1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, A. Bourla: Μη παραγωγική η άρση πατεντών
Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, A. Bourla: Μη παραγωγική η άρση πατεντών

Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, A. Bourla: Μη παραγωγική η άρση πατεντών

0

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla τάχθηκε κατά της πρότασης που προτάθηκε από τις ΗΠΑ, η οποία αφορά την παραίτηση από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, σχετικά με τα εμβόλια έναντι της νόσου COVID-19, με σκοπό την ευρύτερη ενίσχυση της παραγωγής. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο AFP, ο ίδιος ο κ. Bourla δε συμφώνησε με τη θέση του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden για την άρση της προστασίας των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που αναφέρονται στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Με βάση τις ανακοινώσεις της, η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνιστά ότι αποτελεί τον ενδεδειγμένο τρόπο για την αύξηση της παραγωγής στις αναπτυσσόμενες χώρες που μέχρι πρότινος έχουν πολύ λιγότερες δόσεις στη διάθεση τους. Αντίστοιχα, ο κ. Bourla διατύπωσε ότι τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας δεν πρόκειται για βασικά εμπόδια σε σχέση με την αυξημένη παραγωγή. Σημείωσε, μάλιστα, χαρακτηρίζοντας την κατασκευή νέων εργοστασιακών δομών αντιπαραγωγική, δεδομένου ότι θα μπορούσε να προκύψει έλλειμμα πρώτων υλών, επιφέροντας το αντίθετο αποτέλεσμα και άρα τη μείωση των παραγόμενων δόσεων.

Ειδικότερα, διευκρίνισε πως «πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας σε αυτό που μπορούμε να οικοδομήσουμε τώρα». Ο κ. Bourla εξήγησε ότι τα παρόντα εργοστάσια αρκούν για να παραχθούν οι απαραίτητες δισεκατομμύρια δόσεις. Μιλώντας για τον τύπο του εμβολίου απέναντι στη λοίμωξη που προκαλεί η COVID-19, όπως ανέπτυξαν οι Pfizer και BioNTech, δήλωσε: «Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις στον κόσμο έξω από αυτές που μπορούμε να χτίσουμε εμείς οι ίδιοι, οι οποίοι μπορούμε να παράγουμε εμβόλια mRNA».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer υπoγράμμισε έντονα ότι δε θα πρέπει να διαταραχθεί η υπάρχουσα παραγωγή στις εγκαταστάσεις των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, σχολιάζοντας τις δημόσιες αναφορές συνδέοντας τες «με πολιτικά κίνητρα» και «κενές υποσχέσεις». Από την πλευρά της, η συμπαραγωγός φαρμακευτική εταιρεία, BioNTech, επεσήμανε ζητήματα δημιουργίας εργοταξίων, αναφορικά με την προμήθεια πρώτων υλών και τη διαθεσιμότητα εξειδικευμένου προσωπικού που θα αναστείλλουν την όλη διαδικασία παραγωγής εμβολίων. Αντίθετα με τις ΗΠΑ, στην Ευρώπη επικρατεί μια επιφυλακτικότητα απέναντι στην άρση των πατεντών, με δηλώσεις για “ανοιχτό” ενδεχόμενο εκτίμησης της ιδέας, ενώ η γερμανική κυβέρνηση τονίζει τη σημασία της διατήρησης της διαφύλαξης των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά