γιορτές με προτεραιότητα στην υγεία και την ασφάλεια

0

Φοράμε μάσκα (ακόμα κι αν έχουμε προλάβει να εμβολιαστούμε και με τις τρεις δόσεις),προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας, ακολουθούμε τις συστάσεις των ειδικών

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι του CDC (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ) δημοσίευσαν ενημερωμένες κατευθυντήριες οδηγίες για την ασφάλεια όλων έναντι της COVID-19 κατά τη διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων εορτασμών του 2021.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, οικοδεσπότες και καλεσμένοι πρέπει να εμβολιάζονται πλήρως κατά της Covid-19, συμπεριλαμβανομένων των νέων που πληρούν τις προϋποθέσεις (στην Ελλάδα από 15 Δεκεμβρίου ξεκινά ο εμβολιασμός της ηλικιακής ομάδας 5-11 ετών).

  • Η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όλους όσοι βρίσκονται σε εσωτερικό χώρο  ανεξάρτητα από το αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι. Η χρήση της μάσκας μπορεί να αποφευχθεί εάν οι όποιες εκδηλώσεις φιλοξενούνται σε εξωτερικό χώρο.
  • Προστατέψτε τα άτομα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τον εμβολιασμό κατά της Covid, όπως είναι τα πολύ μικρά παιδιά, εμβολιάζοντας τον εαυτό σας και μεριμνήστε ώστε να έχουν εμβολιαστεί όλοι όσοι τα συναναστρέφονται.
  • Φοράτε μάσκες που εφαρμόζουν πάνω από τη μύτη και το στόμα σας εάν βρίσκεστε σε δημόσιους εσωτερικούς χώρους.
  • Ακόμη και όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι θα πρέπει να φορούν μάσκα σε δημόσιους εσωτερικούς χώρους σε κοινότητες με σημαντική έως υψηλή μετάδοση.
  • Οι εξωτερικοί χώροι είναι πιο ασφαλείς από τους εσωτερικούς.
  • Αποφύγετε τους πολυσύχναστους χώρους που δεν αερίζονται καλά.
  • Εάν είστε άρρωστος ή έχετε συμπτώματα, μη διοργανώσετε και μη παρευρεθείτε σε κάποια συγκέντρωση.
  • Κάντε εξετάσεις εάν έχετε συμπτώματα της COVID-19 ή έχετε στενή επαφή με κάποιον που έχει COVID-19.

Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με πάρτι και εκδηλώσεις δεν είναι νέοι ενώ η νέα παραλλαγή (Όμικρον) του κορωνοϊού προκάλεσε έντονη ανησυχία. Οι αξιωματούχοι του CDC τονίζουν την ανάγκη εμβολιασμού και της χρήσης μάσκας. Οι εορταστικές εκδηλώσεις, τα δείπνα και οι ανταλλαγές δώρων τα Χριστούγεννα (συν όλα τα ταξίδια γύρω από αυτές τις παραδόσεις) εξακολουθούν να θεωρούνται επικίνδυνες για τον πρόσθετο λόγο ότι έχουν και οικογενειακό χαρακτήρα (ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά). Η παρουσία μη εμβολιασμένων επισκεπτών μπορεί να περιπλέξει το ζήτημα, λένε οι ειδικοί.

Εάν μπορείτε να εγγυηθείτε ότι όλοι στη λίστα καλεσμένων των διακοπών σας είναι εμβολιασμένοι (και έχουν λάβει νέα αναμνηστική ή τρίτη δόση), τότε ο παράγοντας κινδύνου για την COVID-19 μειώνεται σημαντικά, ειδικά εάν μπορείτε να υποδεχθείτε τους καλεσμένους σας σε εξωτερικό χώρο, όπου οι κίνδυνοι είναι σημαντικά χαμηλότεροι.

Γενικά, οι υπαίθριες δραστηριότητες είναι πιο ασφαλείς για όσους προσκαλούν την οικογένεια, τους φίλους και άλλους επισκέπτες για τις διακοπές. Για την Ημέρα των Χριστουγέννων, η απόλαυση ενός γεύματος σε εξωτερικό χώρο (και οποιωνδήποτε κοινωνικών δραστηριοτήτων) θα σας επιτρέψει να αποφύγετε σε μεγάλο βαθμό τις μάσκες. Επιλέξτε ωστόσο να φοράτε πάντα τη μάσκα εάν ένα μέλος του νοικοκυριού σας έχει εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, διατρέχει αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια ή είναι ανεμβολίαστο.

Ταξίδι στη διάρκεια των διακοπών

Ενώ οι μάσκες απαιτούνται σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όσοι δεν μπορούν να εμβολιαστούν αυτή τη στιγμή θα πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να μείνουν μακριά από αεροπλάνα, τρένα, λεωφορεία και φέρι μποτ. Η οικογένειά σας θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει ένα δυνητικά μεγαλύτερο οδικό ταξίδι, εάν όλα τα μέλη δεν μπορούν να εμβολιαστούν πλήρως εγκαίρως, ειδικά εάν επισκέπτεστε ένα άλλο νοικοκυριό που φιλοξενεί άτομα που κινδυνεύουν.

Αυτήν τη στιγμή, οι οδηγίες του CDC για την περίοδο των εορτών υποδεικνύουν ότι τα συχνά τεστ για την COVID-19 μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης ενώ εξακολουθεί να συνιστά να καθυστερήσετε το ταξίδι μέχρι να εμβολιαστείτε πλήρως. Εάν ταξιδεύετε για επαγγελματικούς λόγους ή οικογενειακώς με μη εμβολιασμένα άτομα, επιλέξτε τις ασφαλέστερες ταξιδιωτικές επιλογές.

Όλοι, ακόμη και τα άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα, πρέπει να φορούν μάσκα στα μέσα μαζικής μεταφοράς και να ακολουθούν τις διεθνείς ταξιδιωτικές συστάσεις.

 

Πηγή: Έντυπο «Περί Υγείας» – Τεύχος 14


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά